טרור מרקסיסטי לניניסטי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

טרור מרקסיסטי-לניניסטי הוא סוג הטרור השואף להחליף את המערכת הקפיטליסטית במדינה במדיניות סוציאליסטית או מרקסיסטית-לניניסטית[1]. טרור זה מתרחש גם בתוך מדינות סוציאליסטיות ומתבטא כאקטיביזם נגד המשטר הקיים[2].

מרבית קבוצות הטרור המרקסיסטיות-לניניסטיות שפעלו בשנות השבעים והשמונים נעלמו באמצע שנות התשעים. יוצא דופן הוא "הארגון היווני המהפכני של 17 בנובמבר" (17N) שפעל עד 2002. מאז, טרור המשויך לשמאל הפוליטי היה רך יותר בהשוואה למקביליו, והוא מתבצע בעיקר על ידי קבוצות מורדים במדינות מתפתחות.

אידאולוגיה

טרוריסטים מרקסיסטים-לניניסטיים הושפעו מזרמים קומוניסטיים וסוציאליסטיים שונים, כולל מרקסיזם.

קבוצה שהשפיעה רבות על אידאולוגיה זו היא "נארודניה ווליה", קבוצת הטרור מהמאה ה -19 שהרגה את הצאר אלכסנדר השני ברוסיה בשנת 1881.

לדברי שרה ברוקהוף, טים קריגר ודניאל מייריקס, בעוד טרור השמאל מונע באופן אידאולוגי, הטרור הלאומני-בדלני מונע אתנית. הם טוענים כי המטרה המהפכנית של טרור שמאל אינה ניתנת למשא ומתן ואילו טרוריסטים לאומנים מוכנים לעשות ויתורים. הם מציעים כי נוקשות בדרישות טרוריסטים מהשמאל עשויה להסביר את חוסר התמיכה שלהם ביחס לקבוצות לאומניות. עם זאת, רבים מהשמאל המהפכני גילו הזדהות עם קבוצות שחרור לאומיות המפעילות טרור, כמו המחתרת האירית, אש"ף וטופמארוס הדרום אמריקאים, ורואים אותם כנאבקים העולמיים נגד הקפיטליזם. מכיוון שהרגש הלאומני מונע על ידי תנאים סוציו-אקונומיים, חלק מהתנועות הבדלניות, כולל ה-ETA הבאסקי והמחתרת האירית שילבו אידאולוגיה קומוניסטית וסוציאליסטית במדיניותם.

חוקר הטרור האמריקאי דייוויד ברנן כותב כי טרוריסטים ומורדים שמאלנים נוטים שלא לבצע פיגועים חסרי הבחנה בציבור אזרחי מכיוון שזה לא רק מנוגד לאידיאלים הסוציאליסטיים שהם דוגלים בהם כמגינים של מעמד הפועלים, אלא שהם גם לא רוצים להתנכר בפני חלקים גדולים מהאוכלוסייה העובדת כארגונים ופרטים המבקשים להשיג את תמיכתם.

ראו גם

לקריאה נוספת

  • Atkins, Stephen E. Encyclopedia of modern worldwide extremists and extremist groups. Westport, CT: Greenwood Publishing Group, 2004. מסת"ב 0-313-32485-9
  • Brockhoff, Sarah, Krieger, Tim and Meierrieks, Daniel, "Looking Back on Anger: Explaining the Social Origins of Left-Wing and Nationalist Separatist Terrorism in Western Europe, 1970–2007" (2012). APSA 2012 Annual Meeting Paper. Available at SSRN: http://ssrn.com/abstract=2107193

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Audrey Kurth Cronin, Behind the Curve: Globalization and International Terrorism, pages 44-45, International Security
  2. ^ Audrey Kurth Cronin, Behind the Curve: Globalization and International Terrorism, page 45, International Security
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0