עיבוד תנועות מקוון

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש

עיבוד תנועות מקווןאנגלית: Online Transaction Processing או בקיצור OLTP) הוא עיבוד תנועות המתבצע על ידי משתמשים העובדים בעבודה אינטראקטיבית מול המערכת. למשל: פקידי בנק ולקוחות בנק המבצעים פעולות בחשבונות באמצעות האינטרנט או עובדי חברת תעופה או סוכני נסיעות המבצעים הזמנת כרטיסי טיסה. יחידת העבודה הבסיסית בעיבוד מסוג זה נקראת טרנזקציה.
עיבוד תנועות מקוון מאופין במספר רב של משתמשים העובדים במקביל ובניגוד לעיבוד באצווה מספר המשתמשים בזמן נתון וסוג העבודה אינם צפויים מראש.

מאפיינים

  • בגלל העבודה האינטראקטיבית של משתמשים מול מערכות מסוג זה נדרשת שמירה על זמני תגובה קצרים ויציבים, בשונה מעיבוד באצווה בו מנסים להשיג תפוקה מקסימלית מהמחשבים.
  • על מנת להבטיח שלמות נתונים בסיום תקין של טרנסקציה מתבצעת פעולה של Commit, כלומר: אישור כתיבת כל המידע הקשור בה. במקרה של סיום לא תקין מבוטלים כל הנתונים הקשורים בטרנסקציה באמצעות פעולת Rollback.
  • מסיבות טכניות קיים קושי בביצוע סדרתי רציף של עבודת משתמש בסביבה מרובת משתמשים במקביל, לפיכך במקרה של הפסקת עבודת משתמש נדרשת שמירת מצב עבודתו, לפרק הזמן הקצר עד להמשך עבודתו. כאשר מתחדשת העבודה משוחזר מצב עבודתו. קיימות שתי תפיסות לשמירת המצב: stateful בה מוצר התשתית לניהול העבודה המקוונת מבצע את שמירת המצב ו-stateless בה האחריות היא על המערכת הישומית. השיטה השנייה מאפשר מדרגיות (Scalability) גדולה יותר ואופיינית לעבודה בהיקפים גדולים באינטרנט.

מוצרים

מוצרי התשתית מספקים מגוון רחב של שירותים לתמיכה בניהול עיבוד תנועות מקוון, כגון: רישום ביומן (Log), דווח מצב, אופטימיזצית ביצועים, טיפול בתקלות. ניתן להתייחס אליהם כמעין מערכת הפעלה העובדת תחת מערכת ההפעלה של שרתים.
קיימים שני סוגים של מוצרי תשתית התומכים בעיבוד תנועות מקוון:


שרתי היישומים מסוג זה הנפוצים ביותר עובדים בסביבת JEE או בסביבת Net.. בסביבת JEE הנפוצים ביותר הם WebSphere Application Server של י.ב.מ ו WebLogic של חברת Oracle.

ראו גם

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0