מוצר גיפן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

בכלכלה, מוצר גיפן (Giffen good) הוא סוג של מוצר נחות[1], שהכמות המבוקשת ממנו גדלה ככל שמחירו עולה, בניגוד לעקומת הביקוש הקלאסית.

במוצר סטנדרטי, כאשר מחיר המוצר עולה, עקרון התחלופה[2] גורם לצרכנים לעבור למוצרים תחליפיים, זולים יותר. לא כן במוצר גיפן, לו אין בנמצא מוצרים תחליפיים זולים, מהסיבה שהוא המוצר הזול ביותר הקיים. בשל היעדר תחליפים, האפקט המכריע הוא עקרון ההכנסה[3], ולכן, כאשר מחיר מוצר הגיפן עולה, ההכנסה הריאלית יורדת, והצרכן יצרוך יותר ממוצר הגיפן ופחות ממוצרים יקרים יותר.

עלייה בכמות המבוקשת כאשר מחירו של המוצר עולה, היא תופעה חריגה. לעיתים נחשב לחם אחיד כמוצר גיפן, הוא מהווה מרכיב הוצאה ניכר במשפחה מעוטת הכנסה. עליית מחירו תביא לגידול בצריכתו ולוויתור על מאכלים יקרים יותר. גם תפוח האדמה בתקופת הרעב הגדול נחשב למוצר גיפן.

את השם "מוצר גיפן" או "פרדוקס גיפן" טבע אלפרד מרשל, שקרא למוצר על שם הכלכלן רוברט גיפן (Sir Robert Giffen, 18371910), שכתב על התופעה.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ מוצר נחות - מוצר, שצרכן נוטה להקטין את הכמות הנצרכת ממנו, ככל שהכנסתו הריאלית עולה, ולהפך, כאשר ההכנסה תרד, הכמות הנצרכת תגדל
  2. ^ אפקט התחלופה - מונח המציין את ההשפעה של עלייה או ירידה במחירו של מוצר על צריכתו אל מול מוצרים תחליפיים. כאשר מחירו של מוצר עולה בשיעור ניכר, ייטו צרכנים להעדיף תחליפים
  3. ^ אפקט ההכנסה - מונח המציין את ההשפעה של עליית ההכנסה או ירידתה על צריכת המוצר.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0