מקדם קצבה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Gnome-colors-edit-find-replace.svg
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: בליל מידע ורעיונות בניסוח קלוקל.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף.
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: בליל מידע ורעיונות בניסוח קלוקל.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף.

מקדם קצבה הוא ערך המבטא את היחס בין הצבירה ההונית בתוכנית פנסיונית, והקצבה הצפויה להיות משולמת בגינה.

קביעת מקדם הקצבה - תקציר אקטוארי

כאשר באים לקבוע את מקדם הקצבה ניתן להתעלם מגובה הצבירה ככלל ניתן להניח שאדם מפריש קצת יותר משתי משכורות שנתיות בשנת שירות.

הצבירה של העמית נגזרת מהפרשות (בעשרים שנות שרות כ-40 משכורות חודשיות) וקצב גידול שנקבע לפי מקדם התשואה האישי במוצרי קרן תשואה משיעור השתתפות ברווחים במוצרים ישנים יותר או אג"ח מיועדות של ממשלת ישראל.

הנתון הכן רלוונטי לחישוב מקדם הצבירה הוא תוחלת החיים הצפויה

תוחלת החיים הצפויה מכתיבה את מקדם הקצבה וכך ניתן לחשב מקדם קצבה כללי לפי לוחות התמותה הכלליים כמו כן וניתן לחשב מקדם קצבה אישי לפי תנאים אישיים שמתקיימים אצל העמית

תוצאת החישוב היא מספר תקופות התשלום הצפויות לאדם עד יום מותו.

היסטוריה ואבולוציה

מקדם קצבה מובטח הוא מאפיין של תוכנית פנסיונית שקיים אך ורק בביטוחי מנהלים. בקרנות הפנסיה הישנות ובתוכניות הפנסחה התקציבית, חישוב הקצבה החודשית הצפויה לעמית הפורש היה ללא קשר להפרשה החודשית או לצבירה כלשהי. קרנות הפנסיה הישנות חישבו את הקצבה החודשית לפי מספר שנות שירות.

עד שנת 2013 חברות הביטוח מכרו תוכניות ביטוח מנהלים עם מקדם קצבה כללי מובטח ומשנת 2013 בגין תיקון 3 מקדם הקצבה נקבע בעת הפרישה

עם השנים הושפע מקדם הקצבה הכללי משני פקטורים:

1. גיל פרישה, ככל שגיל הפרישה גבוה יותר קטנה תקופת התשלום הצפויה

2. גיל תמותה, ככל שגיל התמותה גבוה יותר גדלה תקופת התשלום הצפויה

אם להסתכל על התפתחות מקדם הקצבה עם השנים הרי שהגורם השני משמעותי בהרבה, גיל התמותה הממוצע

אם עד שנות ה-90 הוצע מקדם קצבה של 144 למצטרפים חדשים הרי שתחילת שנות ה-90 עלה המקדם ל-153 ומיד לאחר מכן ל-166 יותר מאוחר בשנות ה-2000 גדל מקדם הקצבה ל-200 ויותר על מנת להתאים לתוחלת החיים המודרנית.

מקדם קצבה בתוכניות שנפתחו אחרי ינואר 2013

בינואר 2013 הופסקה מכירת תוכניות ביטוח מנהלים עם מקדם קצבה ידוע מראש. בפוליסות אלו נקבע מקדם הקצבה בסמוך ליום הפרישה ויכול, תאורטית, לכלול בתוכו את תוחלת החיים הצפויה לפורש עצמו.

מה צופן העתיד

כיוון התפתחות עתידי הוא המעבר למבנה של אנונה (משיכה לשיעורין). בפורמט כזה של פנסיה החוסך בוחר בעצמו את סכום הקצבה המבוקש בכפוף לפנסיית מינימום (תיקוני 2008). בצורה כזו ניתן יהיה להכניס שיקולים נוספים כגון תוחלת חיים צפויה, חוסך הצופה תוחלת חיים נמוכה יוכל למשוך יותר קצבה חודשית מאשר אדם שצופה תוחלת חיים ארוכה. שינוי כזה גם ישנה את מבנה המיסוי על קצבאות והמס המשולם על הקצבה יחושב כמס רווח הון ולא כמס הכנסה פירותי.


ראו גם

קישורים חיצוניים