טלפורטציה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
טלפורציה במשחק פורטל

טלפורטציהאנגלית: Teleportation) ובעברית הִתְעַתְּקוּת[1][2] או השתגרות היא העברה של עצם ממקום אחד לשני בלי לעבור דרך המרחב שביניהם. המושג שגור לרוב בספרות המדע בדיוני ובתחום זה מתאר העברה של עצמים ללא התערבות פיזית באמצעות כוח המחשבה או הרצון בלבד. כלל זה אינו מחייב, ולא פעם מתוארים מכשירים שונים המשמשים לטלפורטציה דוגמת המשגר (טרנספורטר) בסדרה מסע בין כוכבים.

אטימולוגיה

המונח "טלפורטציה" נטבע בשנת 1931[3] בידי הסופר האמריקאי צ'ארלס פורט (Fort), במטרה לתאר את הופעתן והיעלמותן של אנומליות שלדעתו היה ביניהן קשר. הוא הלחים את המילה באמצעות הוספת התחילית היוונית "טֶלֶה" (שפירושה "מרוחק") לפועל הלטיני portare (שפירושו "לשאת"). השימוש הפורמלי הראשון שעשה פורט במונח היה בפרק השני בספרו "Lo!"‏ (1931):

Mostly in this book I shall specialize upon indications that there exists a transportory force that I shall call Teleportation.

אך לצד זאת הוסיף, בבדיחות־הדעת הרצינית־למחצה שאפיינה אותו, כי

I shall be accused of having assembled lies, yarns, hoaxes, and superstitions. To some degree I think so, myself. To some degree, I do not. I offer the data.

צ'ארלס פורט, !Lo[4]

פורט הציע כי הטלפורטציה עשויה להסביר מספר תופעות פרנורמליות לכאורה – אם כי קשה לקבוע אם פורט עצמו התייחס ל"תאוריה" שלו ברצינות, או שלחלופין השתמש בה כדי להצביע על מה שהוא ראה כליקויים בהסברים אשר סיפק הזרם המרכזי של המדע לתופעות מוזרות.


ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא טלפורטציה בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ עומר כביר, יצגן במקום אווטאר: הכירו את המונחים החדשים של האקדמיה ללשון, באתר כלכליסט, 9 במרץ 2014
  2. ^ המונח הופיע כבר בתרגום העברי לסדרת ספרי "הארי פוטר" עוד לפני ההחלטה שהתקבלה באקדמיה ללשון העברית. המונח מתייחס להיעלמות ממקום אחד והופעה במקום אחר באמצעות כישוף.
  3. ^ Bob Rickard and John Michell, Unexplained Phenomena: A Rough Guide Special, p. 3 מסת"ב 1858285895
  4. ^ Charles Fort, "Lo!", Published by CosimoBooks. May 14, 2004. Retrieved on October 4, 2006.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0