יואל מרגלית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
יואל מרגלית
יואל מרגלית, 2003
יואל מרגלית, 2003
לידה צ'אנטאוויר, ממלכת יוגוסלביה
ענף מדעי ביולוגיה, זואולוגיה, אנטומולוגיה
תרומות עיקריות
גילוי חיידק ה-Bti

יואל מרגלית (9 בפברואר 19331 באפריל 2011) היה חוקר טבע ישראלי, שהתמחה בחקר יתושים והדברתם הביולוגית. מרגלית היה חוקר במכון הביולוגי בנס-ציונה ובמחלקה למדעי החיים באוניברסיטת בן-גוריון בנגב. ב-1976 גילה את חיידק Bacillus thuringiensis israelensis (אנ'), גילוי שהיווה פריצת דרך בהדברה הביולוגית של יתושים.

ביוגרפיה

יואל מרגלית נולד ב-1933 בצ'אנטאוויר שבממלכת יוגוסלביה. בשואה שרד את המחנות בברגן-בלזן ובטרזיינשטט. עלה עם אמו לארץ ב-1948 באניה "קפלוס". באותה אניה הגיע גם טומי לפיד. כנער עבד בגן החיות התנ"כי ומעבדות המכון הביולוגי הפדגוגי בירושלים. בצבא, שרת במכון לחקר הרפואה הצבאית בחיל הרפואה תחת מרקוס קלינברג שעתיד להתגלות כמרגל. הוא עסק בעיקר בחקר יתושים המעבירים מחלות. הוא נשלח מטעם הצבא ללמוד על יתושים אצל הפרזיטולוג פרופ' אוסקר תיאודור. לאחר שחרורו התחיל ללמוד באוניברסיטה העברית. את עבודת הדוקטורט בפרזיטולוגיה עשה בהנחית פרופ' רחל גלון. לאחר סיום לימודי הדוקטורט ב-1971 יצא לתפקידי חוקר ומרצה אורח באוניברסיטאות בסנט-לואיס ובדרום אילינוי. ב-1976 הצטרף כחוקר בכיר למכון הביולוגי. ב-1978 הצטרף כמרצה בפקולטה למדעי החיים באוניברסיטת בן-גוריון, וב-1988 מונה לפרופסור חבר מומחה באנטומולוגיה.

בשנים 19791981 כיהן פרופ' מרגלית כנשיא 'החברה הזואולוגית הישראלית'. הוא היה חבר בוועדת מומחים של ארגון הבריאות העולמי בנושא ההדברה הביולוגית וזכה בפרסים ואותות הערכה וכבוד בתחום מומחיותו במדינות רבות.

פרסם כ-60 מאמרים ופרסומים רבים נוספים.

ב-1990 זכה מרגלית בפרס ברגמן. ב-2003 זכה בפרס טיילר היוקרתי על תרומתו לסביבה[1].

היה נשוי לפרופ' מרים מרגלית ואב לשני ילדים.

גילוי ה-Bti

ב-1976, תוך כדי סיוריו בנגב גילה את חיידק הבצילוס שקוטל זחלי יתושים. על שום גילויו בארץ נקרא החיידק "בצילוס טורינגזיס ישראלנסיס" – Bacillus thuringiensis israelensis ‏(Bti). יחודו של החיידק בכך שהוא פוגע רק בזחלי היתושים ובשל כך אינו משפיע על אוכלוסייה של יצורים אחרים. בעקבות הגילוי התרכז מרגלית בפיתוח הדברה ביולוגית ליתושים.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0