לוגר (מחוז)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
לוגר
لوګر‎
צילום אווירי של נפט מוחמד אע'א
צילום אווירי של נפט מוחמד אע'א
מדינה / טריטוריה אפגניסטןאפגניסטן אפגניסטן
מושל מוחמד חלים פידאי
בירת המחוז פול-י עלם
שפה רשמית פשטו, דארי
שטח 3,879.8 קמ"ר
אוכלוסייה
 ‑ במחוז 392,000

לחצו כדי להקטין חזרה

איראןטורקמניסטןאוזבקיסטןטג'יקיסטןסיןדה-פקטו פקיסטןדה-פקטו הודוהודופקיסטןנימרוזהלמנדקנדהארזאבולפכתיכאח'וסתפכתיאלוגרפראהאורוזגאןדאיכונדיננגרהארכונרלגמאןקאבולכאפיסאנורסתאןפנג'שירפרוואןמיידאן ורדכבאמיאןע'זניבגלאןגורבאדגיספאריאבג'וזג'אןהראתבלח'סר-י פולסמנגאןקונדוזתח'ארבדח'שאןLogar in Afghanistan.svg
אודות התמונה

לוגרפרסית/דארי: لوگر‎, בפשטו: لوګر‎) הוא אחד מבין 34 מחוזות אפגניסטן. המחוז ממוקם בדרום-מזרח אפגניסטן, בירתו היא העיר פול-י עלם והוא גובל עם מחוז הבירה המדינית, קאבול מצפון. מדרום-מזרח חולק המחוז גבול בינלאומי עם ח'ייבר פח'טונח'ווה ברפובליקה האסלאמית של פקיסטן. גודלו של המחוז 3,879.8 קילומטרים רבועים ואוכלוסייתו מונה 392,000 איש נכון לרישום משנת 2015.

היסטוריה

מבחינת ממצאים ארכאולוגים מתקופת העת העתיקה, נמצא מקדש אש זורואסטרי מהתקופה האחמנית. ראוי לציין כי מחוז לוגר היה חלק ממחוז קאבול עד שנת 1964, אולם באותה שנה הוא קיבל מעמד של מחוז נפרד. בעבר, לוגר היה ידוע בשם מחוז לוי-גר. במהלך הפלישה הסובייטית לאפגניסטן היה המחוז מרכז לאימון כוחות מוג'אהדין נגד הצבא האדום. המחוז נפל בשנת 1995 לכוחות הטליבאן שהכריזו על הקמת האמירות האסלאמית של אפגניסטן ושימש להעברת נשק מפקיסטן אל ארגוני הטרור באפגניסטן. עם תחילתה של מלחמת אפגניסטן (2001–2014), כוח הסיוע הביטחוני הבינלאומי כבש מחדש את המחוז בשנת 2001 והסדיר את משטר הממשלה האפגנית. כיום המחוז נמצא במאבק כוחות בין הממשלה האפגנית והטליבאן.

תעשייה

למחוז לוגר אין תעשייה מכנית מוכרת אך רבים במחוז עובדים בתחומי הנגרות והמזרנים. לוגר הוא מחוז חקלאי ו-8% מכלכלת תושביו תלויה לגמרי בחקלאות. יוצרים במחוז לוגר אוספים יבולים שנתיים משטח של 51,500 דונם. המחוז מייצר אלפי טונות של חיטה, תירס, שעורה, שעועית וסוגים שונים של ירקות. הירקות והפירות שלה מיוצאים למחוזות שכנים כולל קאבול, פכתיא וח'וסת (מחוז). באופן דומה, במחוז מיוצרים סוגים שונים של פירות כגון תפוח, ענבים, אגסים ושקדים. מטעי הפרי במחוז משתרעים על גבי שטח של 3,227 דונם.

אוכלוסייה

הקבוצות האתניות הגדולות ביותר במחוז הן טג'יקים, הזארים ופשטונים. רוב האוכלוסייה מאמינה באסלאם סוני וישנו מיעוט של שיעי. במחוז ישנם 1,665 מסגדים. ישנם 46 מוסדות חינוך ברחבי המחוז ו-17% מכלל האוכלוסייה יודעת אוריינות. במחוז ישנם 4 בתי חולים ו-41 קופות חולים. רוב המים מקורת בנהר לוגר הזורם מרכס הרי הינדו-כוש מצפון למחוז. המחוז עצמו נמצא בתוך עמק לוגר וההרים שמסביבו המקיפים את המחוז ממזרח ומדרום. אדמת עמק לוגר היא מכלול של שדות מושקים, שדות גידולים חקלאיים, מישורים ורכסי הרים.

ביטחון

על פי גורם מקומי, לוחמי הטליבאן ואנשי קבוצות מורדות אחרות פעלו בכל נפות לוגר, כולל בירת המחוז. שלושה מהנפות מסווגות תחת שליטת טליבאן, נפה אחת נמצאת תחת שליטה ממשלתית ושלושת הנותרים מסוכסכים. 151 אירועים הקשורים למורדים דווחו בתקופת ינואר 2018 – פברואר 2019 (ממוצע של 2.5 אירועים בשבוע). דוגמאות לתקריות כוללות פעולות צבאיות וכן תקיפות אוויריות, שבוצעו על ידי כוחות הביטחון הממשלתיים (חיל האוויר האפגני). דווח על תקריות של אזרחים שנהרגו בהתקפות הטליבאן, כולל הפצצות. יתר על כן, חמושים של הטליבאן עצרו אוטובוסים שנוסעים בקטע הכבישים בנפת מוחמד אע'א וחטפו את עובדי הממשלה בנובמבר 2018.

תועדו 143 נפגעים אזרחיים (68 הרוגים ו-75 פצועים) בשנת 2018, המייצגים 34 קורבנות אזרחיים לכל 100,000 תושבים. מדובר בירידה של 3% בהשוואה לשנת 2017. הגורמים העיקריים לנפגעים אזרחיים היו התנגשויות צבאיות באזורים מיושבים, ואחריהם הריגות ממוקדות. בתקופה שבין 1 בינואר 2018 – 28 בפברואר 2019 נעקרו 653 אנשים ממחוז לוגר, ומצאו מקלט במחוזות הסמוכים קאבול וח'וסת או במקומות אחרים בתוך המחוז עצמו. השפעה נוספת על האוכלוסייה האזרחית כוללת, למשל, איומים של הטליבאן נגד בתי ספר לבנות שהביאו לסגירה של מוסדות חינוך רבים.

חלוקה מנהלית

מפת נפות לוגר

מחוזות אפגניסטן מחולקות ליחידות שלטוניות בשם "נפות", להלן הנפות של מחוז לוגר ואוכלוסייתן.

  • עזרא – 80,760
  • ברקי ברק – 105,476
  • צ'ארק – 65,362
  • קארוואר – 36,762
  • ח'ושי – 24,602
  • מוחמד אע'א – 97,074
  • פול-י עלם – 178,039

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא לוגר בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0