משפטי מינסק (1946)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
הנאשמים במשפט

משפט מינסק בשנת 1946 היה משפט נגד פושעי מלחמה נאצים. הם נאשמו בפשעי מלחמה ופשעים נגד האנושות.

המשפט התבצע בעיר מינסק שבבלארוס בינואר 1946 ונידונו בו 14 מאנשי צבא גרמניה הנאצית למוות בתלייה ו-4 נוספים לגלות.

המשפט

בית המשפט

השופטים במשפט היו: אלוף השופט קדרוב (יושב ראש), השופטים סחרוב ווינוגרדוב (חברי בית המשפט), איבנוב (מזכיר בית המשפט). ההאשמה הוצגה על ידי התובע הצבאי, האלוף יצ'נין. ההגנה בוצעה על ידי עורכי הדין מיכלסקי, בדרוסוב, סאוונקו, טטרינצב, גברילוב, פליאבק ופטרנקו.

הנאשמים במשפט היו 18 מנציגי כוחות הורמאכט, האס אס, הגסטפו והז'נדרמריה של שלטונות גרמניה הנאצית ששלטו בבלארוס במלחמת העולם השנייה.

מהלך המשפט

המושב הראשון של בית הדין הצבאי התקיים בערב ה-15 בינואר 1946 במתחם "שטח בית הקצינים" שבמינסק. דיוני המשפט היו פתוחים לקהל והשתתפו בהם כ-1,000 איש.

הנאשמים הואשמו בהשמדת יהודים, מעשי טבח אכזריים ועינויים של יהודים ושבויי מלחמה סובייטים, שליחת המוני אזרחים יהודים לעבודת כפייה גרמנית, הרס עיירות, כפרים ושוד יהודים. המשפט נמשך עד 27 בינואר. עורכי הדין של הנאשמים טענו כי הנאשמים אשמים, אך הם ראויים להקלה בעונש משום שהביעו חרטה. טענה נוספת הייתה שהם רק צייתו לפקודות ההנהגה הגרמנית הבכירה. כל הנאשמים הביעו חרטה על מעשיהם, התחננו לרחמים וגינו את הפשיזם. סגן האס אס הנס הרמן קוק הכריז כי: "את כל את אותם רעות שבוצעו ברוסיה, ביצעתי לא רק באמצעות ביצוע צייתני של פקודות אלה שניתנו על ידי הממונים עלי, אלא גם מתוך הכרה וביצוע של תורת הגזע... הרגתי והשמדתי גם מיוזמתי... הרבה דם על הידיים שלי... כרגע אני מחכה לעונש מוות..."

פסק הדין הוכרז ב-29 בינואר וזכה לתשואות בקהל. כל 18 הנאשמים הורשעו, כשאר 14 מתוכם נידונו למוות: (יוהאן ג'ורג 'ריצ'רט, אברג'רד גרף, גוטפריד פון ארדמנסדורף, ג'ורג' רוברט וייסיג, ארנסט אוגוסט פאלק, הנס הרמן קוק, פול קרל אייק, קרל מקס לנגוט, ברונו פרנץ מיטמן, פרנץ קרלג רולף אוסקר בורכרד, אוגוסט יוזף ביטנר, פישר. השאר (הנס יוזף הכטל, ברונו מקס גץ, רודנבוש, הטריק) נידונו לגלות למשך 15 עד 20 שנה.

העונש

ההוצאה להורג נקבעה ל-30 בינואר 1946. הנאשמים נתלו בפומבי, כאשר השתתפו בהוצאה להורג למעלה מ-100,000 צופים. ההוצאה להורג התבצעה בהיפודרום מינסק (הנמצא ברחובות אוליאנובסקאיה, קרסנוארמייסקאיה, וסוויסלוך). הגרדום הותקן על גדת נהר סוויסלאך, וברחוב אוליאנובסק נקבעה טריבונה לצפיית ההמונים. לקורות התלייה הוצמדו שלטים עם שמות ודרגות צבאיות של הנידונים למוות.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0