ניהוג אלומה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
דוגמה לניהוג אלומה באמצעות מערך מופע, שבו כיוון האלומה נקבע באמצעות שינוי המופע או התזמון בו נשלח האות דרך כל אחד ממרכיבי המערך

ניהוג אלומה (גם היגוי אלומה, באנגלית: Beam Steering) היא היכולת לשנות את הכיוון של האונה הראשית של עקום קרינה של אנטנה.

במערכות מכ"ם ותקשורת רדיו מערכות, היגוי אלומה עשוי להתבצע על ידי מיתוג של אלמנטים המרכיבים את האנטנה, או על ידי שינוי יחסי של המופע של אותות RF המוזנים לאלמנטים המרכיבים את האנטנה.

באקוסטיקה, היגוי אלומה משמש כדי לכוון את הצליל ביציאת הרמקולים למיקום ספציפי בתוך אזור החשוף אל הרמקולים. היגוי האלומה נעשה על ידי שינוי העוצמה והמופע של שניים או יותר רמקולים המותקנים יחדיו, שינוי אשר גורם להתאבכות בצורה הרצויה. מבחינה מסחרית, סוג של זה רמקול מכונה מערך קווי. טכניקה זו כבר נמצאת בשימוש במשך שנים רבות, אך לאור התפתחויות בתחום של עיבוד אותות דיגיטלי, הטכנולוגיה זמינה גם בצורת מוצרים מסחריים. אחד המוצרים הראשונים בתחום נמכר בתחילת 1990 על ידי דוראן אודיו, שהשיקה את הטכנולוגיה בשם DDC (ראשי תיבות של Digital Directivity Control - בקרת כיווניות דיגיטלית).

במערכות אופטיות, ניהוג אלומה יכול להתבצע על ידי שינוי של מקדם השבירה של מדיום שדרכו אלומה מועברת, או על ידי שימוש במראות, מנסרות, עדשות, או שימוש בסריג עקיפה, או בצורה מכנית.

ראו גם

Gorilla-thinclient.svg ערך זה הוא קצרמר בנושא טכנולוגיה. אתם מוזמנים לתרום למכלול ולהרחיב אותו.
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0