סבוריאה דרמטיטיס

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סבוריאה דרמטיטיס
סבוריאה בפנים
סבוריאה בפנים

סבוריאה דרמטיטיס, דלקת עור חֵלבית (בלועזית: Seborrhoeic dermatitis, לפי האקדמיה ללשון העברית יש לומר דהנת), היא דלקת עור כרונית הנגרמת על ידי פעילות יתר של בלוטות החֶלֶב (Sebaceous gland) שבדרמיס.

תסמינים

הדלקת מופיעה בעיקר בפנים ובראש, אך עלולה גם להופיע באזורים נוספים בגוף העשירים בבלוטות חלב כמו כתפיים, גב עליון, בית השחי, העפעפיים והמפשעה. הדלקת שתסמיניה נראים לעין רק אחרי זמן ממושך של הזנחה מתבטאת בתפרחת עור אדמומית וקשקשת באזור המחלה למרות שגירוי וגירוד יורגשו עוד בהתחלה. הבעיות בתסמונת זו הן בעיקר גרד וגירוי בעור, בעיה אסתטית של עור אדמומי וקילופים, תחושת צריבה בעור והופעת קשקשים ונשירתם על הבגדים. במקרה של סבוריאה בעפעפיים עשויה להתפתח בלפריטיס.

אפידמיולוגיה

המחלה שכיחה אצל כ-15 אחוז מהאוכלוסייה, ובמצבה הקשה אצל כ-5 אחוזים. שכיחה בגיל הינקות והחל מגיל ההתבגרות ומגיעה לשיאה בערך בגיל 40. שכיחותה אצל גברים גבוהה מאצל נשים. הסבוריאה היא מחלה משפחתית, ובדרך כלל מחריפה במזג אוויר קר.

אטיולוגיה

מחקרים מראים כי סבוריאה נגרמת כתוצאה משילוב של שלושה גורמים עיקריים: פעילות בלוטות החלב, מטבוליזם מיקרוביאלי של פטריות Malassezia ורגישות אישית [1]:

  1. פעילות בלוטות החלב - החלב המופרש מבלוטות החלב מהווה מקור לחומצות שומן חופשיות בלתי-רוויות אשר ממלאות תפקיד מפתח בתחילת התגובה המגרה העומדת בבסיס מחלת הסבוריאה. החלב מופרש מבלוטות חלב המצויות בשכבת הדרמיס של העור, אורזנימים מיקרוסקופיים שנמצאים על העור מפרישים אנזימי ליפאז, אנזימי הליפאז מזרזים תהליך הידרוליזה בו מתפרק החלב לחומצות שומן בלתי רוויות חופשיות (חומצה אולאית וחומצה ארכידונית), חומצות שומן אלו עוברות את מחסום האפידרמיס וגורמות לדלקת באמצעות גיוס נויטרופילים, הרחבת כלי הדם והתפשטות חריגה של תאים קרטינוציטים.
  2. מטבוליזם מיקרוביאלי של פטריות Malassezia - פטריות Malassezia הן אורגניזמים מיקרוסקופיים המתקיימים על עור האדם. פטריות אלו שכיחות ביותר באזורים בגוף העשירים בבלוטות חלב.הן מצויות על עור רגיל של 75% עד 98% מהמבוגרים הבריאים. פטריות Malassezia מפרישות אנזים ליפאז אשר מזרז את פירוק החלב לחומצות שומן בלתי רוויות חופשיות הגורמות לדלקת. בנוסף, פטריות Malassezia מייצרות על גבי העור תרכובות אינדול ותרכובת בשם Malassezin כחלק ממחזור החיים שלהן. תרכובות אלו הן ליגנדים לקולטן AhR. הליגנדים נכנסים לתאי העור באמצעות דיפוזיה, נקשרים לקולטן AhR שנמצא בציטופלזמה, הקולטן מתנתק ועובר שינויים מבניים שמאפשרים לו להיכנס לגרעים התא, בגרעין התא הוא נקשר לקצה ה-DNA ומשנה את התעתיק. פעולה זו מפעילה תהליכי בקרה תאית ומתרחש אפופטוזה במלנוציטים.
  3. רגישות אישית - פטריות Malassezia נפוצות במיקרוביום האנושי אך לא כל האנשים סובלים מסבוריאה. מחקרים מראים כי ישנו הבדל בין אנשים הגורם לנטייה - חלקם נוטים להתפתחות המחלה ואחרים לא. השוני נובע מגורמים גופניים, הפרעות תזונה, נטילת תרופות, וכן הבדלים מולדים בתפקוד מחסום שכבת הקרנית באפידרמיס, רמת חדירות העור והתגובה החיסונית לחומצות שומן חופשיות או לחלבונים כתוצאה מפעילות ה-Malassezia.

טיפול

הטיפול בסבוריאה הוא בעיקרו לשחרור הקשקשת ולייבוש העור ונעשה באמצעות תכשירים לשימוש חיצוני כמו שמפו ומשחות ייעודיות. ישנה התוויה שונה למבוגרים ולילדים. למבוגרים ניתן להשתמש בתכשירים המכילים אבץ פיריתיון (Zinc pyrithione), סלניום גופרי, חומצה סליצילית, גופרית, זפת, וכן בתחליבים המכילים קורטיקוסטרואידים, באופן זהיר יותר. לילדים יש להשתמש בחומצה סליצילית ושמן מינרלי.

לקריאה נוספת

  • ד"ר רוברט ברקוב (עורך ראשי), מֶ‏רְק - המדריך הרפואי השלם, בהוצאת כנרת זמורה ביתן דביר והד ארצי, 2002, עמ' 962
  • Dawson Jr, T. L. (2007). Malassezia globosa and restricta: breakthrough understanding of the etiology and treatment of dandruff and seborrheic dermatitis through whole-genome analysis. Journal of Investigative Dermatology Symposium Proceedings, 12(2), 15-19

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סבוריאה דרמטיטיס בוויקישיתוף

הערות שוליים

הבהרה: המידע במכלול נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה יעוץ רפואי.

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0