מכונת הכתיבה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

מכונת הכתיבה היא שמה של יצירה מוזיקלית תזמורתית קצרה אשר נכתבה בידי המלחין האמריקאי לרוי אנדרסון, מסווגת לז'אנר המוזיקה הקלאסית הקלה (אנ') וכוללת מכונת כתיבה ככלי הקשה סולני.

הלחנה

אנדרסון השלים את היצירה "מכונת הכתיבה" ב-9 באוקטובר 1950 כאשר שהה בוודברי קונטיקט (אנ'). הבכורה בוצעה כשלוש שנים מאוחר יותר, ב-8 בספטמבר 1953 במהלך הקלטה לחברת דקה רקורדס עם תזמורת הטיילת של בוסטון. ויליאם זאין (William Zinn) ופלויד וורל (Floyd Werle) עיבדו את היצירה לתזמורות כלי קשת ותזמורות כלי נשיפה.

שם היצירה מתייחס לעובדה כי הכלי הסולני ביצירה הוא מכונת הכתיבה, אשר יש לה שלושה סוגי צליל שונים - צליל הקלדה, ה"פעמון" אשר מודיע על מעבר העגלה לשורה הבאה, וצליל החזרת העגלה לאחור. בחלק מהביצועים צליל החזרת העגלה מבוצע על ידי כלי אחר, כגון חליל או כינור.

מכונת הכתיבה מתוכננת כך שלא ניתן ללחוץ על שני מקשים או יותר במקביל כדי למנוע מצב של תקלה או חסימה. לפי אנדרסון, הקטע הסולני מאתגר לביצוע בשל מהירות ההקלדה שהוא מציב, המהווה אתגר לגמישות האצבעות ושורש כף היד.

לאחר בכורת היצירה היא התקבלה בביקורות חיוביות: "אחת מהיצירות הכי שנונות ברפרטואר התזמורתי", ו"על אף היעלמותן מהציבור, אנדרסון הופך את מכונת הכתיבה לפריט חביב לקהל".[1]

מכונת הכתיבה מוגדרת ככלי הקשה, על כן לרוב המבצע יהיה נגן כלי הקשה או מתופף, ולעיתים רחוקות מנצח התזמורת.

בתרבות

בארצות הברית היצירה הופיעה במסגרת סרטיו של ג'רי לואיס "מי מטפל בחנות?" (אנ') ו"עובד בקושי" (אנ'), וכן במסגרת שעת הקומדיה של קולגייט.

בישראל היצירה מוכרת הודות לשימושה כאות ליומן החדשות של קול ישראל בשבת בבוקר. בנוסף, כשניסו לפני שנים אחדות להחליף אותו, קמה מחאה ציבורית כללית והרעיון נגנז.

כמו יצירות נוספות של אנדרסון, היצירה מבוצעת בעיקר בתור הדרן.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Burgess Speed, Leroy Anderson: A Bio-Bibliography, Chapter 1 – "Biography", Page 15: Praeger 2004, 2004
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0