מ.ק. 91

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
מ.ק. 91
סוללה היא 12 וולט ליתיום או ניקל קדמיום
משקל 9.10 ק"ג
צורה מלבנית
אלחוטאי בבאלי"ש נושא על גבו מ.ק. 91 מוגבר מוצפן במהלך תרגיל לש"ב.

מ.ק. 91[1] הוא השם שניתן בצה"ל למכשיר קשר דיגיטלי נייד מדגם PRC 80 מתוצרת תדיראן המשדר שמע באפנון תדר, (FM) בתחום התג"מ (תדר גבוה מאוד) (VHF).

המכשיר משמש בצה"ל כ-30 שנה, והחליף את מ.ק. 77 המיושן, שנחשב לאמין מאוד ועמיד בתנאי סביבה קשים. הרצון להחליף את מ.ק 77 נולד בשנות ה-80. מ.ק 91 הוא מודולרי וניתן להפריד בו בין מכלול הרדיו לבין מכלול השמע. היתרון בכך הוא שבמקרה של תקלה רק באחד המכלולים, ניתן להחליף אותו באחר. כמו כן, ניתן לחבר מצפין בין שני המכלולים.

היסטוריה

פיתוח המכשיר החל ב-1976 על ידי חטיבת הקשר של חברת תדיראן (שלימים הפכה לתדיראן קשר) ופיתוחו נמשך כ-8 שנים. בתחילה כונה "שמיר" על שמו של יצחק שמיר שהיה ראש הממשלה בזמן הפיתוח, ולאחר מכן כונה "בית היוצר". בתחילת שנות ה-90 החלה הצטיידות של צה"ל במכשיר הקשר הזה, אך מסיבות תקציביות הופסקה רכישתו. לאחר כמה שנים צה"ל החל להצטייד שוב במכשיר זה בצורה הדרגתית, ושנת 2009 הוא החליף רשמית את מ.ק 77.[2]

פרטים טכניים

מאפיינים
חברה תדיראן קשר
כמות תדרים 2320
טווח תדרים 30:00-87:975 מגה-הרץ
כמות ערוצים 11
טווח מרחבי 15 ק"מ (ללא מגבר)
30 ק"מ עם מגבר
הספק שידור 0.25 עד 4 וואט (ללא מגבר)
20 וואט עם מגבר
ספק כוח סוללה חשמלית מסוג ליתיום 12 וולט. ניתן לשים 2 סוללות במארז.
אנטנה "לונג": אנטנה מתקפלת בעלת 7 חוליות בעלת מיגון

AT-988 - "שורט" - אנטנה קצרה וגמישה

משקל 9.10 ק"ג

סוללה חשמלית

מתח: הסוללה למכשיר היא 12 וולט ליתיום או ניקל קדמיום, ויש להכניס שתי יחידות לבית הסוללה - אחת מחוברת למכשיר והשנייה כעתודה וכייצוב לסוללה המחוברת.

אנטנה

ניתן לחבר כמה סוגים של אנטנות למכשיר. הנפוצה שבהן היא זו המכונה "לונג", המורכבת ממספר חוליות המשתלבות לאנטנת שוט באורך 291 ס"מ לאחר חיבור בית אנטנה קשיח, לא כולל מתאם תפוח. אנטנות אלה מצופות גומי בשתי החוליות העליונות על מנת להגן על נושא המכשיר מפני התחשמלות כאשר משתמשים במכשיר בקרבת קווי חשמל של מתח גבוה. אנטנה נפוצה נוספת מכונה "שורט" 988 שהיא אנטנה קצרה וגמישה המיועדת למשל ללוחמה בשטחים בנויים ותעלות. לאנטנה זו טווח שידור קטן יותר.

אביזרי דיבור ושמע

ניתן לחבר למ.ק. 91 מגוון מערכות דיבור, אשר הנפוצה שבהן היא מערכת דיבור בצורת אפרכסת המכילה מיקרופון ואוזניה. כמו כן, ניתן לחבר רמקול רמ"ק 108 ליעילות במצב נייח. כמו כן ניתן לחבר אליה קופסת פיקוד ק"פ 1690 ולשליטה בערוצים ובמצבי הצפנה.

גרסה לרכב

הגרסה המושאת נקראת מ.ק 93. ניתן להשתמש במכלול הרדיו, אך נדרש מכלול שמע ייעודי. מתחבר אל רכב כמכשיר קשר קבוע, באמצעות מתאם ייעודי. המתאם מספק למכשיר מתח חשמלי קבוע ממצבר הרכב. אל מ.ק 93 מחברים רמקול רמ"ק 454 המאפשר לשמוע את השידור ברשת הקשר, ומתאם אנטנה המאפשר לחבר את המכשיר לאנטנה קבועה המותקנת על הרכב.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ מ.ק. - מכשיר קשר
  2. ^ אנשיל פפר, מ"ק 77 יוצא משירות: חדל קשקשת ברשת, באתר הארץ, 5 באוגוסט 2009
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0