מבצע קרב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מבצע קרב הוא שם הקוד למבצע שביצע שירות הביון הסובייטי בשנת 1947 באיטליה להשגת מידע טכני על קליעים חדשים בשליטה אלקטרונית.

המבצע

בתחילת 1947 קיבלו תחנות הביון הסובייטיות במדינות אירופה משימה להשיג חידושים של ציוד צבאי בריטי כמו פגז ארטילרי נגד מטוסים עם מידת הרס גבוהה של מטרות נעות.

עקרון הפעולה של קליעים כאלה התבסס על בקרת רדיו. מדענים בריטים החלו בפיתוח פגזים כאלה במהלך מלחמת העולם השנייה, כתגובה להפצצה הגרמנית על שטחי בריטניה באמצעות טילי V-2. תחנת הביון הסובייטית באיטליה הניחה כי פגזים דומים הועברו לאיטליה. המבצע להשגת המידע הדרוש פותחה על ידי איש המודיעין ניקולאי מיכאילוביץ' גורשקוב.

בתיק המבצעי היה מעורב סוכן מנוסה בשם "ריי", שבאמצעות קשריו בחברות התיווך הבריטיות והאמריקאיות הצליח לגלות כי ניתן לאחסן את פגזי הנ"מ המקבילים בצפון איטליה במאגרי ארטילריה שיצרו בעלות הברית לאחר תום הלחימה נגד הגרמנים. מהם נודע ל"ריי" כי המחלקה הצבאית הבריטית מכרה למחלקת התותחנים האיטלקית כמה אלפי "פגזים מיוחדים", שבהם, בנוסף לחומרי נפץ, היה גם "מילוי" אלקטרוני. התחנה הסובייטית כבר ידעה שהמחסן הראשי של הארטילריה נגד מטוסים ממוקם באחת העיירות הקטנות בפרברי רומא.

הסוכן הצליח ליצור קשרים עסקיים בעיר זו. בעזרת הזמנות מסוגים שונים למהנדסים ולצוות הטכני של המחסן, הוא קבע את חוג האנשים שיכולים להועיל לו. בסופו של דבר הצליח הסוכן לקנות מצוות המחסן דגימות של פגזים, כמו גם רישומים ותיעוד טכני נלווה.

בספטמבר 1947 דיווחה תחנת הביון על סיום המשימה ושלחה את הדגימות והחומרים שהופקו למוסקבה.

לקריאה נוספת

  • Клим Дегтярев, Александр Колпакиди. Внешняя разведка СССР. М., Эксмо, 2009, ISBN 978-5-699-34180-1

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0