מיר-פתאח תבריזי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מיר-פתאח תבריזי או מיר-פתה-אר'הפרסית: میرفتاح تبریزی; בגאורגית: მირ ფეთეაღა, מיר-פֶּתֶאָרָ'ה) הידוע גם כמוגְ'תַהֵד (مجتهد , נפטר ב-24 באוקטובר 1892) היה איש דת תריסרי שיעי מוסלמי רם-דרג. ליתר דיוק הוא היה "מוג'תהיד" מתבריז שבאזרבייג'ן האיראנית[1], שהממשלה הרוסית זקפה לזכותו את נאמנות האוכלוסייה האיראנית אזרבייג'נית לשליטה הרוסית בשטחם בתקופת מלחמת רוסיה-פרס (1828-1826).

הרוסים, מתוך מטרה לעשות שימוש בהשפעתו באזור, הציעו לו להתלוות אליהם בנסיגתם מן האזור. מיר-פתאח הסכים, וביוני 1828 הוא מונה לוועדה הקווקזית החדשה שנתגבשה, במטרה לאסוף אינפורמציה על התושבים המוסלמים של הקווקז, ולגבש המלצות על הדרך לאחד אותם לתוך המשטר הרוסי. כיועצו של איוון פסקביץ', הנציב העליון של מלכות המשנה של הקווקז, הוא התגורר בטיפליס שבפלך טביליסי (כיום גאורגיה) ושם ייסד את הפארק המפורסם על הגדה השמאלית של נהר הקורה, שנקרא על שמו, פארק מושטאידי. לאחר עזיבת פסקביץ' לוורשה, בשנת 1845, נאלץ מיר-פתאח לעזוב לתבריז בעקבות יחסיו הגרועים עם מחליפו בתפקיד, גריגורי רוזן.

מקורות

  • Dana Sherry‏, Mosque and State in the Caucasus, 1828-1841, דף המידע על הקווקז ומרכז אסיה, עמ' 3-5, (באנגלית)

הערות שוליים

  1. ^ אזרבייג'ן האיראניתפרסית: آذربایجان, באזרית: آذربایجان, בכורדית: آذربایجان) מחוז בצפון-מערב איראן הידוע היסטורית גם בשם "אטרופאטנה" (Atropatene).
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0