טיוטה:כחל (בהמה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

כחל הוא שם דד הבהמה[1]. מכיון שהכחל עצמו הוא בשר, ובתוכו יש חלב, ישנו נידון הלכתי איך להפריד בינם כדי להימנע מאיסור בשר בחלב.

דין חלב הכחל

מהתורה

בתורה נאמר שלש פעמים "לא תבשל גדי בחלב אמו". בתלמוד בבלי הובאה דרשה מיתור הפסוקים שדוקא חלב בהמה שהיא בחיים יש בו איסור בשר בחלב, אך בהמה שנשחטה אין בחלבה איסור[2], ובביאור הדבר כתב רש"י ש"אמו משמע הראויה להיות אם, ולא משנשחטה"[3]

אם החלב נשאר בכחל אחרי שחיטת הבהמה, ודאי שמהתורה אין בו איסור. וגם אם הוא נסחט לאחר שחיטת הבהמה הרי הוא מותר מהתורה. ובראשונים מבואר שאפילו אם החלב היה כנוס ולא מובלע בדדים עוד בזמן שהבהמה היתה בחיים הוא מותר מהתורה[4]. ויש שכתבו שגם אם החלב יצא כדרכו מהבהמה בחייה, אם היא נשחטה אחר כך, שוב אין בו איסור בשר בחלב מן התורה[5].

מדרבנן

דין גוף הכחל

הכשרת הכחל לאכילה

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ רמ"א יורה דעה, סימן צ', סעיף א', ערוך ערך כחל (ב).
  2. ^ תלמוד בבלי, מסכת חולין, דף קי"ג עמוד ב' "בחלב אמו - ולא בחלב שחוטה". וברש"י: שדוקא חלב של בהמה הראויה להיות אם אסור, וזו שנשחטה שוב אינה ראויה להיות אם.
  3. ^ רש"י מסכת חולין, דף קי"ג עמוד ב' ד"ה ולא. במקום נוסף כתב רש"י ש'זה לא נקרא חלב'(מסכת חולין, דף ק"ט עמוד א'), כיון שלא יצא מדדי הבהמה בחייה (רש"י שם ב ד"ה זה), אך הרשב"א חולק שודאי שזה חלב, אלא שהתורה לא אסרה אותו (משמרת הבית ד א).
  4. ^ איסור והיתר יח א, ובשו"ת מנחת שלמה (תנינא לא שאלה א אות ב בהערה) מבואר שאפילו נעקר כבר החלב מחיים ועומד לצאת.
  5. ^ ראו ספר החינוך מצוה קיג ומנחת חינוך סק"ה; רבי שלמה קלוגר בשו"ת האלף לך שלמה יו"ד קנב; ורבי יוסף שאול נתנזון ביד שאול יו"ד צ