מועצת המאה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית סוכנות ממשלתית ריקה.

אולם המאה.
מספר דגלים רשמיים של מדינות ועיירות בשטח הכתר של אראגון מבוססים על דגל "ארבעת הפסים".

מועצת המאה (הגייה קטלאנית: [kunˈsɛʎdə ˈsen], הקונסל דה סנט) היה מוסד ממשלתי של ברצלונה. הוא הוקם במאה ה-13 והתקיים עד המאה ה-18.

שמו נובע ממספר חבריו: מאה (בקטלאנית: cent; סנט).

בשנת 1249 יצר חיימה הראשון, מלך אראגון את המבנה הבסיסי של הממשל המוניציפלי של ברצלונה: מועצה של 4 חברים, בסיוע 8 יועצים ואספת מנהיגים (probi homines; פרובי הומינס), כולם חברים במעמד הגבוה של סוחרים עשירים (mà major).

לאחר מספר התאמות ושינויים, עד שנת 1265, קיבל הארגון העירוני מבנה מבוסס יותר: הרשות העירונית נשענה על 3 יועצים שנבחרו על ידי מועצה של מאה אנשים.

בשנת 1335 התיר פדרו הרביעי, מלך אראגון למועצת המאה להשתמש בסמל המלכותי של ארבעת הפסים (האדומים) (אנ').

החשיבות של מועצת המאה בהיסטוריה ובממשלת נסיכות קטלוניה נתמכת במקרים רבים. לדוגמה, בשנת 1464 היא הכריזה על פטר החמישי של אראגון (אנ') (הידוע כפטר השוטר מפורטוגל) כרוזן ברצלונה (אנ'). דוגמה נוספת היא הדחייה של מועצת המאה ב-10 בינואר 1401 לקרן מרטין ההומני (אנ'), לבית הספר לרפואה כללית בברצלונה עם אותן זכויות יתר כמו אוניברסיטת מונטפלייה (אנ'), כי הם חשו שהדבר פוגע בסמכות השיפוט המוניציפלית שלהם. זה הוביל בסופו של דבר להקמת אוניברסיטת ברצלונה בשנת 1450.

בעשורים האחרונים של המאה ה-17 היא הייתה מיוצגת בוועידת שלושת הנבחרים (בקטלאנית: Conferència dels Tres Comuns). מועצת המאה בוטלה על ידי פליפה החמישי עם צו Nueva Planta ועם כיבוש ברצלונה לאחר המצור על ברצלונה בשנת 1714. מאז אותו רגע, הממשלה החדשה של העיר נשלטה ישירות על ידי המלוכה.

רחוב ראשי בעיר ברצלונה, "רחוב מועצת המאה" בשפה הקטלאנית (Carrer del Consell de Cent), נקרא על שם מוסד זה. לפני 1978 הוא היה ידוע בשם "רחוב מועצת המאה" בשפה הספרדית (Calle del Consejo de Ciento)).

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מועצת המאה בוויקישיתוף


Flag of Spain.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא ספרד. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0