סמי מיכאל

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
סמי מיכאל
סמי מיכאל
לידה 15 באוגוסט 1926 (גיל: 97)
בגדאד, עיראק
שם לידה כאמל סלאח
לאום ישראלי
עיסוק סופר
שפות היצירה עברית
תחום כתיבה ספרות
סוגה רומן
יצירות בולטות שווים ושווים יותר, חצוצרה בוואדי, מים נושקים למים, יהלום מן הישימון
פרסים והוקרה פרס קוגל לספרות יפה
פרס אשמן
פרס ברנר
פרס ראש הממשלה לסופרים עבריים
פרס נשיא המדינה לספרות
פרס א.מ.ת

סָמי מיכאל (נולד ב-15 באוגוסט 1926) הוא סופר ישראלי ונשיא האגודה לזכויות האזרח בישראל.

קורות חיים

סמי מיכאל נולד בשם כאמל סלאח בבגדאד בירת עיראק. הוא סיים את לימודיו התיכוניים ברשת החינוך של הקהילה היהודית בבגדאד, בבית הספר 'שמאש', וב-1945 קיבל את תעודת הבגרות הממשלתית העיראקית. בעיצומה של מלחמת העולם השנייה, בזמן לימודיו התיכוניים, היה מיכאל ממנהיגי המחתרת הקומוניסטית העיראקית שפעלה נגד המשטר ולמען דמוקרטיה וזכויות האדם. באותה תקופה סיים גם שנת לימודים באוניברסיטה האמריקנית בבגדאד (שלוחה של האוניברסיטה האמריקנית בביירות שבלבנון), וגם פעל כעיתונאי וכתב בעיתונות העיראקית. בשנת 1948, כאשר נשא עדיין את שם הולדתו, הוצא נגדו צו מאסר. באמצעות מבריח, שאִרגן אביו, חצה מיכאל את הגבול לאיראן ונאלץ לשנות את שמו.

באיראן שהה שנה והצטרף כחבר למפלגת תוּדה. ב-1949, בין השאר מחשש שהשלטון באיראן יסגיר אותו לשלטונות העיראקיים, עלה מיכאל לישראל; הוא הגיע בטיסה שבה נאמר לנוסעים כי היעד של המטוס הוא פריז, אך שלא כמו מטוסים אחרים, הוא נחת בשדה תעופה חיפה. פרשה זו הייתה נושא הסיפור שכתב מיכאל, "היום הראשון בישראל היה בחיפה", שבו תיאר כיצד התאהב בעיר הקסומה עוד בראותו אותה מן האוויר. תחילה התיישב ביפו, ולאחר מכן עבר להתגורר בחיפה בעקבות הצעה שקיבל להיות חבר מערכת בעיתון אל-איתיחאד. יוזם המעבר של מיכאל לחיפה היה הסופר אמיל חביבי, לאחר שמיכאל שלח לעיתון שני מאמרים שפורסמו ועוררו תגובות. מיכאל התגורר בוואדי ניסנאס ופרסם ב"אל-איתיחאד" וב"אל-ג'דיד" סיפורים ומאמרים. היה לו טור קבוע שפרסם תחת שם העט "סמיר מארד".

ב-1955 פרש מיכאל מהמפלגה הקומוניסטית בעקבות הגילויים בוועידה ה-20 של המפלגה הקומוניסטית של ברית המועצות ובעקבות המדיניות האנטישמית של ברית המועצות.

בשנת 1974 פרסם מיכאל את הרומן הראשון שלו, שווים ושווים יותר, העוסק בחיי העולים החדשים של שנות ה-50 בישראל ועל החיים הבלתי נסבלים במעברות.

כתיבתו הושפעה רבות מחוויות הילדות והנערות שלו.

מיכאל סירב לקבל פנקס אדום של מפא"י וחיפש עבודה שלצורך קבלתה לא חויב להחזיק בפנקס. הוא החל לעבוד בשירות ההידרולוגי של משרד החקלאות, ותקופת עבודתו שם נמשכה עשרות שנים. קשייו אלה במציאת עבודה מתוארים בספרו החצי אוטוביוגרפי, מים נושקים למים (2001).

רומן פרי עטו, "חצוצרה בואדי", אשר יצא לאור בשנת 1987, עובד למחזה מצליח ולסרט.

ב-1992 זכה מיכאל בעיטור כריסטיאן אנדרסן לספרות ילדים ונוער בעבור ספרו "סופה בין הדקלים".[1]

בשנת 2008 זכה בפרס ברנר.

ספריו של מיכאל תורגמו לשפות רבות וזכו בפרסים יוקרתיים. חלקם עובדו גם לתיאטרון, לטלוויזיה ולקולנוע. בשנת 2009 קיבל מיכאל תואר דוקטור לשם כבוד מאוניברסיטת חיפה, כהוקרה על מכלול יצירתו המשקפת את מגוון פניה של החברה הישראלית מתוך כבוד לאדם ולחירותו.[2]

בשנת 2001 נבחר לכהן כנשיא האגודה לזכויות האזרח.

מיכאל הוא אחיה של נדיה, אלמנתו של אלי כהן, שפעל בסוריה בשירות המוסד הישראלי. היה נשוי שנים רבות למלכה מיכאל, מורה שהקימה וניהלה במשך שנים את בית הספר רוממה בחיפה. לשניים בת, דקלה, מורה אף היא, ובן, אמיר, המנהל את בית הספר העל יסודי משגב. אחר כך נשא לאישה את רחל יונה מיכאל, שהייתה עיתונאית בעיתונים דבר והפטיש וברדיו קול ישראל.

מיכאל הוא אתאיסט מוצהר, והביע את דעותיו על כך במספר ראיונות שערך בתקשורת.

ב-2013 הוקמה "עמותת סמי מיכאל" במטרה להפיץ את מורשתו. החל משנת 2017 מחלקת העמותה פרס ליחידים "העושים למען החברה בכל הקשור בצמצום פערים ובמתן שוויון הזדמנויות, ברוח תפיסת מורשתו של הסופר סמי מיכאל, תוך שימת דגש על פריפריה חברתית וגאוגרפית". בין הזוכים בפרס נמנים יואב ללום ושלמה סבירסקי.

פרסים והוקרה

תוארי דוקטור לשם כבוד

יצירתו

רומנים

ספרי ילדים ונוער

  • סופה בין הדקלים (1975. מהדורה בעברית קלה: 1978. פרס זאב)
  • פחונים וחלומות (1979)
  • אותיות הולכות לים (2009)
  • צרצרון שר גם בחורף (2012)
  • טיפה וטיפונת (2014)

ספרי עיון

מחזות

לקריאה נוספת

  • גבולות הרוח: רוביק רוזנטל משוחח עם סמי מיכאל, הוצאת הקיבוץ המאוחד, קו אדום, תל אביב, 2000.
  • קובי נסים, שיעור באירוניה עצמית, הארץ, מוסף ספרים, גל' 454 (כ"א בחשוון תשס"ב, 7 בנובמבר 2001), עמ' 6. על: סמי מיכאל, מים נושקים למים (תל אביב : עם עובד, תשס"ב 2001)
  • יגאל שוורץ (עורך), נסיך ומהפכן: עיונים בפרוזה של סמי מיכאל, הוצאת גמא, 2016. אסופת מאמרים פרי כנס על יצירתו של מיכאל שנערך באוניברסיטת נורת'ווסטרן בשיקגו בשנת 2015.
  • שי חורב, סמי מיכאל, בלקסיקון החיפאים אישים ודמויות בחיפה, דוכיפת הוצאה לאור, עמ' 236, 2018.

קישורים חיצוניים

מכּתביו:

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0