לוקיאנוס מסאמוסאטה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
(הופנה מהדף לוקיאנוס)
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Disambig RTL.svg המונח "לוקיאנוס" מפנה לכאן. לערך העוסק בתאולוג נוצרי מהמאה ה-4 לספירה, ראו לוקיאנוס מאנטיוכיה.

לוקיאנוס מסאמוסאטהיוונית: Λουκιανὸς ὁ Σαμοσατεύς;‏ 120 - אחרי 180 לספירה), רטוריקן וסאטיריקן יווני ממוצא אשורי.

Lucian Samosata.warj.png

לוקיאנוס נולד בעיר סאמוסאטה, שעל גדות הנהר פרת בפרובינציה הרומית של סוריה (כיום סאמסאט שבטורקיה על גבול סוריה). הוא מעיד על עצמו: "הנני אשורי מארץ הפרת". משפחתו הועידה אותו לעסוק בפיסול, אך עד מהרה פנה ללימוד הרטוריקה. הוא למד משפטים בעיר אנטיוכיה, ואחרי כן שימש כפרקליט ולימד רטוריקה, תחילה באנטיוכיה ואחר כך באתונה, שם החל לכתוב ולפרסם את יצירותיו. מאתונה יצא למסע הרצאות באיטליה, בגאליה (כיום צרפת) ובאסיה הקטנה. לבסוף קבע את מושבו באלכסנדריה שבמצרים, שאליה נשלח על ידי הקיסר מרקוס אורליוס כדי למלא תפקידים מנהלתיים ושיפוטיים. משערים שלוקיאנוס מת באלכסנדריה, אך לא ידוע באיזו שנה.

יצירותיו

אף כי לשונו המקורית הייתה ארמית, לוקיאנוס כתב את יצירותיו בלשון היוונית.

הוא ניסה את כוחו בסגנונות כתיבה שונים, אך לבסוף המציא את סגנון הדיאלוג ההומוריסטי - בין דיאלוג פילוסופי לבין קומדיה. אם כי ייתכן שחלק מהן אינן מקוריות, נותרו בידינו למעלה משמונים יצירות המיוחסות לו, שהחשובות שבהן: "שיחות אלים" ו"שיחות מתים". גיבורו מניפוס עולה לשמים ונפגש עם האל זאוס, המקבל בקשות לעזרה מכל קצוות תבל אך איננו יודע למי לעזור תחילה.

לוקיאנוס לועג לאלים בשל אי קיומם, לעשירים בשל קמצנותם ולעניים בשל קנאתם. אם כי שם ללעג גם את הפילוסופים, לוקיאנוס העריץ את אפיקורוס וכתב עליו: "אלו ברכה ושלוות נפש אפיקורוס מעניק לקוראיו; הוא משחרר אותם מפחד ומתקווה, ומפתח בקרבם את האמת ואת התבונה." לוקיאנוס תיאר בכתביו גם מסעות אל הירח ואל כוכב הלכת נוגה, חיים בחלל ומלחמות בין הכוכבים, ולכן ניתן לכנותו בשם: "אבי המדע הבדיוני". ביצירתו "פילופסאודס" נמצא הסיפור המקורי של שוליית הקוסם.

לקט של יצירותיו הופיע בדפוס לראשונה בפירנצה ב-1499. בין היתר, הייתה לו השפעה על סיראנו דה ברז'ראק שכתב את הרומן "מדינות ואימפריות על הירח" ועל וולטר שכתב את הסיפור "מיקרומגאס".

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא לוקיאנוס מסאמוסאטה בוויקישיתוף
  • Lucian, Macrobii (באנגלית)