יאקוב פרידריך פריס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית פילוסוף ריקה. יאקוב פרידריך פריסגרמנית: Jakob Friedrich Fries)‏ (23 באוגוסט 1773 - 10 באוגוסט 1843) היה פילוסוף, מתמטיקאי ופיזיקאי גרמני.

קריירה אקדמית

יאקוב פריס נולד בעיירה ברי בסקסוניה-אנהלט, השכלתו הייתה דתית-נוצרית אך העמקה בלימודי פילוסופיה ובעבודותיו של עמנואל קאנט גרמה לו להתרחק מן הדת. הוא למד באוניברסיטאות של ינה ולייפציג כאשר בשנת 1805 הוזמן להיות פרופסור למתמטיקה ופילוסופיה באוניברסיטת היידלברג. בזמן עבודתו באוניברסיטה פרסם את אחת מן עבודותיו החשובות - "Neue Kritik der Vernunft", המהדורה השנייה והמורחבת פורסמה בשנים 1828-1831 (the Neue oder anthropologische Kritik der Vernunft).

פריס התנגד לדעותיו של פרידריך וילהלם שלינג ובשנת 1812 אף פרסם מאמר בנושא ("Von deutscher Philosophie, Art und Kunst").

בשנת 1814 ניסה פריס להתמנות לפרופסור לפילוסופיה באוניברסיטת ברלין, אך כשל.

אנטישמיות

פריס היה בעל דעות אנטישמיות, בשנת 1816 פרסם פריס מאמר בשם "Über die Gefährdung des Wohlstandes und des Charakters der Deutschen durch die Juden" (בתרגום: יהודים כאיום על החיים הגרמניים והאופי הגרמני). במאמר זה הוא הצדיק נוהג שלפיו יהודים צריכים ללכת עם ציון מזהה מיוחד על הבגדים כדי להבדיל אותם משאר האוכלוסייה, כמו כן, לדעתו יש לעודד את היהודים לעזוב את שטחי גרמניה. הוא ציין שבהשפעת היהודים החומריות בחברה הגרמנית גדלה ולכן רצוי לבדל אותם מהחברה הגרמנית, מאמר זה היה בין היתר בסיס לפרעות "הפ-הפ" בשנת 1819.

פעילות פוליטית

בשנת 1816 בהיותו ביינה הוא פרסם מאמר "Von deutschem Bund und deutscher Staatsverfassung" בו הוא פנה לגרמנים צעירים. במאמר זה הוא צידד באיחוד גרמניה (שאז הייתה מחולקת למספר רב מאוד של מדינות). פעילותו של פריס הביאה לכך שפורסמו תקנות חדשות לגבי פעילות פוליטית באוניברסיטאות. בשל הדעות הפוליטיות שלו והשתתפותו במהומות הסטודנטים בשנת 1817 נאסר עליו ללמד פילוסופיה והוא המשיך ללמד מתמטיקה ופיזיקה בלבד.

בשנת 1818 אחד מתלמידיו של פריס רצח את המחזאי הגרמני אוגוסט פון קוצבו על רקע דעותיו הפוליטיות. במהלך החקירה נמצאו במסמכיו מכתבים שהוא קיבל מפריס. כתוצאה מכך בוטלו כל הרצאותיו באוניברסיטה, אך הוא המשיך לקבל את משכורתו. בהמשך, בהדרגה, הוא התחיל ללמד מחדש.

פריס היה מעורב בוויכוח עם גאורג וילהלם פרידריך הגל. בספריו הגל ציין שעבודותיו של פריס אינן מעמיקות דיו ולכן מסקנותיו אינן נכונות, הגל גם מתח ביקורת על כך שפריס השתתף בפעילות הפוליטית של הסטודנטים. פריס ענה שהגל מנסה להגן על המשטר הקיים ועל מעמדו במסגרת המשטר הנוכחי.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא יאקוב פרידריך פריס בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0