מספר סידורי (תוכנה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מספר סידורי על גב תקליטור התקנה של נורטון אנטיווירוס 2006.

מספר סידורילועזית: serial number או CD key) של תוכנה או של משחק מחשב הוא רצף של אותיות לועזיות ומספרים, אותו מקבל הלקוח עם קנייתם של תוכנה או משחק מחשב מקורי בחנות או דרך אתר אינטרנט. המספר הסידורי מאפשר למוצרים המותקנים לאמת את מקוריותם. קיימים מספרים סידוריים הניתנים לאימות באופן לא מקוון, ומספרים סידוריים המבקשים אשרור באמצעות האינטרנט, כגון חלונות XP, על מנת למנוע ממספר אנשים להשתמש באותו מספר סידורי.

המספר הסידורי מודפס בדרך כלל על גב האריזה או על גב התקליטור של המוצר שנרכש. תוכנות העובדות בצורה מקוונת, כגון תוכנות המורידות עדכונים בצורה שוטפת או משחקי מחשב המשוחקים דרך האינטרנט, יכולות לבקש לאמת את המספר הסידורי. לדוגמה, לא ניתן לשחק במשחק דיאבלו 2 ללא מספר סידורי ייחודי ומקורי. ישנן תוכנות אשר אינן דורשות מספר סידורי כלל, ואחרות שמסוגלות לפעול ללא מספר סידורי למשך תקופה מסוימת, בדרך כלל לתקופה של בין 15 ל-30 ימים, או שמאפשרות גישה חלקית לתכנים ביישום ללא דרישה של מספר סידורי. אפשרות כזאת מיועדת בדרך כלל לצורכי הדגמה - מתן אפשרות ללקוח לחוות את השימוש בתוכנה לפני שיקנה אותה.

את המספר הסידורי מזין הלקוח עם התקנת התוכנה או המשחק במחשבו, לשם הפעלה של אותו יישום. תוכנת ההתקנה של היישום מעבירה את המחרוזת שהוזנה לפונקציה המאמתת אותו באמצעות אלגוריתם אלגברי.

יעילות

יעילותם של מספרים סידוריים בעצירת הפרת זכויות יוצרים של תוכנה נמוכה מאחר שניתן להפיץ מספרים סידוריים בקלות יחסית. עם השיפור בתקשורת בעקבות צמיחתה של האינטרנט למשקים מערביים רבים, הפכו התקפות מתוחכמות יותר, כגון "קראקים" (קבצים פרוצים המאפשרים את הפעלת התוכנה בלי אימות המספר הסידורי) ומחוללי רישיונות (הממציאים מספר סידורי פיקטיבי, שנחשב לחוקי על ידי אלגוריתם האימות), לנפוצים יותר. מסיבה זו, יותר ויותר מפתחי תוכנות פונים לאמצעי אימות פעילים יותר וסודיים יותר. אמצעי אימות אלו כוללים בדרך כלל אימות תקופתי באמצעות האינטרנט או הטלפון. אימות מסוג זה נעשה בצד השרת או המוכר, כך שהקראקים לא יוכלו להתערב. השרת יכול אף לכלול רשימה שחורה של מספרים סידוריים חסרי תוקף או מספרים סידוריים שהוחרמו. דוגמה בולטת לתהליך זה הוא תהליך האקטיווציה של חלונות XP - מי שלא הפעיל את המוצר באחת הדרכים האפשריות, לא יוכל לקבל עדכונים מחברת מיקרוסופט, כמו עדכוני אבטחה למשל.

אי-נוחות ואכיפה כבדה

המספרים הסידוריים גורמים, במידה מסוימת, אי נוחות. על המשתמש להזין סדרה של מספרים ואותיות לא קשורים בכל התקנה של המוצר, ובנוסף לזאת, עליו לוודא שהמספר הסידורי לא ילך לאיבוד. איבוד המספר הסידורי, פירושו בדרך כלל, שתקליטור ההתקנה חסר תועלת.

בתחום משחקי המחשב, קיימות תוכנות אימות מקוונת המוסיפות מספרים סידוריים לרשימה שחורה במקרים מסוימים, כגון שימוש בצ'יטים או בעת השימוש בקובצי קראק. לעיתים, גם כאשר מתגלה מספר סידורי שנעשה בו שימוש על ידי יותר משחקן אחד, המספר הסידורי מוחרם. שיטה זו של הגנה על זכויות היוצרים שנויה במחלוקת כיוון ששחקנים תמימים שקנו את המוצר במיטב כספם, נחסמים על לא עוול בכפם. בנוסף לזאת, פעמים רבות מזוהה שחקן תמים כמפר רישיון ונחסם על אף שהמספר הסידורי שלו מקורי לחלוטין. מקרה כזה יכול להתרחש אם שחקן שמשתמש בקראק נחסם, והוא בעל אותו מספר סידורי כמו זה של שחקן תמים. בנוסף, הוא יכול להתרחש כאשר המשחק פועל על מערכת הפעלה שאינה נתמכת על ידי החברה המפתחת. לדוגמה, משתמשי לינוקס המריצים תוכנות שיועדו למערכת ההפעלה חלונות, באמצעות תוכנות תאימות כגון Wine ו-Cedega. סביבות לא צפויות אלו מזוהות לעיתים כסוג של קראק, ולכן נחסמות על ידי השרת.

ההבדל בין קראק לבין מספר סידורי

הפורצים המפרסמים פריצות לתוכנות, מפיצים זאת בשתי דרכים:

  • קראק - קובץ או תוכנית מחשב שמבצע שינוי בקובצי רג'יסטרי (ממסד נתונים) שהתוכנה רושמת או בקובצי התוכנה עצמה. השינוי גורם לתוכנה להתעלם מבקשות אימות של המספר הסידורי ו/או להתעלם בהימצאותו של תקליטור בכונן המתאים, אם הלה נדרש.
  • מספר סידורי - רצף המספרים והאותיות שמבצע את ההרשמה לתוכנה באופן חוקי, ללא שינוי בקובצי התוכנה.

ראו גם