חיל מצב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

חיל מצב הוא מונח כללי לתיאור יחידת חיילים שמוצבים במקום מסוים על פי הוראת הריבון בו. לרוב הצבת חיל המצב הייתה למטרת שימור הריבונות בשטח נכבש ומניעת ניסיונות התמרדות בידי תושבי המקום.
על אף שבתחילה תפקידו של חיל המצב היה להגן על מקום זה, כיום הוא משמש לרוב רק כבסיס בית. אותו מקום הוא בדרך כלל מבצר, עיר, טירה וכדומה. חיל המצב שוהה בדרך כלל בקסרקטין.

במקרא המונח "מצב" מופיע בספר שמואל א', יד' א'- טו', כמו: "וַיְהִי הַיּוֹם, וַיֹּאמֶר יוֹנָתָן בֶּן-שָׁאוּל אֶל-הַנַּעַר נֹשֵׂא כֵלָיו, לְכָה וְנַעְבְּרָה אֶל-מַצַּב פְּלִשְׁתִּים, אֲשֶׁר מֵעֵבֶר הַלָּז; וּלְאָבִיו, לֹא הִגִּיד."

בצבא הבריטי המודרני, המונח "חיל מצב" משמש גם לתיאור מוקדים צבאיים ראשיים כגון לונדון, שבהם יותר מקסרקטין או מחנה יחיד במפקדה הצבאית שלהם, שבפיקוד קולונל, תת-אלוף או אלוף.

בישראל, חיל מצב הוא יחידה רגילה, שתפקידה להגן על אזור מסוים. בין אם זו עיר, מחוז או אפילו רק בניין יחיד.

שימושים נוספים

"חיל מצב" הוא גם ביתן מבוצר, שבנוי בדרך כלל מבולי עץ. מבנים כאלו היו נפוצים בראשית ההתיישבות בניו אינגלנד, בייחוד בתקופת המלחמות בין צרפת לילידים האמריקניים.

במונחי נדל"ן אמריקניים, "בית חיל מצב" הוא בית שבו יש שתיים או יותר קומות, שכל אחת מכסה שטח זהה לאחרות, לרוב במבנה סימטרי, בעיקר מלבני.

קישורים חיצוניים

T-34 76 Westerplatte p d.jpg ערך זה הוא קצרמר בנושא צבא. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.