מחלף יהלום

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מחלף יהלום בפלורידה

מֶחלף יהלום הוא מחלף הנפוץ במפגשי כביש מהיר עם כביש משני. הכביש המהיר מופרד מפלסית מהכביש המשני: אחד מהם עובר מעל האחר בעזרת גשר או מנהרה. כאשר מתקרבים למחלף מהכביש המהיר, רמפת יציאה סוטה מעט הצידה, יוצרת צומת עם הכביש המשני, ומיד אחרי הצומת הופכת לרמפת כניסה החוזרת אל הכביש המהיר.

שני מפגשי הרמפות עם הכביש המשני הם צמתים. בארצות הברית, שבה מחלפי יהלום נפוצים בעיקר באזורים כפריים, תנועה שמגיעה מרמפת היציאה נעצרת על ידי תמרור עצור בצומת עם הכביש המשני, בזמן שתנועה הפונה לעבר הכביש המהיר אינה מוגבלת.

יתרונות וחסרונות

מחלפי יהלום עושים שימוש יעיל יותר בקרקע מאשר רוב המחלפים האחרים, ואינם סובלים מתופעת ה"אריגה" הנוצרת במחלפים מסוג מחלף עלה תלתן. נוסף על כן, זהו המחלף המתאים ביותר למפגשי כבישים בעלי תנועה דלילה, ואין צורך במחלפים יקרים יותר. לעומת זאת, במפגשי כבישים שהתנועה בהם עמוסה, שני צומתי המחלף עלולים לגרום לצפיפות ולתאונות. פתרונות אפשריים לכך הם הוספת רמזורים ונתיבים נוספים המוקדשים לפניות שמאלה (ימינה, במדינות בהן נוהגים בצד שמאל), או (כמו שנפוץ בבריטניה) הוספת שני מעגלי תנועה ליצירת סוג מחלף הנקרא "מחלף משקולת" (בגלל הצורה שנוצרת מהוספת הכיכרות). מסיבה זו, צמתים עמוסים רבים שבמקור נבנו כמחלפי יהלום, שודרגו למחלפי עלה תלתן שלם או חלקי אם ישנו מספיק מקום בקרבת המחלף לבניית לולאות או מחלף SPUI.

מחלף SPUI

כיווני התנועה במחלף מטיפוס SPUI

מחלף SPUI (ראשי תיבות באנגלית של Single Point Urban Interchange) דומה בתצורה למחלף יהלום אך במקום שני צמתים בכביש המשני בצידי המחלף, יש בו צומת אחד במרכזו. בדומה למחלף יהלום, התנועה ב-SPUI מתנהלת בארבע רמפות לכניסה וליציאה מהכביש המהיר, אך הרמפות נפגשות עם הכביש המשני בנקודה אחת בלבד (לדוגמה מחלף קריית משה בכביש בגין - תצ"א). מחלף SPUI משתרע על שטח דומה למחלף יהלום, אך עלות בנייתו גבוהה יותר עקב תוספות הבנייה הנדרשות (בדרך כלל, קצות הרמפות ימוקמו על גבי הרחבה של הגשר).

יתרונו של מחלף SPUI הוא הזרמת התנועה הפונה שמאלה מהרמפה לכביש המשני בשני הכיוונים, בו זמנית. עקב כך, היקף התנועה בו גדול ממחלף יהלום רגיל. תצורת מחלף SPUI ניתנת ליישום בפשטות יחסית, אם הכביש המשני הוא הנמצא על גשר. כאשר הכביש המשני עובר מתחת לגשר, נדרש מפתח גשר ארוך מאוד, כיוון שאין אפשרות להשתמש בעמודי תמיכה בין נתיבי הכביש המשני, במקום שבו ממוקם מרכז הצומת הבודד.

לעיתים נבנים מחלפים בתצורת SPUI בתוספת אפשרות לביצוע פניות פרסה בעזרת מסלול בצורת U בקצה הרמפה, בנקודת המפגש עם הכביש המשני. מסלול זה מאפשר לכלי רכב הנעים בכביש המהיר לבצע פניית פרסה לכיוון הנגדי של הכביש המהיר ללא המתנה ברמזור.

מחלף SPUI נבנה לראשונה בפלורידה בשנת 1974.

מחלף יהלום "מקופל"

במקומות בהם יש נתיבים מיוחדים לנסיעה משותפת (קארפול), או כאשר רוחב הכביש מצומצם, כמו באזורים עירוניים, ניתן "לקפל" את המחלף פנימה, כך שהרמפות המחברות לכביש המשני הם במרכז הכביש המהיר ולא בצידיו. סידור זה חוסך בשטח הנדרש למחלף, ובנוסף יש צורך רק בצומת אחד במקום שני צמתים עם רמפות חד-סטריות. כתוצאה מכך, זמן ההמתנה ברמזורים עשוי להתקצר, במיוחד עבור התנועה הנעה בכביש המשני בלבד. עם זאת, מבנה מחלף זה נוגד את המבנה המקובל שבו היציאה או הכניסה לכביש המהיר מקושרות לנתיב האיטי בכביש המהיר, ובכך עלול להגדיל את רמת הסיכון הבטיחותי במחלף.

בישראל

מחלפי היהלום נפוצים גם בישראל, ולמעשה רוב המחלפים הם וריאציות שונות של מחלפי יהלום. להלן חלק ממחלפי היהלום בישראל:

  • מחלף אליקיםכביש 70 - תצ"א).
  • מחלף גהה הוא שילוב בין מחלף יהלום לעלה תלתן. יש בו רק רמפת לולאה אחת, וכל השאר הם רמפות כמו במחלף יהלום.
  • מחלף לטרון (תצ"א) גם הוא וריאציה של יהלום. ברביע הדרום-מערבי שלו ניתן לראות שאין צומת עם הרמפה, והיא פשוט משתלבת בכביש השני (כביש 3).
  • מחלף הראל (תצ"א) גם הוא שינוי קל של מחלף יהלום. ברמפת היציאה מכיוון מערב משתלבת רמפת לולאה לכניסה לכביש המהיר.
  • מחלף אליפלט (תצ"א) הוא מחלף המכונה לעיתים "מחלף משקולת", משום שבמקום שני הצמתים בכביש 89, ישנם שני מעגלי-תנועה.
  • מחלף רמלה דרום הוא מחלף יהלום, ללא שינויים יוצאי דופן.
  • מחלף קק"ל (תצ"א) הוא מחלף יהלום מלא. יש אפשרות נסיעה בכל שמונת הכיוונים (מדרום למזרח, מדרום למערב, ממערב לצפון, ממערב לדרום, ממזרח לדרום, ממזרח לצפון, מצפון למערב ומצפון למזרח). כמו מחלף יהלום, יש לו שני צמתים עיקריים (ועוד כמה משניים שמחברים פניות ימינה מהיציאות). המחלף ממוקם בצפון תל אביב במפגש שדרות קק"ל עם נתיבי איילון.

ראו גם

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מחלף יהלום בוויקישיתוף


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0