ספנודון מצוי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
קריאת טבלת מיוןספנודון מצוי
ספנודון מצוי

שלד של ספנודון מצוי

מיון מדעי
מין: ספנודון מצוי
תחום תפוצה
מפת תפוצה

ספנודון מצוי (Sphenodon punctatus) הקרוי גם טואטרה (Tuatara, שם שמקורו בשפה המאורית) הוא מין של זוחל ממשפחת הספנודוניים שבסדרה מחודקי ראש האנדמי ל-32 איים קטנים הסמוכים לאי הצפוני של ניו זילנד. למרות שמו הוא מצוי בסכנת הכחדה בטבע.

אורכו של הספנודון עד 40 סנטימטרים בנקבות ועד 60 סנטימטרים בזכרים ומשקלם 0.50 עד 1 קילוגרם, והזכרים גדולים מהנקבות וגם תוקפניים מהם. צבע העור אפור עם גוני ירוק ולעיתים אף אדמדם. גופם בעל קשקשים נוקשים ובמראה הספנודון מזכיר איגואנה, אך הוא כלל אינו לטאה אלא מאובן חי שנותר רק בניו זילנד. לעומת מיני הקשקשאים לספנודון ישנה לסת פרימיטיבית יותר, ואין לו איברי רבייה זכריים.

הוא חי רק באזורים ממוזגים בצפון ניו זילנד, שם ישנם צוקים וחורשים גבוהים בהם הוא חי. הספנודון מתחפר באדמה להתחממות, אך הוא גם נכנס למערות בהם חיים עופות ימיים כמו יסעוריים ומתחמם לצידם. הספנודון יכול גם לאכול את ביציהם, אפרוחיהם ואפילו עופות קטני ממדים. עם זאת עיקר מזונו עכבישים, תולעים, שבלולים וחרקים גדולים כמו חיפושיות או הווטה האנדמי לניו זילנד.

עין הקודקוד

לספנודון, יש עין שלישית במעלה הראש, הידועה גם כעין הקודקוד.

לעין עדשה, רשתית וקרנית משלה, וקישור עצבי חלש למוח, עובדה אשר יכולה להעיד על התפתחות אבולוציונית מעין שלישית מתפקדת. עין הקדקוד ניתנת להבחנה רק באבקועים (צאצאים צעירים), אשר להם רקמה שקופה בקודקוד. לאחר 4–6 חודשים, הרקמה מתכסה בקשקשים בהירים ופיגמנט. המטרה של עין הקודקוד לא ידועה, אבל קיימת סברה לפיה היא שימושית לספיגת קרני UV ליצירת ויטמין D, לקביעת מחזורי יום ולילה (מחזורים צירקדיים), עוזרת לבקרת חום, ומסיעת לניווט על ידי קביעת מיקום השמש. מכל הטטרפודים הקיימים (בעלי ארבע רגליים), עין הקודקוד ניתנת לראות בבירור בעיקר בספנודון.

קישורים חיצוניים

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ספנודון מצוי בוויקישיתוף

הערות שוליים

בהשוואה לאדם
Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0