מערכת הוכחת סיכון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Gnome-edit-clear.svg
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: לשון, הערך תורגם מאנגלית, אך המושגים הכלכליים של המטבעות המבוזרים כנראה לא תורגמו טוב.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: לשון, הערך תורגם מאנגלית, אך המושגים הכלכליים של המטבעות המבוזרים כנראה לא תורגמו טוב.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.

מערכת הוכחת סיכוןאנגלית: Proof of stake‏ (PoS)) היא מערכת המאפשרת לסוכנים מרובים להגיע יחד להחלטה משותפת באופן מבוזר, גם אם אינם בהכרח מכירים וסומכים זה על זה, כאשר תהליך קבלת ההחלטות מתחשב בכמות האחזקות של כל סוכן בנכס מסוים ונותן משקל כבד יותר לאלו שיש באמתחתם כמות גבוהה יותר של הנכס. בהשוואה למערכות הוכחת עבודה, מערכות הוכחת סיכון נזקקות לפחות משאבי חישוב, ולכן גם נחשבות יותר חסכוניות באנרגיה.

מטבעות מבוזרים עושים שימוש במערכות כאלו. המטבע הראשון שאימץ מערכת שכזו היה Peercoin (אנ'), בשנת 2012. כיום, Cardano (אנ') הוא המטבע הפופולרי ביותר שעושה שימוש במערכת הוכחת סיכון, לפי שווי שוק.

תיאור

כדי שעסקת בלוקצ'יין תוכר, היא חייבת להתווסף לבלוקצ'יין. מאמתים מבצעים הוספה זו, ברוב הפרוטוקולים הם מקבלים פרס על כך.[1] על מנת שהבלוקצ'יין ישאר מאובטח, עליו להיות בעל מנגנון שמונע ממשתמש או קבוצה זדוניים להשתלט על רוב האימות. מערכת הוכחת סיכון עושה זאת בכך שהיא דורשת מהמאמתים לקבל כמות מסוימת של אסימוני בלוקצ'יין, מה שמחייב תוקפים פוטנציאליים לרכוש חלק גדול מהאסימונים בבלוקצ'יין כדי להתקיף.[2]

מערכת הוכחת עבודה, עוד מנגנון קונצנזוס נפוץ, משתמשת באימות של יכולת חישובית לצורך עימות עסקאות, מה שדורש מתוקף פוטנציאלי להשתלט על חלק גדול מכוח החישוב של רשת המאמתים.[2] שיטה זו דורשת כמויות גדולות של אנרגיה. מערכת הוכחת סיכון היא הרבה יותר חסכונית מבחינה זו.[3]

בשנת 2021, אילון מאסק וביל גייטס נתפסו כמי שיכולים להזיק לבלוקצ'יינים של מערכת הוכחת עבודה כמו ביטקוין ואתריום, על ידי פרסום צריכת האנרגיה העצומה שלהם. היעילות של מטבעות מבוססי מערכת הוכחת סיכון כמו Cardano (אנ'),‏ EOS ו-Stellar (אנ') הובילה אותם להיות מכונים כ"מטבעות ירוקים".[4][5][6][7]

המטבע אתריום עבר למערכת הוכחת סיכון לקראת סוף 2022.[8]

ביקורת

חלק מהמחברים טוענים כי הוכחת בעלות אינה אפשרות אידיאלית לפרוטוקול קונצנזוס מבוזר. שום דבר לא מונח על כף המאזניים הבעיה של "שום דבר על כף המאזניים" היא שבמקרה של טעות בקונצנזוס, מחוללי הבלוקים לא מפסידים דבר על ידי הצבעה עבור מספר סניפים של רשתות. זה מונע את הקמת הקונצנזוס אי פעם. הוצאה כפולה מכיוון שהקמת שרשרת דורשת הוצאה קטנה של משאבים (בניגוד למערכות PoW), כל אחד יכול לנצל לרעה את הבעיה בניסיון לבצע הוצאה כפולה של כספים "בחינם".[9] פתרונות לבעיות בפועל, הפרויקטים פתרו את הבעיות האלו בדרכים שונות:

  • פרוטוקול Slasher המוצע על ידי Ethereum מאפשר למשתמשים "להעניש" רמאים שעובדים בקצה של יותר (מ) סניף אחד של.[10] אפשרות זו מניחה כי עליך לחתום על יצירת סניף חדש של השרשרת פעמיים, וכי אתם יכולים להיענש אם אתם יוצרים סניף מבלי לאשר את החלק. עם זאת, פרוטוקול Slasher מעולם לא אומץ. מפתחי Ethereum הגיעו למסקנה כי הראיות של המניה במקרה זה אינן טריוויאליות.[11] במקום זאת, Ethereum פיתחה את פרוטוקול Ethash, המשתמש ב-PoW.
  • Peercoin משתמשת במחסומים החתומים על ידי המפתח הפרטי של המפתח. הודות לכך, לא ניתן לארגן מחדש את שרשרת הבלוקים לפני המחסום האחרון. במקרה זה, הפשרה היא שמפתח Peercoin הוא הסמכות המרכזית המנהלת את הבלוקצ'יין.
  • פרוטוקול Nxt מאפשר לך לארגן מחדש את 720 הבלוקים האחרונים. עם זאת, זה רק מעוות את הבעיה: הלקוח יכול לעקוב אחר מסעף של 721 בלוקים, ללא קשר.[12]
  • האלגוריתם ההיברידי PoS ו Pow של פרוטוקול Decred. במקרה זה, נעשה שימוש באישור החלק, בהתאם לחותמת הזמן של אלגוריתם PoW, אשר מוצע להיקרא -of-activity" Proof", כאשר בעיית ההוכחה נפתרת על ידי נוכחות של מנגנון ראיות שני - PoW.

הערות שוליים

  1. ^ F. Saleh, Blockchain without Waste: Proof-of-Stake, The Review of Financial Studies, ‏7 ביולי 2020 (באנגלית)
  2. ^ 2.0 2.1 Paolo Tasca, A Taxonomy of Blockchain Technologies: Principles of Identification and Classification, Ledger, ‏15 בפברואר 2019 (באנגלית)
  3. ^ Rong Zhang, Wai Kin (Victor) Chan, Evaluation of Energy Consumption in Block-Chains with Proof of Work and Proof of Stake, Journal of Physics: Conference Series, ‏2020 (באנגלית)
  4. ^ Kevin Leyes, Elon Musk's Tweet Radically Changed the Crypto Game. Here's What You Need to Know., Entrepreneur, ‏15 ביוני 2021 (באנגלית)
  5. ^ Sorkin, Andrew Ross, Why Bill Gates is worried about Bitcoin, הניו יורק טיימס, ‏9 במרץ 2021 (באנגלית)
  6. ^ Joanna Partridge, Bitcoin price back above $40,000 after Elon Musk comments, הגרדיאן, ‏14 ביוני 2021 (באנגלית)
  7. ^ Kaplan, Ezra, Cryptocurrency goes green: Could 'proof of stake' offer a solution to energy concerns?, NBC, ‏25 במאי 2021 (באנגלית)
  8. ^ Ethereum devs confirm the perpetual date for The Merge, Cointelegraph (באנגלית)
  9. ^ Proof of Activity: Extending Bitcoin's Proof of Work via Proof of Stake [Extended Abstracty], dl.acm.org, ‏8 באוגוסט 2022 (באנגלית)
  10. ^ Slasher: A Punitive Proof-of-Stake Algorithm, blog.ethereum.org, ‏8 באוגוסט 2022 (באנגלית)
  11. ^ Proof of Stake Is Less Secure Than Proof of Work, kucoin.com, ‏8 באוגוסט 2022 (באנגלית)
  12. ^ Whitepaper:Nxt, nxtcrypto.org, ‏8 באוגוסט 2022 (באנגלית)


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0