יאן זווארטנדיק

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יאן זווארטנדיק ב-1941

יאן זווארטנדיקהולנדית: Jan Zwartendijk; ‏27 ביולי 18961976) היה איש עסקים ודיפלומט הולנדי שסייע ליהודים להמלט מליטא בתחילת מלחמת העולם השנייה והוכר בזכות פעילותו כחסיד אומות העולם.

פעולותיו בתקופת השואה

זווארטנדיק, יליד רוטרדם, היה נציג חברת "פיליפס" בליטא. בשנות ה-30 עבד בהמבורג, שם חווה את ההגבלות שהטילו הנאצים על היהודים. במאי 1940 פלשה גרמניה הנאצית להולנד וכבשה אותה. ליטא נכבשה על ידי ברית המועצות ביוני 1940.[1] ביולי 1940 התבקש זווארטנדיק על ידי השגריר ההולנדי (ליתר דיוק, ממשלת הולנד הגולה) בווילנה, ל. פ. י. דה-דקר, להחליף את הקונסול ההולנדי בקובנה והסכים לקחת על עצמו את תפקיד הקונסול ההולנדי בפועל. מספר יהודים שניסו להימלט מהמדינות הבלטיות הכבושות בידי הסובייטים הגיעו לשגרירות הולנד בריגה כדי לקבל ויזות שיאפשרו להם לצאת. השגריר ההולנדי כתב בדרכונם: "קונסוליית הולנד בריגה מצהירה בזאת שאין צורך בוויזה לשם כניסה לסורינאם, קורסאו ושטחים אחרים של הולנד ביבשות אמריקה." עם כתובת זו בדרכון נסעו מספר יהודים לזווארטנדיק שבקובנה וביקשו ממנו לכתוב טקסט דומה במסמכים ששימשו בתור תעודת זהות. בצורה זו הנפיק זווארטנדיק החל ב-23 ביולי 1940 בין 1,200 ל-1,400 אישורי מעבר כאלה לקורסאו. בהסתמך על האישורים האלו הוציאה הקונסוליה היפנית קרוב ל-2,000 ויזות שנועדו לאפשר מעבר של בעלי האישורים דרך יפן ועד לקורסאו. בחלק מהוויזות נעשה שימוש חוזר כאשר נשלחו בחזרה מיפן לקרובים בליטא. בסיכום הגיעו ליפן עם ויזות אלו בין 2,100 ל-2,200 פליטים יהודים. פליטים אלו נשארו ביפן בין שלושה לשמונה חודשים. איש מהפליטים לא הגיע לקורסאו אך כולם ניצלו מהשמדה. כאלף מהם הועברו על ידי היפנים לגטו שאנגחאי שבסין, שם שרדו את המלחמה. ב-3 באוגוסט 1940 אולץ זווארטנדיק לסגור את הקונסוליה בקובנה. לפני כן שרף את כל המסמכים הרשמיים וסילק כל רמז לפעילות בלתי חוקית שיזם למען היהודים. את יתר שנות המלחמה עבר בהולנד, בעבודה בחברת "פיליפס".

ויזה מצילת חיים חתומה על ידי יאן זווארטנדיק - 1940

לאחר המלחמה

זווארטנדיק לא חשף את פעולותיו בתקופת המלחמה. ממשלת הולנד גילתה פרטים על פעילותו בשנת 1963.

זווארטנדיק נפטר באיינדהובן ב-1976 והותיר אחריו שלושה ילדים.

הנצחה

ב-6 באוקטובר 1997 הכיר יד ושם בזווארטנדיק בתור חסיד אומות העולם.

ברוטרדם ובוילנה הוקמו אנדרטאות לזכרו ובקובנה הוצב שלט לזכרו במבנה בו פעלה הקונסוליה ההולנדית.

ב-10 בספטמבר 2012 העניקה רפובליקת ליטא לזווארטנדיק את אות צלב הצלת החיים, אשר מוענק לאנשים שסיכנו את חייהם כדי להציל אחרים.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא יאן זווארטנדיק בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0