מועצת הנאמנות של האומות המאוחדות

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מועצת הנאמנות של האומות המאוחדות היא אחת מששת הארגונים של ארגון האומות המאוחדות. בראשיתה הוקמה המועצה כיורשת של חבר הלאומים ומשטר המנדטים שלו.

המועצה הוקמה כדי לטפל בשטחים שנותרו לאחר מלחמת העולם השנייה במצב כאוטי. אזורים אלו, שנקרעו ממדינות אויב, שהפכו לשטחי מנדט של האו"ם, או שביקשו את חסות האו"ם ביוזמתן, היו מצויות בפיקוח המועצה.

לאחר שפלאו, שטח הנאמנות האחרון, הפכה למדינה עצמאית ב-1 באוקטובר 1994, הוחלט על הפסקת עבודת המועצה מה-1 בנובמבר של אותה שנה. היסטורית טיפלה המועצה ב-11 שטחי חסות: 7 באפריקה ו-4 באוקיאניה. 10 מתוכם היו שטחי מנדט של חבר הלאומים, ורק שטח חסות אחד - סומלילנד האיטלקית (וזאת למרות המטרה היומרנית לטפל ב"שטחים" שנותרו לאחר מלחמת העולם).

עתיד המועצה

המועצה מהווה אחד הארגונים הבסיסיים ביותר של ארגון האומות המאוחדות. ככזה, קיפאונו מזה למעלה מעשור, יוצר תמהון ומעלה ספקות לגבי הצורך בהמשך קיומו. למועצה נשיא (צרפתי) וסגן נשיא (בריטי) המשתתפים מעת לעת בדיונים שונים של האו"ם כנשיאי ארגונים בסיסיים.

בשנים האחרונות הועלו הצעות להקנות תפקיד חדש למועצה ולהשיב אליה את המעש - להטיל עליה את האחריות לטריטוריות שמטבען אין עליהן ריבונות או שהריבונות עליהן מוטלת בספק, דוגמת הים, הירח, ביר טוויל, החלל ויבשת אנטארקטיקה.


קישורים חיצוניים

P parthenon.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא מדע המדינה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0