לתת פנים לנופלים

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
לתת פנים לנופלים
Panim logo.png
מייסדים דורית פרי ואורי שגיא

לתת פנים לנופלים הוא ארגון מתנדבים אשר מטרתו הנצחה של חללי מערכות ישראל ופעולות איבה, תוך התמקדות ב"עלומים" - אלו אשר נפלו טרם קום המדינה ובמלחמת העצמאות ומצבותיהם חסרות ופרטי חייהם, תמונותיהם וקורותיהם אינם ידועים.

היסטוריה

ביום הזיכרון שנת 2010, עמדו דורית פרי ואורי שגיא בעת הצפירה, ליד קבר אחים של חללי ג'נין בחלקת לוחמי תש"ח. בחלקה נמצאה מצבתו של יוסף לחנה[1], שנפל בקרב על ג'נין (1948) והייתה "מצבה ריקה", חסרו בה שמות הוריו, היכן ומתי נולד ומתי עלה לארץ, פרטים שנהוג לציין על גבי מצבות חללי מערכות ישראל. גם באתר "יזכור" של משרד הביטחון לא היה מידע על אודותיו. לאחר שמונה חודשי חקר חובק עולם, שכלל חיפוש ונבירה בארכיונים ושיחה עם אנשי קשר וחוקרים בישראל, יוון, ברזיל, ארצות הברית וצרפת אותרו קרובי משפחתו, הושלם סיפור חייו ונמצאה תמונתו של יוסף לחנה. במאי 2011 נערך טקס גילוי מצבה בהשתתפות קרובי משפחתו, יו"ר הכנסת דאז, מר ראובן ריבלין, ח"כ מתן וילנאי, אל"ם הושע פרידמן בן-שלום, הגב' שולי מועלם-רפאלי וקהל רב. בעקבות מחקר זה הוקמה העמותה, ששמה לה למטרה להנציח חללי מערכות ישראל ולהשלים סיפור חייהם ותמונותיהם של אלו שמצבותיהם ריקות וסיפור חייהם נותר עלום.

ארגון המתנדבים 'לתת פנים לנופלים' הוקם בשנת 2013 על ידי דורית פרי ואורי שגיא. מתנדבי הארגון פועלים להנציח ולהשלים קורותיהם ותמונותיהם של כ-1,000 חיילים שנפלו במערכות ישראל טרם קום המדינה ובמלחמת העצמאות וסיפור חייהם נותר "עלום". הלוחמים והחללים "העלומים", רובם יוצאי אירופה, חלקם נצר אחרון למשפחתם, שהגיעו לארץ ישראל זמן קצר לפני מלחמת העצמאות, אחרים חיילים בודדים שעלו בגפם מארצות ערב ומיעוטם ילידי הארץ. חלקם נחשבים "חללים שמקום קבורתם לא נודע" והמידע שמתנדבי וחוקרי הארגון אוספים, הוא למעשה יד וזיכרון יחיד להם. נוסף על כך, הארגון פועל להנציח חללי פעולות איבה שנפלו גם הם טרם קום המדינה וסיפורם העצוב מלווה את שנות הקמת המדינה.

מתנדבי הארגון פוקדים קברים ומנציחים חללי "נצר אחרון" וחללים שהם "שריד אחרון" למשפחתם. חללי "נצר אחרון", ע"פ יד ושם ומשרד הביטחון, הם אלו אשר עלו לארץ לאחר שחוו את מוראות השואה, היו האחרונים למשפחתם הגרעינית לאחר שזו נכחדה בשואה ונפלו כחללי מערכות ישראל. לעומתם, חיילים אשר עלו טרם פרוץ מלחמת העולם השנייה, במהלכה או אחריה, היו אחרונים למשפחתם אולם לא חוו על בשרם את מוראות השואה או שעלו טרם פרוץ מלחמת העולם השנייה, אינם מונצחים כ"נצר אחרון". העמותה מכנה אותם "שריד אחרון".

מצבת החלל זאב מנסבך בבית העלמין נחלת יצחק

פעילות הארגון

בארגון פועלים 80 מתנדבים ובשנים האחרונות הושלם סיפור חייהם ואותרו תמונותיהם של יותר מ-200 לוחמים עלומים. בשנים האחרונות משרד הביטחון תיקן והחליף כמה ממצבות הנופלים, לאחר חקר סיפור חייו של הנופל על ידי מתנדבי הארגון והשלמת המידע החסר.

תחומי הפעילות של הארגון:

  • השלמת פרטי חייהם של חללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות איבה, שמצבותיהם ריקות ופרטי חייהם ותמונותיהם חסרים.
  • קידום אירועי הנצחה, הפקת אלבומי הנצחה ואזכרות לחללים ובהם לחללי נצר אחרון.
  • קידום הקמה של אנדרטאות ושלטי הנצחה.
  • קיום הרצאות וסיורים בעקבות לוחמים עלומים עבור תלמידי בתי ספר והציבור הרחב.
  • סיוע באיתור קברי חללים הקבורים בבתי עלמין אזרחיים בעיקר, עבור בני משפחה ואחרים.
  • סיוע באיתור בני משפחות של חללים, מענה לפניות מהארץ ומחו"ל.
  • סיוע למשפחות בחידוש "מצבות אזרחיות" לחללים שנפלו טרם קום המדינה וקבורים בבתי עלמין אזרחיים.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא לתת פנים לנופלים בוויקישיתוף

לערוץ היוטיוב של לתת פנים לנופלים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0