מסטיסלב קלדיש

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קובץ:Mstislav Keldysh Moscow.jpg
פסל של קלדיש במוסקבה

מסטיסלב קלדישרוסית: Мстислав Всеволодович Келдыш ;‏ 10 בפברואר 191124 ביוני 1978) היה מתמטיקאי סובייטי. היה בין האבות של תוכנית החלל הסובייטית, במשך 14 שנים היה הנשיא של אקדמיה למדעים של ברית המועצות. בשנות ה-60 היה מכונה "התאורטיקן הראשי" במקביל לסרגיי קורוליוב שהיה מכונה "המתכנן הראשי".

מסטיסלב קלדיש נולד בריגה למשפחה של מדען בתחום הבנייה. למשפחה היו 6 ילדים. בשנת 1915 המשפחה עברה למוסקבה עקב התקרבות החזית הגרמנית לריגה והחלטת הממשל להעביר את המכון הפוליטכני המקומי כולל הסגל והסטודנטים לחלקים הפנימיים של האימפריה הרוסית. בשנים 1920-1918 המשפחה התגוררה בעיר איוואנובו בה האב לימד במכון הפוליטכני שהוקם. בשנת 1927 קלדיש סיים את בית הספר במוסקבה ותכנן ללמוד את תחום הבנייה. אחותו, שכבר סיימה את אוניברסיטת מוסקבה, המליצה לו ללמוד באוניברסיטה זו. בשנת 1931 קלדיש סיים את הלימודים בפקולטה למתמטיקה.

קריירה מדעית

בשנת 1931 קלדיש החל לעבוד במכון לחקר התעופה במוסקבה תחת סרגיי צ'פליגין. באותה תקופה עבד בתחום האווירודינמיקה של כלי טיס. בשנת 1934 הוא החל ללמוד לתואר שלישי וכבר בשנת 1935 הוענק לו התואר על בסיס כלל העבודות שביצע ללא עבודת תזה. במקביל, משנת 1932 החל ללמד באוניברסיטת מוסקבה, בשנים 1953-1942 הוא היה פרופסור באוניברסיטה זו. בשנת 1953 קלדיש התמנה למנהל המכון למתמטיקה שימושית של האקדמיה הסובייטית למדעים והיה בתפקיד זה עד לשנת 1978.

בשנת 1946 נכלל בקבוצה של מדענים סובייטים שפיתחו את הפצצה הגרעינית. על תרומתו בתחום זה הוענק לו בשנת 1956 תואר גיבור העמל הסוציאליסטי הראשון.

בתחילת שנות ה-50 קלדיש הצטרף למאמץ הסובייטי בתחום החלל. בשנת 1950 ביחד עם סרגיי קורוליוב ומיכאיל טיכונראבוב חתם על פנייה למנהיגי המדינה בבקשה להתחיל לפתח את התחום. בשנת 1961 הוענק לו תואר גיבור העמל הסוציאליסטי בפעם השנייה על תרומתו בתחום החלל.

בהיותו מומחה בתחום המתמטיקה השימושית, קלדיש הבין את חשיבות פיתוח המיחשוב וקידם שימוש במחשבים לצורך חישובים בתחום הגרעין והחלל. יחד עם זאת הוא התנגד לפיתוח מחשבי-על בברית המועצות בטענה שהמתמטיקאים הדגולים שפועלים בברית המועצות מסוגלים לבצע את כל החישובים הדרושים.

בשנת 1955 קלדיש חתם על "מכתב שלוש מאות" בגנות דעותיו של טרופים ליסנקו. בשנת 1946 נבחר לחבר באקדמיה למדעים של ברית המועצות. בשנת 1961 הוא נבחר לנשיא האקדמיה במקום אלכסנדר נסמיאנוב וכיהן בתפקיד עד לשנת 1975. זמן קצר לאחר כניסתו לתפקיד הוא יזם בדיקה יסודית של הפעילות של טרופים ליסנקו, כמו כן ניקולאי ואווילוב הוחזר לשורות האקדמיה (לאחר המוות בכלא בתחילת שנות ה-40). בהיותו בתפקיד נשיא האקדמיה קלדיש חתם על עצומת מדענים נגד אנדריי סחרוב אך התנגד נחרצות לסילוקו של סחרוב מהאקדמיה וקיימות עדויות שאף פעל להגנתו מפני יורי אנדרופוב.

על פעילותו בתחום ארגון וקידום המדע בברית המועצות הונעק לקלדיש תואר גיבור העמל הסוציאליסטי בפעם השלישית.

בשנים 1978-1964 קלדיש היה יושב ראש הוועדה שהחליטה על הענקות פרסי ברית המועצות ופרסי לנין.

בשנותיו אחרונות קלדיש סבל ממחלה קשה. הוא נפטר בשנת 1978 והוטמן בבית הקברות של חומת הקרמלין. לפי הערכות של חלק מהחוקרים הוא התאבד.

על עבודתו בתחום המדע הוענקו לו מספר עיטורים: עיטור לנין (7 פעמים), עיטור הדגל האדום (3 פעמים), פרס ברית המועצות (פעמיים), פרס לנין, המדליה הגדולה על שם לומונוסוב, עיטור לגיון הכבוד ועוד. קלדיש היה חבר במספר אקדמיות מדעיות כולל האקדמיה האמריקאית לאמנויות ולמדעים.

מורשת

  • מכון למתמטיקה שימושית שקלדיש היה מנהלו נקרא על שמו.
  • החל משנת 1978 באקדמיה למדעים של ברית המועצות מוענקת מדליית זהב על שמו עבור תרומה בתחום המתמטיקה השימושית.
  • איגוד הקוסמונאוטיקה הרוסי מעניק מדליה על שמו.
  • באוניברסיטת מוסקבה מוענקת מלגה על שמו.
  • בשנת 1980 אוניית מחקר של האקדמיה נקראה על שמו.
  • אסטרואיד שהתגלה בשנת 1973 נקרא על שמו (מס' 2186).
  • בשנת 1980 צולם סרט תיעודי על פעילותו.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מסטיסלב קלדיש בוויקישיתוף
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0