מועדון ספורט

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מועדון ספורט בבלו הוריזונטה, ברזיל, המציג מגרשים לקטרגל, כדוריד, כדורסל וכדורעף, עם שתי בריכות שחייה בחזית.

מועדון ספורט, נקרא לפעמים גם מועדון אתלטיקה, אגודת ספורט, איגוד ספורט, הוא קבוצת אנשים שנוצרה למטרת עיסוק בספורט.

מועדוני ספורט נעים מארגונים שחבריהם משחקים יחד, ללא תשלום, ואפילו עשויים לשחק במועדונים דומים אחרים מדי פעם, וצופים בהם בעיקר בני משפחה וחברים, ועד לארגונים מסחריים גדולים עם שחקנים מקצועיים, יש להם קבוצות שמתחרות באופן קבוע מול אלו של מועדונים אחרים ומושכות לפעמים קהל גדול של אוהדים שמשלמים עבור הצפייה בתחרויות. מועדונים עשויים להיות מוקדשים לענף ספורט בודד או לכמה (מועדונים מרובי-ענפים).

המונח מועדון אתלטיקה מתייחס לרוב למועדון ספורט כללי, ולא רק מועדון המוקדש לאתלטיקה ממש.

ארגון

מועדוני ספורט גדולים מתאפיינים בכך שיש להם מחלקות מקצועיות וחובבות בענפי ספורט רבים כגון כדורגל, כדורסל, קטרגל, קריקט, כדורעף, כדוריד, הוקי משטח, באולינג, כדורמים, רוגבי, אגרוף, בייסבול, רכיבה על אופניים, טניס, חתירה, התעמלות ועוד, ולפעמים גם ענפי ספורט פחות מסורתיים כמו איירסופט, ביליארד, ספורט אלקטרוני, ניווט ספורטיבי, פיינטבול או רולר דרבי. הקבוצות והספורטאים המשתייכים למועדון ספורט עשויים להתחרות במספר ליגות, אליפויות וטורנירים שונים כשהם לובשים את אותם צבעי מועדון ומשתמשים באותו שם מועדון, תוך שהם חולקים גם את אותו בסיס אוהדים ומתקני אימונים ומשחקים של המועדון.

למועדוני ספורט מקצועיים רבים יש מערכת חברויות שבה האוהדים הרשומים משלמים דמי קצבה, ובתמורה זכאים להשתתף במשחקי הבית של המועדון לאורך כל העונה, ויש להם את הזכות לעסוק כמעט בכל סוג ספורט במתקני המועדון. לפעמים הם גם יכולים לקחת חלק בהחלטות הניהוליות של המועדון ואף להיבחר לנשיאותו, כמו למשל בברצלונה. עמלות חבר רשום, מכירת כרטיסים, חוזי חסות, מרצ'נדייז לקבוצה, זכויות טלוויזיה ודמי העברה של ספורטאים הם בדרך כלל המקורות העיקריים למימון מועדוני ספורט. בנוסף, ישנם מועדוני ספורט הנסחרות ורשומות בבורסה - מספר מועדוני כדורגל אירופאים מקצועיים השייכים למועדונים מרובי-ענפים גדולים יותר הם דוגמאות לכך (למשל, מועדוני SAD - Sociedade Anónima Desportiva - פורטוגזיים, כמו בנפיקה ליסבון וספורטינג ליסבון, מועדוני SAD - Sociedad Anónima Deportiva - ספרדיים, דוגמת ריאל סרגוסה וריאל בטיס, או מועדונים איטלקיים כמו לאציו).

קבוצות ספורט מסוימות נמצאות בבעלות וממומנת על ידי חברה אחת שאינה ספורטיבית, למשל מספר קבוצות הספורט שבבעלות חברת רד בול.[1] דוגמאות נוספות לכך הן מספר קבוצות הספורט שבבעלות תאגידי באייר ופיליפס דרך באייר לברקוזן ופ.ס.וו. איינדהובן בהתאמה, שהחלו את דרכן בתור קבוצות של עובדי חברה.

חברות

בתחום ספורט המועדונים התחרותי, ספורטאי בדרך כלל יהיה רשום רק למועדון אחד עבור ענף נתון ויתחרה עבור אותו מועדון אך ורק למשך תחרות או עונה. חריגים כוללים העברות שחקנים והשאלות. כאשר ספורטאי מתחרה במספר ענפים הוא יכול להירשם במספר מועדונים.

מועדוני ספורט ברחבי העולם

באזורים רבים בעולם כמו אירופה, צפון אפריקה, המזרח התיכון, תת-היבשת ההודית או אמריקה הדרומית והמרכזית, מועדוני ספורט עם מספר מחלקות ספורט הם פופולריים מאוד והתפתחו לכדי כמה ממוסדות הספורט החזקים ביותר באותם מקומות.

בארצות הברית מוסדות גדולים כמו מועדון האתלטיקה של ניו יורק ומועדון האתלטיקה של לוס אנג'לס משמשים כמועדוני אתלטים המשתתפים במספר ענפי ספורט. עם זאת, בצפון אמריקה יש דוגמאות רבות למועדוני ספורט שהם למעשה קבוצת ספורט אחת.

בממלכה המאוחדת, כמעט כל מועדוני הספורט הגדולים מוקדשים לענף ספורט בודד. היוצא מן הכלל הוא מועדון האתלטיקה של קרדיף שבסיסו בקארדיף, ויילס. המועדון אחראי לחלק גדול מפעילויות הספורט החובבני המובילות בעיר, כמו קריקט, רוגבי יוניון, הוקי שדה, טניס וכדורת דשא.

מועדונים רבים מתארים את עצמם ברמה הבינלאומית כמועדוני כדורגל ("FC", "Football Club" באנגלית בריטית, "Fußball-Club" בגרמנית; "CF", Clube de Futebol בפורטוגזית ו- Club de Fútbol בספרדית). בדרך כלל, מועדוני כדורגל בריטיים מציגים רק קבוצות כדורגל. מקביליהם בכמה מדינות אחרות נוטים להיות מועדונים רבי-ענפים, אפילו כשהם נקראים מועדוני כדורגל. הקיצור המקביל "SC" (עבור "Soccer Club") משמש מדי פעם באנגלית אמריקנית.

מועדוני ספורט בישראל

בספורט בישראל, רוב קבוצות הספורט כלולות במועדוני ספורט, ולרוב הקבוצה הבולטת של המועדון היא קבוצת הכדורגל שלו.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מועדון ספורט בוויקישיתוף

הערות שוליים

  1. ^ Red Bulls redbulls.com
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0