מרי אלן ובר

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מרי אלן ובר
Mary Ellen Weber
לידה 24 באוגוסט 1962 (גיל: 61)
מידע כללי
בשירות אסטרונאוטית בשירות נאס"א
זמן שהייה בחלל 18 ימים, 18 שעות, ו-30 דקות
ביוגרפיה בנאס"א מרי אלן ובר

מרי אלן ובראנגלית: Mary Ellen Weber; נולדה ב-24 באוגוסט 1962) היא אסטרונאוטית אמריקאית לשעבר, מדענית, מייסדת, Stellar Strategies (שירותי ייעוץ), צנחנית ודוברת. זוכת מדליית נאס"א לשירות יוצא דופן וזוכת 13 מדליות כסף וארד באליפות ארצות הברית בצניחה חופשית.

ביוגרפיה

מרי אלן ובר נולדה ב-1962 בקליבלנד, אוהיו וגדלה בעיירה בדפורד, אוהיו.

השכלה וקריירה מוקדמת

ובר השלימה את לימודיה בתיכון בדפורד ב-1980 וסיימה בהצטיינות את לימודי התואר הראשון בהנדסה כימית באוניברסיטת פרדו ב-1984. כתלמידה לתואר ראשון, התמחתה ובר ב-ohio edison Delco Electronics ו-3M. ב-1988, קיבלה ובר תואר דוקטורט בכימיה פיזיקלית מאוניברסיטת קליפורניה בברקלי על מחקרה בנושא פיזיקה של תגובות כימיות במצב גז המערבות סיליקון.

ב-2002, קיבלה תואר שני במנהל עסקים מהאוניברסיטה המתודיסטית הדרומית. לאחר מכן, היא הצטרפה ל Texas instruments וחקרה תהליכי ייצור חדשים לצ'יפים של מחשב. בשיתוף פעולה עם SEMATECHו- Applied Materials, יצרה ובר צ'יפים מהפכניים שהיוו את הדור הבא בתחום. היא הוציאה פטנט אחד ופרסמה תשעה מאמרים בכתבי עת מדעיים.[1]

קריירה בנאס"א

ד"ר ובר נבחרה על ידי נאס"א לקחת חלק בקבוצה ה-14 של אסטרונאוטים ("The Hogs") ב-1992. במהלך הקריירה בת עשר השנים שלה בנאס"א, היא החזיקה במגוון רחב של עמדות. היא עבדה באופן מקיף על מסחור של טכנולוגיה חללית. כחלק מצוות שמדווח ישירות למנכ"ל של נאס"א, היא עבדה באופן ישיר עם קרן הון סיכון ועסקה במשא ומתן על טכנולוגית חלל.

ד"ר ובר שימשה כאשת קשר לענייני חקיקה במפקדת נאס"א בוושינגטון הבירה. לפני מינוי זה, שימשה ובר כיושבת ראש וועדת הרכישה של תוכנית ביוטכנולוגיה- וכן שירתה בצוות שאחראי על תוכנית של מתקני מחקר בתחנת החלל הבינלאומית-תוכנית בעלות תקציבית של שני ביליון דולר.

תפקידיה הטכניים העיקריים של ובר במשרד האסטרונאוטים כללו השתתפות בהכנות לשיגור מעבורת במרכז החלל ע"ש קנדי שבפלורידה, בחינת התוכנה המשמשת את המעבורת בטיסה ועבודה עם סוכנות חלל בינלאומיות על מנת לפתח פרוטוקליי ומתקני אימון שיכינו אסטרונאוטים לשהותם בתחנת החלל הבינלאומית. ובר לקחה חלק בשתי משימות: STS-70 ו- STS-101 ובילתה מעל 450 שעות בחלל[1]. היא זכתה במדליית נאס"א לשירות יוצא דופן[2] . ובר עזבה את עבודתה בנאס"א בדצמבר 2002.[1]

עבודתה כאסטרונאוטית

ובר הייתה אסטרונאוטית במשך עשר שנים והייתה לאחת האסטרונאוטיות הצעירות ששהו בחלל. היא בילתה מעל 450 שעות בחלל, הקיפה את כדור הארץ 297 פעמים, עברה סה"כ של 7.8 מיליון מיילים במסגרת שתי משימות חלל שביצעה. הראשונה, משימה STS-70 על מעבורת החלל דיסקוברי (13-22 ביולי 1995). מטרת המשימה הייתה להכניס לווין תקשורת של נאס"א בשווי 200 מיליון דולר, TDRS-G, למצב הקפה סביב כדור הארץ. תפקידה של ובר היה חיוני להצלחת המשימה- היא הייתה אחראית לבדיקת מערכות הלווין ובסופו של דבר להכנסתו למצב הקפה של 22,000 מיילים מעל קו המשווה .

בנוסף- ובר הייתה אחראית גם על ביצוע ניסויי ביוטכנולוגיה מהפכניים בגידול רקמות סרטן המעי הגס. היא מונתה לאחראית משימות מחוץ לחללית לשעת צורך והאחראית הרפואית הראשית.

המשימה השנייה הייתה משימה STS-101 על מעבורת החלל אטלנטיס בשנת 2000 - מטרתה הייתה המשך הבניה של תחנת החלל הבינלאומית. צוות המשימה תיקן והתקין מגוון של רכיבים חשמליים שאפשרו חיים על תחנת החלל בתוכה ומחוצה לה. בנוסף, הצוות הכניס את תחנת החלל למצב הקפה בטוח ויציב יותר. תפקידה העיקרי של ובר במשימה היו תפעול זרוע רובוטית בארוך של כשישים רגל ששימשה בין השאר להעברת מעל 3000 פאונד של ציוד.[2]

צניחה חופשית

ובר התחילה לעסוק בצניחה חופשית ב-1983, עוד בימיה באוניברסיטת פרדו. מאז, היא צנחה 5,000 פעמים ועוסקת בצניחה חופשית עד היום כחלק מצוות צניחה חופשית תחרותית - Deguello מפורסם המונה 16 איש בו היא חברה כבר 20 שנה. הצוות היווה נוכחות בולטת באליפויות ארצות הברית במהלך תקופה זאת וזכה במדליות רבות עם סה"כ של 13 מדליות ברונזה וזהב. בשנת 2002, שברה ובר את שיא העולם בצניחת FS (skydiving formation) בה מספר המשתתפים הגבוה ביותר עם 300 משתתפים.[2]

חיים אישיים

היא נשואה לד"ר ג'רום אלקיינד לשעבר מביונה, ניו ג'רזי[1]. בנוסף לעיסוקה בצניחה חופשית, ובר היא בעלת רישיון הטייס instrument rated pilot (שמתיר טיסה גם בתנאי מזג אוויר קשים) שאפשר לה לטוס מעל 800 שעות[2] וצוללנית[1]. ובר היא דוברת מנוסה ודיברה במספר הזדמנויות בעשרים השנה האחרונות ביניהן: כאורחת פאנל ב-CNN, כמנחה בתוכנית בת שעתיים של NASA TV, הופעות תכופות ברדיו BBC ועוד[2].

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מרי אלן ובר בוויקישיתוף

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0