חטיבת בדר (מיליציה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קובץ:Badr Organization military wing logo.png
הלוגו של חטיבת בדר

חטיבת בדרערבית: منظمة بدر) היא מיליציה עיראקית שבראשה עומד האדי אל-עאמרי, מנהיג ארגון בדר. חטיבת בדר היא המיליציה הגדולה ביותר מבין המיליציות החברות באל-חשד א-שעבי. לפי הערכות הארגון, חברים בו בין 10,000 ל-50,000 איש.

היסטוריה

הקמה וגלות

האדי אל-עאמרי, מנהיג הארגון

חטיבת בדר הוקמה באיראן בשנת 1982 בתור הזרוע הצבאית של המועצה העליונה למהפכה האסלאמית בעיראק, ובמהלך עשרים השנים הבאות התבססה באיראן ועמדו בראשה קצינים איראנים. איראן גם חימשה וניהלה אותה. הארגון כלל כמה אלפי גולים עיראקים, פליטים ועריקים שלחמו לצד חיילים איראנים במלחמת איראן–עיראק נגד משטרו של סדאם חוסיין הסוני.

אנשיה חזרו לעיראק לזמן קצר ב-1991 במהלך המרידות באותה שנה, תוך התמקדות בערים הקדושות לשיעים נג'ף וכרבלא. הם נסוגו בחזרה לאיראן לאחר שהמרידות כשלו.

בשנת 1995 שלחה איראן 5,000 לוחמי חברי חטיבת בדר לכורדיסטן העיראקית, שהייתה בעיצומה של מלחמת אזרחים .

הפלישה לעיראק

לאחר הפלישה האמריקאית לעיראק, שינתה הקבוצה את שמה מחטיבה בדר לארגון בדר, בתגובה לניסיון פירוק מרצון של מיליציות עיראקיות מנשקן על ידי השלטונות האמריקאיים. עם זאת, הרוב סבורים כי הארגון עדיין פעיל כמיליציה בתוך כוחות הביטחון, והוא הואשם בניהול כלא סודי והרג עדתי במהלך מלחמת האזרחים בעיראק .

בגלל התנגדותם לסדאם חוסיין, חטיבת בדר נתפסה כנכס אמריקאי במאבק נגד הפרטיזנים הבעת'יסטים. לאחר נפילת בגדד, על פי הדיווחים, כוחות חטיבת בדר הצטרפו במספרים משמעותיים לצבא, למשטרה ולמשרד הפנים ששוחזרו לאחרונה. משרד הפנים עבר לשליטת המועצה העליונה למהפכה האסלאמית בעיראק, וחברי בדר רבים הפכו לחלק מחטיבת הזאב, המנוהלת על ידי משרד הפנים. שר האוצר העיראקי, באקר ג'בר א-זביידי, היה מנהיג לשעבר של מיליציה של חטיבת בדר.

ב-2006 אמר ראש זכויות האדם של האו"ם בעיראק, ג'ון פייס, כי מאות עיראקים מעונים למוות או מוצאים להורג על ידי משרד הפנים שבשליטתה של המועצה העליונה למהפכה האסלאמית בעיראק [1]:

מר פייס אמר שמשרד הפנים 'פועל כגורם נוכל בתוך הממשלה'. הוא נשלט על ידי המפלגה השיעית הראשית, המועצה העליונה למהפכה האסלאמית בעיראק (SCIRI); שר הפנים, באקר ג'בר א-זביידי, הוא מנהיג לשעבר של מיליציית חטיבת בדר של SCIRI, שהייתה אחת הקבוצות העיקריות שהואשמו בביצוע רציחות עדתיות. אחר היה צבא המהדי של איש הדת הצעיר מוקתדא א-סאדר, שכיום הוא חלק מהקואליציה השיעית המבקשת לעשות זאת. להקים ממשלה לאחר ניצחון בבחירות של אמצע דצמבר. רבים מ-110,000 השוטרים ואנשי הקומנדו המשטרתיים שבשליטת המשרד חשודים שהם חברים לשעבר בחטיבת בדר. לא רק יחידות נגד המרד כמו חטיבת הזאב, העקרבים והנמרים, אלא גם הקומנדו ואפילו משטרת הסיור המהירה הואשמו כי פעלו כחוליות מוות בתקופה זו לפני למעלה מעשור. אנשי הקומנדו החצי-צבאי, לבושים במדי הסוואה צעקניים ומסתובבים בטנדרים, חששו בשכונות הסוניות. אנשים שנעצרו על ידיהם בתקופה זו נמצאו לעיתים קרובות מתים מספר ימים לאחר מכן כשעל גופותיהם סימני עינויים ברורים".

המאבק בדאעש

בעקבות ההתקדמות של דאעש בעיראק ב-2014, ארגון בדר הצטרף לאל-חשד א-שעבי ולקח חלק במלחמה נגד דאעש. בתחילת פברואר 2015, חטיבת בדר, שפעלה מבסיסה במחנה אשרף, לחמה נגד דאעש במחוז דיאלא. מנהיג בדר, האדי אל-עאמרי, אמר שאנשי המיליציה שלו מחויבים לביטחונם של הסונים, אך לאור הרציחות העדתיות האחרונות והחשד שכמה שבטים סוניים היו בעלי בריתו של דאעש, נותרו אי-אמון רב וחשדות הדדיים עמוקים.

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0