ספגטי אלה פוטנסקה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
ספגטי אלה פוטנסקה

ספגטי אַלָהּ פּוּטָנֶסְקָהאיטלקית: Spaghetti alla puttanesca) הוא מאכל פסטה איטלקי מתובל, בעל ריח בולט ומלוח במידת מה, אשר הומצא במחצית המאה ה-20. מרכיבי המאכל אופייניים למטבח הדרום איטלקי: עגבניות, שמן זית, זיתים, פלפלת צ'ילי, צלף, ושום.

מקור המאכל

קיימות גרסאות שונות באשר למועד המצאתו ומקורו המדויק של המאכל, אולם ככל הנראה המאכל הומצא קרוב לאמצע המאה ה-20. האזכור המוקדם ביותר של ספגטי אלה פוטנסקה הוא ככל הנראה בשנת 1961, עת המאכל נזכר ברומן מאת רפאלה לה קפריה (Raffaele La Capria), "הפצע הקטלני" (Ferito a morte)[1].

מהדורת 1971 של ספר הבישול האיטלקי הבולט Il cucchiaio d'argento ("כפית הכסף") אינה כוללת מתכון לספגטי אלה פוטנסקה, אף שקיימים שני מתכונים אחרים של ספגטי מדרום איטליה הדומים לו במידה רבה.

מתכון בסיסי

קיימות מספר גרסאות למאכל. הגרסה הנפוליטנית, היא ללא אנשובי. ברוב המטבחים הרוטב הוא מלוח מעט (ממלח ודגי אנשובי), מתובל (מצ'ילי) ובעל ריח בולט (מן השום). בדרך הכלל הרוטב מוגש על גבי ספגטי, אף שיש המגישים אותו עם פסטה פנה (penne; "אטריות צינור"), בוקטיני, לינגוויני, או ורמיצ'לי (Vermicelli).

שום ובצל קצוצים ואנשובי (להוציא בגרסה הנפוליטנית) מוקפצים בשמן זית, במחבת. קוצצים פלפלת צ'ילי, זיתים וצלפים ומוסיפים למחבת וכן עגבניות קצוצות, אורגנו, מלח ופלפל שחור. מצמצמים את הרוטב בהרתחה איטית ושופכים מעל ספגטי אל דנטה, מקשטים בפטרוזיליה.

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0