מקלע RPD

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מקלע RPD

מקלע RPDרוסית: Ручной пулемёт Дегтярева, מבוטא כ"Ruchnoy Pulemyot Degtyaryova", בתרגום חופשי לעברית: מקלע קל של דגטיאריוב) הוא מקלע קל שפותח בברית המועצות.

פיתוח ושימוש

המקלע פותח בשנת 1944 על ידי ואסילי דגטיאריוב. המקלע נועד להחליף את מקלע DP (שגם אותו תכנן ואסילי), אשר היה עד אז מקלע כיתתי תקני ביחידות חיל הרגלים של הצבא האדום. המקלע עבר סדרת ניסויים בשדה הקרב בשלהי מלחמת העולם השנייה והחל משנת 1949 הוכנס לשירות בצבא ברית המועצות. המקלע סופק גם למדינות ברית ורשה ולסין (שם גם יוצר תחת השם "דגם 56"). במשך שנות ה-60 הוצא מקלע RPD מהשירות בצבא הסובייטי והוחלף במקלע RPK.

מקלעי RPD סופקו לווייטנאם, למדינות ערב (מצרים, סוריה, עיראק), למדינות אפריקה, בהן שלטו משטרים קומוניסטיים ולארגוני מחבלים, דוגמת אש"ף. במקלעי RPD (תוצרת סין) השתמשו המורדים במלחמת אפגניסטן. במדינות רבות באפריקה ובאסיה מקלע זה נמצא בשימוש עד היום.

חייל מצרי עם מקלע RPD במהלך תמרון רב לאומי Bright Star '85 בשנת 1985

מקלעי RPD רבים נתפסו על ידי צה"ל במהלך מלחמת ששת הימים, מלחמת יום הכיפורים ומלחמת לבנון הראשונה. המקלע היה בשימוש של יחידות מיוחדות בצה"ל עד השנים האחרונות - כך למשל יחידת אגוז השתמשה במקלעים אלו בכל תקופת פעילות ברצועת הביטחון בדרום לבנון.

הנדסה ומבנה

ה-RPD הוא מקלע אוטומטי הניזון בשרשיר תחמושת ממתכת שלא ניזוק גם בתנאים קשים. שרשיר התחמושת למקלע מכיל 50 כדורים. ניתן לחבר מספר שרשירים זה לזה בעזרת כדור, שמוכנס לתוך הקצוות של השרשירים. השרשירים מוכנסים לתוך תוף מתכת, אשר יכול להכיל עד שני שרשירים (100 כדורים). תוף התחמושת מולבש על המקלע ומזין את הכדורים מצידו השמאלי של המקלע. קת המקלע עשויה עץ, ישנה ידית אחיזה בדומה לזו של אקדח והדק מכני אשר מתפעל את המקלע. חצובה מתקפלת בעלת 2 רגליים מורכבת קרוב לקצה הקנה. כוונות מובנות מורכבות על המקלע, אחת מלפנים ואחת מאחור.

נתונים טכניים

  • קליבר: 7.62x39 מ"מ
  • משקל: 7.4 ק"ג (ריק), עם תוף מלא - 8.9 ק"ג
  • אורך כללי: 1037 מ"מ
  • אורך קנה: 520 מ"מ
  • הזנה: חגורת תחמושת 100 כדורים
  • קצב אש: כ-650 כדורים לדקה
  • מהירות לוע: 735 מטר לשנייה
  • טווח יעיל: 800 מטר

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מקלע RPD בוויקישיתוף