סוכנות הביון הצבאית (סרביה)

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

שגיאת לואה ביחידה יחידה:תבנית_מידע בשורה 261: תבנית סוכנות ממשלתית ריקה. סוכנות הביון הצבאיתסרבית: Војнообавештајна Агенција / Vojnoobaveštajna Agencija, ידועה בראשי התיבות VOA) היא סוכנות הביון הצבאית של משרד ההגנה של סרביה. סוכנות הביון הצבאית היא גורם מודיעיני בכיר במשרד ההגנה של סרביה ומהווה חלק בלתי נפרד ממערכת הביטחון של הרפובליקה הסרבית. מוטלת עליה האחריות לספק מידע, כמו גם לייצג ולהגן על האינטרסים של הרפובליקה של סרביה מחוץ לגבולות המדינה. הסוכנות ממלאת את משימותיה באמצעות פעילויות הנוגעות למודיעין ודיפלומטיה צבאית.

תפקידה דומה ל-DIA האמריקני או ה-DIS הבריטי, אך מנהלו מדווח ישירות לשר ההגנה. זו המקבילה הסרבית לאגף המודיעין הישראלי.

משימה ויעדים

המשימה העיקרית היא לספק תמיכה מודיעינית לממשלת הרפובליקה של סרביה והכוחות המזוינים הסרביים וכן לשותפיהם מבית ומחוץ. הכישורים, סמכות השיפוט, האחריות, המשימות, היחסים, שיתוף הפעולה, מוסדרים על ידי ספר התקנות הפנימי. המוטו של הסוכנות הוא "מהיר יותר, טוב וחכם יותר".

יעדיה הבסיסיים הם מניעת הפתעות ומסירת נתונים על המצב הביטחוני בסביבה קרובה ורחבה יותר, תוך התמקדות באיתור ובקרה על כוחות וכוונותיו של כוחות אויב, טרוריסטים וקיצוניים, וכן על איסוף נתונים אחרים על פעילויות בצבא, כלכלה ופוליטיקה שיכולים להשפיע רבות על ביטחון המדינה.

ארגון ומבנה

  • מבצעם: מחלקת המבצעים היא חלק ארגוני של סוכנות הביון הצבאית המוסמכת לפעולות, תכנון, ארגון, תיאום וניהול עבודת המודיעין - גופי סיור לאיסוף מידע.
    • מרכזי המודיעין: מרכזי סוכנות הביון הצבאית מבצעים את המשימות בפעילות המודיעין והסיור על ידי מתן איסוף נתונים מתמשך, מהיר ובטוח ובקרה על מצב צבאי וביטחוני בסביבה.
  • ניתוח: היחידה הארגונית של הסוכנות האחראית על עיבוד מידע שנאסף, כולל הפקת חומרים אינפורמטיביים וניתוחים על: התרחשויות ותהליכים גלובליים ואזוריים, כוונות ופעילויות של אנשי צבא ואזרחים זרים המסכנים את ביטחון מדינה והמצב באזורים של מבצעים רב לאומיים שבהם עוסקים אנשי משרד ההגנה והכוחות המזוינים.
    • מרכז מצב
  • תמיכה: מחלקת התמיכה מופקדת על תמיכה כוחנית, פיננסית, טכנית ולוגיסטית הדרושה לביצוע יעיל של כל התפקידים והמשימות של סוכנות הביון הצבאית. המחלקה מתכננת, מארגנת ומתאמת את הפעילות מתחום ניהול משאבי אנוש, חומרים ופיננסים. כמו כן, מוטלת עליה תכנון חינוך והכשרה מודיעינית לצורכי סוכנות הביון הצבאית ומערכת ההגנה.
    • מרכז הדרכה מודיעיני (ITC)
    • מרכז תמיכה טכני (TSC)
  • שיתוף פעולה: המדור לשיתוף פעולה מוטל על תכנון, ארגון ומימוש שיתוף פעולה עם שירותי מודיעין וביטחון זרים, ארגונים בינלאומיים, שירותים נלווים ומוסדות מדינה של הרפובליקה של סרביה.
  • תכנון: מדור התכנון, אחראי על עריכת לוחות זמנים שנתיים, חודשיים ותקופתיים, דו"חות יוצאי דופן ודו"חות קבועים וכן על המסמכים האחרים בתחום זה. אחראי גם לתאם את העבודה של גופי הסוכנות במטרה לחלק ולקבץ את ביצוע המשימות.
  • בקרה פנימית: מדור המוסמך לבקרה פנימית ומבצע תפקידים הקשורים: שליטה בחוקיות העבודה ויישום סמכויות אנשי הסוכנות, פיקוח על יעדי העבודה, שליטה במימוש של פעילויות מתוכננות, בחינת מקורות, בחינת סיבות ותוצאות של כמה אירועים יוצאי דופן ושיתוף פעולה עם רשויות הממשלה.
  • אבטחה: אחראית להגנה ביטחונית על אנשי הסוכנות, המתקנים והמסמכים שלה.
  • משרדי נספח ההגנה: מבצעים את התפקיד הדיפלומטי בתחום ההגנה ואחראים לייצוג והגנה על האינטרסים של משרד ההגנה של הרפובליקה של סרביה ושל כוחות הצבא הסרביים מחוץ למדינה.

היסטוריה

עם הקמת המטה הכללי הסרבי בשנת 1876, נושא הפעילות המודיעינית הצבאית היה הראשון במעלה ובמסגרת המטה הכללי החדש נוצר מדור המבצעים. על פי פקודת מטכ"ל בשנת 1884, הוגדר כי המדור החיצוני של מדור המבצעים ישמש כארגון המבצעים של שירות הביון הצבאי. בהמשך הורחבה אז יכולותיו של המדור החיצוני ובשנת 1900 הוא נקרא תת-מחלקה לדיווח, ואילו בשנת 1902 נקרא תת-מחלקה לדיווח של מדור המבצעים.

במהלך מלחמת העולם הראשונה, כשהפך המטכ"ל למפקדת פיקוד עליונה בסרביה, תת-המחלקה הפכה לחטיבת המודיעין של מדור המבצעים בפיקוד עליון, ובדרך כלל התייחסו אליו כאל מחלקת משנה מודיעינית של פיקוד עליון. ב-10 באפריל 1920, על פי צו המטה הכללי הורכב המטה ממדור מבצעים, מדור מודיעין, מדור תעבורה, מדור היסטוריה והמכון הגאוגרפי. מדור המודיעין החל לפעול ב-6 במאי 1920 כגוף נפרד ממדור המבצעים.

מדור המודיעין של המטה הכללי של כוחות הצבא של ממלכת יוגוסלביה התפתח הן במבנה והן בתפקוד. תחת שירות המודיעין היוגוסלבי או "Jugoslovenska obaveštajna služba" (Југословенска обавештајна служба), אנשיו ביצעו שתי משימות בסיסיות: איסוף מודיעין וסיכול ריגול ובו בזמן הדגישו את הצורך להעצים את משימת התעמולה הפסיכולוגית. מספר המחלקות גדל עם הזמן והמודיעין הצבאי הפך ל"מנהל הכללי השני" של המטכ"ל ובו שני מדורי מודיעין ומספר מרכזי מודיעין.[1]

עם הקמת המחלקה להגנת העם ב-13 במאי 1944, הופרדו תפקידי הביטחון באופן סופי ורשמי מתפקידי מודיעין. למטה הכללי של צבא יוגוסלביה (JNA) היה אגף מודיעין שהפך בשנת 1947 למחלקה השנייה של המטה הכללי ופעלה כמחלקת מודיעין צבאי. לאחר פירוק מינהל הביטחון היוגוסלבי, סוכנות סיכול ריגול הצבאית של יוגוסלביה, הוקמו שתי סוכנויות נפרדות: האחת סוכנות הביון הצבאית (VOA) וסוכנות הביטחון הצבאית (VBA). סוכנות הביון הצבאית הוקמה רשמית ב-14 בספטמבר 2004 והחל מאותו תאריך סוכנות הביון הצבאית הופקדה על ביצוע משימות מודיעיניות בלבד לצורכי הכוחות המזוינים הסרביים. לאחר פירוק שירות המחקר והתיעוד הסוכנות לקחה על עצמה חלק מתפקידיה.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0