סה-מה יו'אן, קיסר סין

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ווּ דִּי, קיסר סין
晉武帝
Jin Wu Di.jpg
לידה 236
שלוש הממלכות
פטירה 16 במאי 290 (בגיל 54 בערך)
לְווֹ-יַאנְג, שושלת ג'ין
דת הדת הסינית העממית
קיסר סין
8 בפברואר 26616 במאי 290
(24 שנים)
סימה ג'ואו (שליט על צ'או ווי)

סְה-מָה יְוֵּ'אן אשר נודע גם בתור ווּ סְה-מָה יֵן (סינית מסורתית: 晉武帝, גִּ'ין ווּ דִּי; 23616 במאי 290) היה קיסר סין הראשון לשושלת ג'ין ומחברה של סין לאחר תקופת שלוש הממלכות.

סה-מה יין ירש ממלכה בצפון סין אותה הקים צאו צאו ואבותיו משבט הסימה לקחו עליה את הכוח. עם עלייתו לשלטון בשנת 260 הוא זיהה פרצת כוח בשאננות של יריביו המלכותיים מדרום ובשנת 280 כבש את כל סין.

ביוגרפיה

סְה-מָה ייֵן (司馬炎) נולד בשנת 236 בתקופה של אי יציבות פוליטית מתמשכת אשר אירעתה בסין לאחר נפילת שושלת האן המזרחית.

מבין אילי המלחמה בסין שפעלו לאחר נפילת ההאן, היה המצביא צאו צאו שהוכיח את ידו העליונה וכבש את צפון ומרכז סין עד לעברי נהר היאנגצה. לאחר חלוקת סין בין שלוש ממלכות שבט סְה-מָה הלא מוכר הפך למשפיע עד מאוד על יורשו של צאו צאו, צאו פי ועל חצר מלכותו.

בראש השבט היה אחד מיועציו הממשלתיים של צאו צאו ויורשו, סה-מה יי אשר הוכיח עצמו כמדינאי חזק ולבסוף הפך לעוצר הכס של צאו פנג (יורשו של צאו פי). סה-מה יין ירש את אביו סה-מה ג'ואו בנו של סה-מה יי כדור שלישי להשפעת שבט הסה-מה על משפחת צאו צאו.

עם ירושתו, הדבר הראשון שסה-מה יין עשה זה להבחין בחולשת כוחם של שליטי שושלת צאו צאו ועם תמיכה מדינית מספקת הוא הדיח את יורשו של צאו צאו והכתיר עצמו קיסר סין.

מאז קרב הצוקים האדומים שבו פלש צאו צאו לעבר נהר היאנגצה סין נותרה מחולקת בין שלוש ממלכות; וֵיי (צאו צאו ושטחיו ששלטו על הצפון והמרכז), צ'וּ (החוף לים סין המזרחי והדרום) וווּ (מרכז ומערב האומה). בשנת 270 החל לאחר התכוננות ארוכה בפלישה לתוך שתי הממלכות מדרום לו. בתוך שנה נכבשה ווּ אשר לא הייתה מוכנה לעבר המלחמה ולאחר כך נכשלה צ'וּ בהכנותיה לפלישה שלבסוף הפילה גם אותה.

בשנת 280 איחד לבסוף סה-מה יין את כל סין והוכר כיורשו הלגיטימי של מנדט השמיים ועל כן כקיסרה הראשון ומייסדה של שושלת ג'ין הראשונה. שלטונו של סה-מה יין אופיין בשקט מדיני אך עם מותו בעשור לשלטונו על כל סין, בניו ויורשיו החלו להילחם על כס מלכותו במלחמת שמונת הנסיכים.

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0