רבי יהודה אשכנזי (רב טורקי)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
רבי יהודה אשכנזי
לידה 1727
פטירה 1761 (בגיל 34 בערך)

רבי יהודה אשכנזי (ה'תפ"ז - ט"ז בטבת ה'תקכ"א) היה רב באיזמיר, טורקיה, פרשן התלמוד הבבלי ומחבר ספרים תורניים פורה.

שער הספר יד יהודה

ביוגרפיה

הגיע לאזמיר בן ארבע עשרה שנה בלבד, בערך בשנת התק"ב ביחד עם אביו, הרב רבי יוסף אשכנזי, מאחת ממדינות מרכז או מזרח אירופה. אביו, שהגיע לעיר בענייני מסחר, ראה שהעיר מלאה בחכמים ורבנים והחליט להשתקע בה. השאיר את בנו יהודה, שהיה אז בן ארבע עשרה שנה, בידי מארחו, הגביר רבי יהושע חיים צונצין ז"ל והוא נסע בחזרה למדינת מושבו כדי לחזור אל העיר עם שאר משפחתו, מה שלא עלה בידו.

באזמיר, נשא רבי יהודה את בתו של רבו רבי ברזילי יעבץ, מגדולי חכמי אזמיר ומחבר "לשון ערומים" ו"לשון למודים". העמיד תלמידים הרבה, בהם ר' חיים יהודה אליעזר, ר' רפאל יצחק מאיו ור' יום טוב דאנון. בנו רבי רפאל אשכנזי, מחבר "מראה הנוגה", כיהן ברבנות העיר. נכדו הוא רבי ניסים אברהם אשכנזי. הרב חיים פאלאג'י מעיד עליו:

הרב מר יאודאי גאון ז"ל, דאיתן מושבו, וכמעט רוב התורה דויוצא פרח בעיר עוז לנו אזמיר יע"א, היה מהרב רבי.. דגל מחנה יאודה, דהרבה גדולי בתלמידים בישיבת מחזיקי תורה יב"ץ, ותורה שם בישראל, ושם כתב את כל ספריו בפלפול התלמידים....

'חלקם בחיים' דרוש ב', בדף ו' ע"ב

נפטר בשנת תקכ"א,[1] בגיל שלושים וארבע. חיבוריו הודפסו בידי בנו הרב רפאל אשכנזי, שבפטירת אביו היה כבן שש או שבע. מלבד ספריו, מצוטטים חידושים מפיו גם בכתבי רבני איזמיר וטורקיה בני זמנו, כמו רבי יצחק נוניש בילמונטי מחבר "שער המלך". תלמידו, רבי יצחק מאיו, מעיד עליו: ”אני הוא שראיתי לרבי, יושב ולומד בתעלומות חכמה, מבוקר עד ערב, איערב שמשא אדכי יומא, מר במתיבתא דנונו כאריה מחיר ומפקיע כל הדבר הקשה, בהוויות דאביי, דומה פיו כמעיין המתגבר, ארזים ישבר, וכל דבר שהניחו חכמים בתעלומה, נתן עיניו בו ופתרו עד סופו ולא הניח דבר וחצי דבר. מי שראה את קדוש ה', אב בחכמה, המה ראו תרומות מידותיו וכח מעשיו הן הן נוראותיו...” (מחנה יהודה, הקדמת רבי יצחק מאי)

מתלמידיו

  • רבי יהושע יהודה אמאדו, מחבר "אהלי יאודה" (שאלוניקי תקפ"א)
  • רבי אליקים גאטינייו, מחבר "אגורה באהליך" (שאלוניקי תקמ"א); "יצחק ירנן" (שאלוניקי תקמ"ו); ו"תועפות ראם" (איזמיר תקנ"ז)
  • רבי חננאל חביף, מחבר "מגדל חננאל" (שאלוניקי תקע"ט)
  • רבי יצחק מאיו, מחבר "שרשי הי"ם"

ספריו

לקריאה נוספת

  • נאה להודות על תהלים, מבוא

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ מחזור "משאת שלמה חיים", עמ' 789.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0