חומצה פלמיטית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מבנה חומצה פלמיטית (שרשרת בת 16 פחמנים)

חומצה פלמיטית, CH3(CH2)14COOH או חומצה הקסאדקנואית, היא אחת מחומצות השומן הרוויות הנפוצות בגופם של בעלי חיים וצמחים. כפי ששמה מעיד עליה, חומצה פלמיטית מהווה מרכיב מרכזי בשמן דקלים (פאלם הוא שמו של עץ הדקל בשפות רבות), אך היא קיימת גם בחמאה, חלב ובשר. התגלתה על ידי אדמונד פרמי (Edmond Frémy) בשנת 1840.

חומר הבערה הצבאי נפלם הוא שילוב של חומצה פלמיטית וחומצה נפתנית.

חומצה פלמיטית
מולקולת חומצה פלמיטית
מולקולת חומצה פלמיטית
שם סיסטמטי hexadecanoic acid
שמות נוספים C16:0
מסה מולרית 256.42 גרם/מול
מראה מוצק שעוותי
מספר CAS 57-10-3
צפיפות 0.853 גרם/סמ"ק
מצב צבירה מוצק
מסיסות אינו מסיס במים, מסיס באתנול חם, דיאתיל אתר וכלורופורם
טמפרטורת היתוך 62.9 °C
336.05 K
טמפרטורת רתיחה 351-352 °C
272.15 K

חומצה פלמיטית היא חומצת השומן הראשונה המיוצרת בתהליך הסינתזה של חומצות שומן (ליפוגנזה) וממנה מיוצרות חומצות השומן הארוכות יותר. רמה גבוהה של חומצה פלמיטית בתאים אדומים קשורה בתזונה עשירה בפחמימות (עודף פחמימות הופך בכבד לשומן), בתסמונת המטבולית ובסוכרת סוג 2[1][2].

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא חומצה פלמיטית בוויקישיתוף

הערות שוליים

P biology.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא ביולוגיה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0

{