מומנטום דמוגרפי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מומנטום דמוגרפי או מומנטום ביולוגי הוא תופעה דמוגרפית שבה באוכלוסייה מסוימת, למרות ששיעור הפריון יורד בחדות (נשים יולדות בממוצע פחות ילדים), אין ירידה מקבילה במספר הלידות ומכאן שהריבוי הטבעי ממשיך לעלות.

תהליך התיעוש ומודרניזציה שעובר העולם מאז המהפכה התעשייתית כולל גם השפעות חברתיות ודמוגרפיות. בכל אוכלוסייה שעוברת תהליך מודרניזציה ניתן להבחין בתהליך של תמורה דמוגרפית: בשלב הראשון יורד שיעור התמותה ותוחלת החיים עולה. בשלב זה האוכלוסייה גדלה בקצב מהיר. בשלב השני, שיעור הפריון (מספר הילדים הממוצע לאישה) יורד, אך שיעורי הילודה נשארים גבוהים משיעורי התמותה. בתקופת המעבר בין השלבים, הרכב האוכלוסייה הוא צעיר, והילדים והנוער מהווים אחוז ניכר ממנה. כאשר מגיעים הילדים לגיל הפריון האוכלוסייה עדיין גדלה. במילים אחרות, הרכב האוכלוסייה מפצה על הירידה בשיעור הפריון, משום שלמרות שאישה יולדת פחות ילדים יש יותר ויותר נשים שנכנסות למעגל הפריון כך ששיעור הילודה הכולל נשמר.

ככל שהאוכלוסייה צעירה יותר כך המומנטום יימשך שנים רבות יותר. רק בשלב השלישי נצפית ירידה בשיעור הריבוי הטבעי. בסופו של דבר, כאשר המומנטום מסתיים, האוכלוסייה עתידה להתייצב, ואף, כפי שקורה במדינות אירופאיות מסוימות, לעמוד על מאזן שלילי, בו יותר אנשים נפטרים מאלו שנולדים.

המומנטום הדמוגרפי בישראל

מושג המומנטום הדמוגרפי נקשר לערביי ישראל משום שיעורי הפריון הגבוהים של האישה הערבייה בעשור הראשון לקיום המדינה ביחס לאישה היהודייה. במאה ה-21 נמשכת מגמת הירידה בפריון הכולל של האישה הערבייה שתחילתה בשנות ה-60 של המאה ה-20[1], ועובדה זאת נותנת אותותיה על מבנה הגילים בחברה הערבית המתאים לאוכלוסייה צעירה: אם ב-2010 44% מהאוכלוסייה הערבית בישראל היו מתחת לגיל 18 הרי ב-2018 עומד שיעור הצעירים על 39% ומכאן שהאוכלוסיה הערבית הולכת ומזדקנת והמומנטום הדמוגרפי בתהליך של בלימה . ועדיין, צפוי שיעור הריבוי הטבעי של ערביי ישראל (2.3% נכון לשנת 2018) לשמור על גודלו הנוכחי למשך כמה שנים נוספות. מאידך, נרשמת מגמה של עלייה בפריון האישה היהודית הנמשכת מאז שנות ה-90 של המאה ה-20[2] עלייה שתביא למומנטום דמוגרפי בעשורים הבאים של המאה ה-21. על פי תחזיתו של יעקב פייטלסון, במידה ‏והתהליכים‏ הדמוגרפיים ‏ימשכו‏ כפי ‏שהם ‏היו ‏ב-‏16 השנים, ‏2014-1998,‏ שיעור ‏הריבוי ‏הטבעי ‏של‏ היהודים ‏והמוסלמים ‏במדינת ‏ישראל‏ צפוי להשתוות לקראת ‏שנת‏ 2027.[3]

המומנטום הדמוגרפי באירופה

ברבות ממדינות אירופה מתרחש תהליך דמוגרפי של מומנטום דמוגרפי שלילי, כלומר מבנה הגילים באוכלוסייה מתאים לאוכלוסייה זקנה ולכן גם אם שיעור הפריון של אישה יגדל האוכלוסייה תמשיך לקטון כי אין מספיק נשים בגיל הפריון. במקרים כגון אלו, בשל המחסור באזרחים בגיל היצרנות, נוטות מדינות רבות לעודד הגירה חיצונית לשם איוש התפקידים הדורשים צעירים למילואם.

הערות שוליים

  1. ^ אלכס וינרב, דב צ'רניחובסקי, אביב בריל, דפוסי הפריון יוצאי הדופן בישראל, מרכז טאוב, 23.12.2018
  2. ^ אלכס וינרב, דב צ'רניחובסקי, אביב בריל, דפוסי הפריון יוצאי הדופן בישראל, מרכז טאוב, 23.12.2018
  3. ^ יעקב פייטלסון, התהליכים‏ הדמוגרפיים ‏בארץ‏ ישראל, ע"מ 12, 18.2.2015