טפונומיה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פגר פרה בשלב טפונומי ראשוני: טורפים כבר הורידו את הבשר מהעצמות ופיזרו חלק מהן. העצמות חשופות כעת לפגעי מזג האוויר. ניתן לראות את התהליכים האלה על שטח הפנים של העצמות. אם העצמות יתכסו באדמה וייקברו קיים סיכוי שיתאבנו וישתמרו שנים רבות.

טפונומיה (מיוונית: חוקי הקבורה) היא המדע החוקר את תהליכי המוות, הקבורה[1] וההשתמרות של אורגניזמים. בדרך כלל משתמשים במונח לתיאור המעבר של חומר אורגני מהביוספירה (המכלול החי) לליתוספירה (המכלול המאובן), דהיינו, תהליכי המוות, ההרבדה והפיזור, הריקבון וההתאבנות של בעלי חיים וצמחים[2]. התחום משמש באופן נרחב בפלאונטולוגיה ובארכאולוגיה. בתחומים אלה חיוני להבין כיצד הגיעו שרידי מאובנים של בעלי חיים וצמחים לאתר הנחקר, אלו תהליכי הרס השפיעו עליהם, איזה חלק מהאוכלוסייה המקורית אכן השתמר כממצא פלאונטולוגי או ארכאולוגי, ומדוע.

המונח נטבע לראשונה על ידי הפלאונטולוג הסובייטי איוואן יפרמוב בשנת 1940[3].

ראו גם

לקריאה נוספת

  • Behrensmeyer, A. K., & Hill, A. P. (Eds.). (1988). Fossils in the making: vertebrate taphonomy and paleoecology. University of Chicago Press.
  • Brain, C. K. (1983). The hunters or the hunted?: an introduction to African cave taphonomy. University of Chicago Press.
  • Lyman, R. L. (1994). Vertebrate taphonomy. Cambridge University Press.
  • Shipman, P. (1981). Life history of a fossil: an introduction to taphonomy and paleoecology. Cambridge: Harvard University Press.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ "קבורה" במשמעות התכסות הפגר באדמה, לאו דווקא קבורה מכוונת ממניעים דתיים
  2. ^ Lyman, R. L. (1994). Vertebrate taphonomy. Cambridge University Press. Chapter 1.
  3. ^ Efremov, I. A. (1940). Taphonomy: a new branch of paleontology. Pan-American Geologist, 74(2), 81-93.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0