נוירו-ויז'ן

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
Gnome-edit-clear.svg
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: מועתק מדף החברה, פרסומי ולא ברמה הנאותה.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: מועתק מדף החברה, פרסומי ולא ברמה הנאותה.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית.

נוירו-ויז'ן היא טכנולוגיה ושיטת טיפול לא פולשנית, המשפרת את איכות הראייה על ידי שיפור התפקוד של מרכז הראיה הראשוני במוח (primary visual cortex). הטיפול מתרכז בשיפור הניגודיות ובעיבוד הראיה המתבצע במוח, ומשפר את הראיה באמצעות גירוי חזותי מדויק וספציפי הפועל על התאים המרכיבים את מרכז עיבוד הראיה במוח. הגירוי מגביר את הפעילות העצבית בתאים ספציפיים במוח, ובעזרת תהליך מבוקר של תרגול ואימון בטכניקה של למידה תפישתית (אנ'), נוצר שיפור משמעותי ברגישות לניגודיות (Contrast Sensitivity) וכתוצאה מכך, משתפרת גם חדות הראייה ואיכותה.

הטיפול פותח על ידי ד"ר אורי פולט, חוקר מוח ישראלי ממכון ויצמן למדע. בשנת 2001 נתקבל אישור מנהל המזון והתרופות האמריקאי לטכניקה טיפולית זו לטיפול בעין עצלה במבוגרים מעל גיל 9, לאחר שיעילות הטיפול הוכחה במחקרים קליניים מבוקרים[1].

עבודות קליניות רבות על טיפול נוירו-ויז'ן למגוון בעיות ראיה פורסמו בספרות הרפואית.[2]

הטכנולוגיה עושה שימוש בגירויים חזותיים על שם גאבור Gabor Patch. דניס גאבור, פיזיקאי, חתן פרס נובל שפיתח אותן. מטרת הגאבור יוצרת גירוי ראיה חזותי אופטימלי בהיותה תואמת את השדות הרצפטיביים של הנוירונים בקורטקס הראייתי[3].

מחקרם של Hubel & Wiesel (טורסטן ויזל) מ-1959 בדק במעבדה את הפעילות החשמלית בקורטקס של חתול בתגובה לגירויים חזותיים שהציגו בפניו. מחקר זה גילה כי נוירונים ספציפיים בקורטקס הראייתי, מגיבים לגירויים חזותיים ספציפיים, וכי הפרמטרים המרכזיים המשפיעים הם מיקום הגירוי במרחב, תדר הגירוי והזווית שלו. על פריצת דרך מדעית זו בהבנה הראשונית של תהליך עיבוד הראיה המתרחש במוח זכו השניים בפרס נובל לרפואה ב-1981.

במחקר שנערך מאוחר יותר, על ידי אורי פולט ואחרים[4] נצפה קשר ישיר בין עוצמת הניגודיות ובין תגובתו של הנוירון בקורטקס הראייתי, עד רמה מסוימת, וכי בתבניות חזותיות מוגדרות, ניתן להגיע לגירוי מוגבר ולפעילות נוירולוגית משמעותית. כמו כן נצפה, כי קיימות גמישות ויכולת למידה של הקורטקס הראייתי בעזרת תרגול שיטתי בתבניות אלו, המאפשר לשפר את התפקוד הראייתי גם במבוגרים. השיפור בתפקוד הראייתי בא לידי ביטוי בשיפור בניגודיות ובשיפור בחדות הראייה.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ Polat U, Ma-Naim T, Belkin M, Sagi D. Improving vision in adult amblyopia by perceptual learning. Proc Natl Acad Sci USA. 2004;101:6692-6697
  2. ^ רשימת פרסומים מדעיים
  3. ^ [1]
  4. ^ Polat, U., Mizobe, K., Pettet, M. W., Kasamatsu, T. & Norcia, A. M. Collinear stimuli regulate visual responses depending on cell's contrast threshold. Nature. 1998;391: 580-
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0