ליזל ווילהוז

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ליזל ווילהוז
Lisel Riedel Willhaus
מדינה גרמניה
ידועה בשל פושעת מלחמה נאצית
השקפה דתית נצרות קתולית
בן זוג גוסטב ווילהוז

ליזל ריידל ווילהוזגרמנית: Lisel Riedel Willhaus) הייתה פושעת מלחמה נאצית במלחמת העולם השנייה והייתה אשתו של קצין האס אס גוסטב ווילהוז ומפקד מחנה הריכוז ינובסקה[1][2][3].

ביוגרפיה

נולדה בחבל הסאר שבדרום מערב גרמניה למשפחה קתולית, בתו של מנהל עבודה בכיר בתעשיית הברזל שבחבל הסאר והייתה לבלרית במקצועה.

עדויות ופשעי מלחמה

לפי עדויות הייתה נוהגת לירות באסירי מחנות ריכוז לשם ספורט ממרפסת ביתה כשאלה היו מובאים לבצע עבודות בקרבת ביתה[4][3].

לאחר המלחמה

למרות ההיסטוריה שלה מימי המלחמה ואחרי המלחמה, החוקרים והתובעים הן מבעלות הברית והן ממערב גרמניה לא הצליחו להעמיד לדין את ווילהאוז. מאחר שמקומה במנגנון ההרג הנאצי לא היה רשמי, ולא היה תיעוד בזמן המלחמה לחיזוק העדויות כנגדה. אף על פי שהייתה בזירת הפשע וביצעה רצח המוני בפומבי, היא לא נשאה באחריות משפטית.

התובעים הגרמנים ציינו כי מספר גדול של אנשים העידו נגד ווילהאוז. לא כולם היו ניצולים יהודים, שזיכרונותיהם ועדויותיהם נחשבו פחות מהימנים על ידי בתי משפט גרמניים רבים; ואכן, חלק מאלה שהעידו נגדה היו הקולגות לשעבר של בעלה לאס אס. כל אלה שהעידו, כמו גם התובעים שהעלו את הסיפורים, היו המומים מהתנהגותה של רעייתו של המפקד,. אולם, מסיבות שלא ברורות, היא שוחררה. כמו רבים שלא החזיקו בתפקיד רשמי.

בתום משפט למברג שבו הועמדו לדין בין היתר פושעי מחנה ינובסקה, קבע ראש צוות השופטים כי:

אין זה מתפקידו של בית המשפט לשלוט בעברה של גרמניה; זו הייתה המשימה של העם כולו, "שלא ניתן לשחרר את מצפונו ולנגב את כל כתמיו כאן בבית המשפט". כמה מבני אומה זו, נאשמים עם דם על הידיים, הורשו ללכת הביתה כשמצפונם נקי על ידי בני גילם

ראו גם

לקריאה נוספת

הערות שוליים

  1. ^ Janowska camp commandant Gustav Willhaus, encyclopedia.ushmm.org (באנגלית)
  2. ^ Von Teresa Tropf, Hitlers willige Helferinnen, www.braunschweiger-zeitung.de, ‏2014-08-02 (ב־)
  3. ^ 3.0 3.1 PressReader.com - Digital Newspaper & Magazine Subscriptions, www.pressreader.com
  4. ^ Garner, Dwight (2013-10-08). "Nazism's Feminine Side, Brutal and Murderous". The New York Times (באנגלית אמריקאית). נבדק ב-2022-12-15.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0