יתרון מדינת הבית

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

יתרון מדינת הבית הוא מושג בפוליטיקה של ארצות הברית, שמתקשר במיוחד לבחירות לנשיאות ארצות הברית, ההנחה מאחורי המושג היא שמועמד יקבל שיעור קולות גבוה מאוד במדינה ממנה הוא בא, וזאת גם בהשוואה למדינות אחרות עם פרופילי אוכלוסייה דומים[1].

ההגדרה של "יתרון מדינת הבית" לעיתים עלולה להסתבך ולאבד ממשמעותה במקרים בהם המועמד נולד במדינה אחת, אך גדל במדינה אחרת.

בעוד שמרבית המועמדים הצליחו לנצח בבחירות לנשיאות בעזרת מדינת הבית שלהם, היו ארבעה נשיאים (ג'יימס פולק, וודרו וילסון, ריצ'רד ניקסון ודונלד טראמפ) שאמנם זכו בבחירות, אך הפסידו את מדינת הבית שלהם. פולק הוא האדם היחיד שזכה בנשיאות, אך איבד הן את מדינת הלידה שלו (קרוליינה הצפונית) והן את המדינה בו הוא התגורר באותה עת (טנסי). יש גם מקרים דומים, בהם המועמד לנשיאות אמנם מפסיד בבחירות עצמן, אך מנצח במדינה הבית שלו, לדוגמה וולטר מונדייל התמודד מול רונלד רייגן בבחירות 1984, הפסיד ב-49 מדינות, וניצח רק במדינת הבית שלו, מינסוטה[2].לעומת זאת, בחירות 2000 המועמד אל גור לא הצליח לנצח במדינת מולדתו, טנסי, אותה ייצג גם בסנאט מספר שנים, מה שהפך אותו למועמד הראשון לנשיאות מטעם שתי המפלגות הגדולות שאיבד את מדינת מולדתו מאז המועמד ג'ורג' מקגוורן שאיבד את מדינת הבית שלו, דרום דקוטה בבחירות 1972[3].

הערות שוליים

  1. ^ Michael S. Lewis-Beck and Tom W. Rice, "Localism in Presidential Elections: The Home State Advantage", American Journal of Political Science, Vol. 27, No. 3 (Aug., 1983), pp. 548-556.
  2. ^ Lou Cannon. "Ronald Reagan: Campaigns and Elections". Miller Center of Public Affairs. נבדק ב-5 בספטמבר 2020. {{cite web}}: (עזרה)
  3. ^ "Dave Leip's Atlas of U.S. Presidential Elections - Compare Data". uselectionatlas.org. אורכב מ-המקור ב-25 בדצמבר 2014. נבדק ב-6 בנובמבר 2014. {{cite web}}: (עזרה)
Society.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא פוליטיקה ובנושא ארצות הברית. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0