כורובאטס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
תרשים של כורובאטס

כוֹרוֹבַּאטֵסיוונית: χωροβἀτης) הוא מכשיר מדידה רומי ששימש למדידה מדויקת של שיפועים לצורך בנייה. תוצאות המדידה בכורובאטס נחשבות מדויקות יותר משניתן להשיג באמצעות פלס. הכורובאטס מתואר בספר "על אודות האדריכלות" שכתב המהנדס והאדריכל הרומי ויטרוביוס לפני כ-1900 שנה[1], בפרק העוסק בבניית אמות מים. חוקרים סבורים שזהו הכלי המרכזי ששימש למדידת שיפועים בעת בניית אמות מים, כמו בניית האמה התחתונה בירושלים, שנבנתה על ידי החשמונאים תוך שימוש בטכנולוגיות רומיות. רמת הדיוק של הכורובאטס קריטית לשמירת שיפוע קבוע לאורך האמה, במיוחד כשהפרש הגבהים בין שני קצות האמה קטן. במקרה כזה יש לבנות את האמה בשיפוע מתון מאוד, דבר המצריך תכנון קפדני ושימוש בכלי מדידה מדויקים.

אופן פעולת המכשיר

עקרון פעולת הכורובאטס

הכורובאטס מורכב ממסגרת עץ ארוכה, שקרוב לשני קצותיה תלויות שתי משקולות. כאשר מעמידים את המכשיר על גבי שיפוע, המשקולות שבקצותיו נוטות ומגיעות לגבהים שונים. ההפרש בין הגבהים מלמד על זווית השיפוע.
ויטרוביוס מציין שכדי לכייל את המכשיר ולהבטיח ששתי המשקולות בגובה זהה לגמרי, יש להעמיד את הכורובאטס מעל כלי מלא מים, שכן לפי חוק הכלים השלובים גובה המים בשני צדי הכלי יהיה תמיד זהה. עם זאת, מציין ויטרוביוס שעל פי ארכימדס פני השטח של המים אינם שטוחים, ושיש להתחשב גם בעקמומיות כדור הארץ, אך מסביר שמדובר בסטייה מזערית, מכדי שתשפיע על רמת הדיוק של המכשיר.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ התיאור מופיע בפרק החמישי. תרגום לאנגלית של הספר ניתן למצוא ב[1].