טיוטה:רבי דוד דישבק

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

רבי דוד דישבק (נכתב גם דישבעק)- (ה'תע"ה[1] או ה'תפ"ג[2] - ה' בכסלו[3] ה'תקנ"ד) ראש ישיבה במץ רב בכמה קהילות ובסוף ימיו בביירסדורף[4].

קורות חייו

רבי דוד נולד בעיירה דישבעק לאביו רבי יואל ולאמו אשר גדלוהו לתורה[5], ושלחוהו לפיורדא ללמוד תורה לפני היותו בר מצוה[6], ואחר הבר מצוה לפרנקפורט ללמוד אצל רבי יעקב פופרש בעל שב יעקב, אחר כן נדד מעיר לעיר עד שחזר לפיורדא, ומעיד על עצמו ששם ”"מצאתי את שאהבה נפשי לחבר עם גדולי ישראל, הלא המה שש עמודי התווך אשר הם עיני כל בית ישראל"” ואף שהיה בגיל צעיר, נצטרף ללומדים רבי דוד מציין שלמד עם חברים "מהם רבנים מפורסמים וגדולים", ומציין שנים מהם: רבי יוסף שטיינהארט - מחבר זיכרון יוסף רבי חיים יעקב קרויזר מחבר "באר יעקב" על שולחן ערוך. כמו כן למד עם בחורי הישיבה. 14 שנה היה שם מגיד ב'חברת המשכימים', וכן נבחר לדיין. כנראה שם נשא את אשתו חוה ונולדו לו בנים ובנות, וכדי לפרנסם עסק ביהלומים ואבנים טובות, כן עסק בשתדלנות כ10 שנים אך בשנת ה'תקכ"ז הפסיד את כל הונו. מירינגע. שוואבך תקכ"ח. מוזכר ק"ק הכינגן בשנת ה'תקל"א עבר למדינות שו"ו (שוורצלנד?) ולמירנגין גם שם הרביץ תורה לתלמידים, אח"כ בר"ח אדר ה'תקל"ח עבר למץ וכיהן כראש ישיבה בזמן השאגת אריה, אחר 6 שנים בה'תקמ"ה עבר לפ"ד ומדינות ברייט אחר כן היה בביירסדורף שבעיר קובורג בגרמניה. החיד"א כותב עליו "הגאון הגדול המפורסם בדורו".

צאצאיו

  • בנו - יואל, שהביא ספרו לדפוס.
  • בנו - ר' שמעון (ה'תקכ"ו-ה'תר"ז) היה אב"ד אחריו בפייארשדארף.
  • חתנו - רבי יעקב שמואל ב״ר שמעון שוואבך מפיורדא, אב״ד מדינת שווארצוולד.

חיבורו

ספרו פרדס דוד נדפס בחייו שנת תקמ"ו ובו שס"ה יישובים על קושיות נגד הרמב"ם. וכן דרשות שנשא בכמה קהילות. הגאון רבי בצלאל רנשבורג (ה'תקכ"ב-ה'תקפ"א) ערך עליו הגהות והערות.

ראו גם

לקריאה נוספת

  • יארבוך (פפד"מ) כרך 8, 1911, עמו' 82 83.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ סיני, קובץ עד, עמו' קכ
  2. ^ באוצר הרבנים (עמוד 102) כתב שנולד בה'תק"ד אך לפי עדותו שלמד אצל השב יעקב שנפטר בה'ת"ק הדבר לא יתכן
  3. ^ 'סיני', שם
  4. ^ רבי דוד מתאר את תולדות חייו באריכות בהקדמה לספרו. ההקדמה בנויה בחרוזים כאשר תחילת כל קטע היא חלק מראשי תיבות של "אני דוד בן הר"ר יואל דישבעק אב בית דין בקהלה קדושה פייארשדארף ומדינות ברייט"
  5. ^ בהקדמה לספרו כותב "ועל זאת אתן שיר ושבח לאבי המנוח זצ"ל ואמי אשת חבר, אשר מנעורי לתלמוד תורה גדלני, ובהוצאות מרובים לבית הספר הביאני"
  6. ^ בהקדמה הוא כותב שהביאוהו "בשנת יוק"ר" אך לא ברור למה הכוונה