מנדלברוט (עוגייה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
פרוסות מנדלברוט

מנדלברוטיידיש: מאַנדעלבראָט) או בשמה הנוסף "לחם מנדל" במדינות דוברות אנגלית, או קמישברוט באוקראינה, היא עוגיה המשתייכת למטבח האשכנזי המזרח אירופאי. שם העוגה ביידיש הוא הלחם בסיסים, פירוש המילה ברוט הוא לחם ופירוש המילה מנדל הוא שקד, שכן המרכיב העיקרי בעוגיה הוא שקדים. את העוגיה אופים פעמיים, תחילה מכינים כיכר לחם גדול שלאחר אפייתו חותכים אותו לפרוסות קטנות ואותם אופים פעם נוספת כדי לקבל מרקם פריך יותר. המאכל היה פופולרי במזרח אירופה בקרב רבנים, סוחרים ויהודים נודדים שנשאו אותו עימם במסעותיהם מעיר לעיר.

לא ברור מהם שורשי המנה, כפי הנראה העוגיה התפתחה בעקבות הביסקוטי האיטלקי. אם כי שניהם פריכים, המנדלברוט פריך יותר מן הביסקוטי כי הוא מכיל כמות גדולה יותר של שמן וחמאה.

למנדלברוט מתכונים שונים ומגוונים, הגרסאות הנפוצות ביותר כוללות שקדים, אגוזים, קינמון, שבבי שוקולד או פירות מסוכרים. באוקראינה קוראים לעוגיה קמישברוט וכן יש קהילות בארצות הברית הקוראות למאכל בשם זה דווקא ולא בשם מנדלברוט.

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0