מודיעין אווירי (רוסיה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מודיעין אווירירוסית: Воздушная Разведка או Разведывательная авиация) הוא יחידה ראשית במטה חיל האוויר הרוסי, האחראית ליצירת תמונת המודיעין למשימות חיל האוויר ומשתתף ביצירת תמונת המודיעין הכוללת, כחלק מקהילת המודיעין. מודיעין האוויר הרוסי הוא אחד הוותיקים בעולם והחל לפעול עוד בשנת 1911.

הגוף כולל מספר יחידות לאיסוף ומחקר מודיעין אודות נושאים שונים הקשורים ללוחמה אווירית ומשתף פעולה עם גופי המודיעין הצבאי של רוסיה.

היסטוריה

המודיעין האווירי ברוסיה הוקם בשנת 1911 במסגרת חיל האוויר הרוסי הקיסרי. בשנים 1912–1913, במלחמת הבלקן הראשונה ביצעו יחידות תעופה רוסיות בפיקודו של סרן שצ'טינין (Щетинин), לצד בולגריה, משימות סיור אוויריות עם צילומי מצודות ששימשו את המודיעין האווירי. רק במלחמת העולם הראשונה החל לפעול כיחידה עצמאית של חיל האוויר.

במהלך מלחמת העולם השנייה, 12% מהמטוסים הסובייטים יצאו למשימות סיור אווירי מודיעיני. עם העלייה בהיקף האיבה גברה גם עוצמת הסיור האווירי. בשנת 1941 מספר מטוסי הסיור אווירי הסתכם ב-9.2%, בשנת 1944 הוא עלה ל-15%. הסיור האווירי לא רק השיג נתונים על האויב, אלא השלים ותיעד את הנתונים על סוגים אחרים של מודיעין לשימוש הצבא האדום.

בסביבה המשתנה במהירות, סיור אווירי היה לרוב האמצעי היחיד להשגת נתוני אויב עבור פיקוד הצבא. לדוגמה, בחורף 1942 ובחורף 1943. רק סיור אווירי הצליח בזמן לחשוף את העברתם של שתי אוגדות שריון גרמניות מצפון קווקז לאזור קוטלניקובו למטרת חסימת התקדמות הכוחות ליד סטלינגרד. במהלך הכנת מבצע ויסלה-אודר משנת 1945, מודיעין אווירי מילא תפקיד מרכזי בגילוי קווי הגנה של האויב הנאצי.

בזמן המלחמה הקרה, גוף זה פעל כחלק מחיל האוויר הסובייטי. לאחר התפרקות ברית המועצות המודיעין האווירי שיתף פעולה עם חיל הלוחמה האלקטרונית ומפעילים יחד את הכטב"מים הרוסיים.

ראו גם

לקריאה נוספת

  • Советская военная энциклопедия. / ред. Н. В. Огарков. М., Воениздат, 1976 год;
  • Воздушная разведка железных дорог. М., 1963;
  • Лазарев Б. А., Сизов А. II. Фотографические средства воздушной разведки. Ч. 1. Рига, 1973;
  • Маковский В. П. Системы обработки и передачи разведпнформации. Ч. 1. Рига, 1973; Соколов А. Н.
  • Hовиков А., Юнусов Т. Визуальный поиск наземных целей в сумерках.— «Авиация и космонавтика», 1965, № 12;
  • Разведчик над полем боя.— «Авиация и космонавтика», 1965, № 9.
  • מודיעין אווירי (ברוסית)
  • Воздушная разведка — М.: Воениздат НКО СССР, 1938

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0