סרט ביוגרפי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

סרט ביוגרפי הוא סוגה קולנועית, המאופיינת בכך שעלילתה מבוססת על חייו של אדם אמיתי מסוים או קבוצה של אנשים, בניגוד לסרטים קולנועיים מסוגות אחרות (כגון סרט קומדיה או סרט אימה) שלא מחויבות לשמור על הגיון או דיוק היסטורי. סרט ביוגרפי מבוסס על אירועים אמיתיים, סרט כזה יכול להציג את אירועים בדיוק כפי שהתרחשו, או עשוי לשנות מעט את המאורעות למטרות אחרות, כגון העצמת המתח בסיפור, הצגת האירועים מנקודת מבטה של הדמות הראשית וכל שימוש אומנותי אחר שיוצר הסרט ימצא לנכון, אך היות שבבסיסו הסרט עדיין נשען על מקורות ביוגרפיים ועל דברים שהתרחשו ולא על סיפור בדוי הסרט עדיין נחשב כביוגרפי על אף שינוי פרטים מסוימים.

סרט ביוגרפי לעומת סרט היסטורי או תיעודי

לרוב, סרט דרמה היסטורית יהיה דומה למדי לסרט ביוגרפי, אך בניגוד לסרט ביוגרפי בז'אנר זה מסתמכים פחות ופחות על הדיוק ההיסטורי ומתמקדים יותר במאורע ההיסטורי עצמו, לפעמים אפילו על ידי הצבת דמויות שמעולם לא התקיימו במרכז ההתרחשות בכדי להדגיש דברים מסוימים מהאירוע ההיסטורי עצמו. לעיתים נוטים לסווג סרטים תחת שתי הקטגוריות בגלל הדמיון הרב שבהן, ובאמת קשה למצוא את הגבול שבין סרט ביוגרפי לסרט דרמה היסטורי.

סרט תיעודי הוא סרט שמתאר את המציאות כמו שהיא ומתעד את האירועים בזמן שהם קורים (ועל כן שמו של הז'אנר). סרטים תיעודיים הם חסרי תסריט ולרוב נוחלים בדרישה של נייטרליות ואובייקטיביות (למעט דוקו-אקטיביזם), בניגוד לזאת, סרטים ביוגרפיים הם מתוסרטים והסרט יכול להיות מוטה ולא אובייקטיבי באופן שבו הוא מציג את הדמויות השונות או הנושאים השונים שבהם הסרט עוסק.

אי דיוק בפרטים היסטוריים

לעיתים, נוטים סרטים ביוגרפיים לשנות פרטים היסטוריים או ביוגרפיים, אי דיוקים אלו יכולים לנבוע ממספר סיבות (כאשר הם מכוונים):

  • הטיית דעת הקהל - למשל בהצגת דמויות מסוימות באור שלילי/חיובי בהתאם לרוח הסרט, הצגת הדברים מנקודת מבטה של דמות ספציפית, הדגשה של אירוע או מקום.
  • העברת מסר - מסר זה יכול להיות פוליטי, פילוסופי או כל עמדה אקטיביסטית אחרת.
  • קונפליקט - יצירת קונפליקט שלא היה קיים במציאות או הגזמה של קונפליקט שהיה פעוט יחסית בכדי ליצור דרמה, מתח ועניין בקהל.
  • מגבלת זמן - בכדי שהסרט יוכל לעמוד במגבלות הזמן הסטנדרטיות עליו להשמיט אירועים מסוימים שחשיבותם ליוצרי הסרט פחותה לעומת חשיבותם של אירועים אחרים.

ישנם גם אי דיוקים לא מכוונים, בדרך כלל אי דיוקים אלו נובעים מטעות או ממחקר שגוי.[1][2]

הערות שוליים

  1. ^ Shoard, Catherine (2016-11-28). "Selma is 100% historically accurate but Imitation Game just 41.4%, says study". The Guardian (באנגלית בריטית). ISSN 0261-3077. נבדק ב-2020-04-01.
  2. ^ מאיה מזרחי, מבוסס על סיפור אמיתי, באתר אפוק טיימס ישראל


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0