מהפכת הקשב

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מהפכת הקשב
מידע כללי
מאת מיכה גודמן
שפת המקור עברית
הוצאה
הוצאה דביר
תאריך הוצאה 22 ביולי 2021
מספר עמודים 207
סדרה
ספר קודם חזרה בלי תשובה

מהפכת הקשב: העידן הדיגיטלי - השבר והתיקון הוא ספר עיון מאת ד"ר מיכה גודמן. הספר בוחן את דרכי ההתמודדות של האנושות עם המהפכה שנוצרה עקב ריבוי הטכנולוגיה בחיינו - "מהפכת הקשב". לטענת הסופר, עיצומה של מהפכת הקשב היא שלב ביניים מסוכן ועל האנושות להזדרז בהתאקלמות למצב החדש. הספר יצא לאור ב-2021 בהוצאת דביר.

תוכן

בחלק הראשון של הספר מתאר גודמן את הנזקים העיקריים בחיים הפוליטיים שנגרמים לאנושות ממהפכת הקשב אותה יצרה הטכנולוגיה, ביניהם תופעת הסגירות המחשבתית והקיטוב החברתי שהרשתות החברתיות יוצרות.

בחלק השני והעיקרי של הספר עוסק גודמן בנזקים הפסיכולוגיים להם גורמת המהפכה ומזהיר מפני התוצאות ההרסניות שגורמים התמעטות הקשב הבינאישי ומעבר של חלקים גדולים מהפעילות האנושית למרחב הווירטואלי על חשבון קשרים אנושיים. בחלקים גדולים מחלק זה מתמקד גודמן בבני הנוער.

בחלק השלישי מפרט גודמן על שלוש אסטרטגיות מרכזיות דרכן ניתן לדעתו להתמודד עם מהפכת הקשב:

  1. רגולציה - גודמן מניח בספרו שבדומה למהפכות קודמות, דוגמת המהפכה התעשייתית והמהפכה התחבורתית, גם במהפכת הקשב תפתח האנושות בהדרגה רגולציה כלשהי שתגן על עצמה מפני סכנות העולם הדיגיטלי.
  2. תרבות - יצירת תרבות היא דבר נוסף שעשתה האנושות למול מהפכות כמו "עידן השפע", כך נוצרו הרגלי אכילה חדשים, שמירה על כושר והימנעות מצריכה מופרזת של אוכל. בהמשך לזה, טוען גודמן שגם למול "מהפכת הקשב" יכולה וצריכה האנושות לפתח תרבות הרגלים חדשים ובריאים תוך הימנעות מהסחות דעת טכנולוגיות וזאת בעיקר למול קשרים משפחתיים וחבריים.
  3. השוק החופשי - אותו שוק שהביא לאנושות כלים דיגיטליים חדשים ומתקדמים יכול וצריך לפתח "טכנולוגיות שחרור מהטכנולוגיה", כאלו שיסייעו לאנשים לשמור על קשב. הוא מביא דרכים יצירתיות בהן אפשר יהיה לרתום את הטכנולוגיה עצמה להגנה על הקשב האנושי, לדוגמה "שבשי קליטת אינטרנט" אותם יהיה ניתן להתקין באזורים שונים בבית ובמשרד או להפעיל בזמנים שונים.

עמותה

בעקבות ספרו של גודמן, הוקמה עמותה שגם היא נקראת "מהפכת הקשב" במטרה לעורר מודעות לנזקים הנפשיים והפוליטיים של "תעשיית תשומת הלב" אותה מפתח גודמן בספרו וליצור פתרונות מתאימים כדי להתמודד עם הנזקים אותם היא יוצרת.[1]

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0