עמותת אלמנארה

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
עמותת אלמנארה
جمعية المنارة
AlManarah Logo M1.jpg
פעילות העמותה לקידום אנשים עם מוגבלות בחברה הערבית (ע"ר)
מדינה ישראלישראל ישראל
משרד ראשי נצרת
מקום פעילות הגליל ויישובי המשולש
מייסדים עו"ד עבאס עבאס
מנכ"ל עו"ד עבאס עבאס
תקופת הפעילות 2005–הווה (כ־19 שנים)
https://almanarah.org/

עמותת אלמנארהערבית: جمعية المنارة, מגדלור בעברית) היא עמותה לקידום אנשים עם מוגבלות בחברה הערבית. הוקמה ב־2005 במטרה להעצים אנשים עם מוגבלויות בחברה הערבית, לאפשר להם לממש את זכויותיהם הטבעיות, החברתיות והמשפטיות ולסייע להם להשתלב בחברה באופן שיווני וללא הדרה, סטיגמות או דעות קדומות. העמותה מעניקה לילדים ומבוגרים עם מוגבלויות ייעוץ משפטי ותמיכה רגשית וחברתית והעשרה, ופועלת לקידום ולמימוש זכויותיהם ולהפחתת הדרה ולשילוב מלא ברמה הקהילתית, המקומית והארצית.

החזון

אנשים עם מוגבלות בחברה הערבית, מועצמים ומשולבים כאזרחים שווי זכויות, התורמים לחברה הישראלית, ברוח ערכי מצוינות, שוויון והידברות.

הצורך

בחברה הערבית בישראל חיים יותר מ־570,000 אנשים עם מוגבלות פיזית, חושית, נפשית ושכלית, הסובלים הן מניכור ע”י החברה הערבית עצמה והן ממחסור במשאבים מצד המדינה.

השליחות

קידום אנשים עם מוגבלות בחברה הערבית, מימוש זכויותיהם הטבעיות, חברתיות ומשפטיות, ושילובם בחברה באופן שוויוני, ללא הדרה חברתית, סטיגמה או דעה קדומה.

קהל היעד

אנשים עם מוגבלות בחברה הערבית והחברה הסובבת אותם, לרבות תלמידי בתי ספר, סטודנטים, הורים ואנשי מקצוע.

המטרות

הגברת המודעות החברתית לאנשים עם מוגבלות, ושינוי הדעות הקדומות והסטריאוטיפים כלפיהם המושרשים בחברה. העצמת אנשים עם מוגבלות מתוך כוונה כי יפתחו אישיות בעלת דימוי וביטחון עצמי גבוהים יותר. קבלת זכויות שוות ביחס לכלל אזרחי המדינה.

המייסד והמנכ"ל

עמותת אלמנארה נחשבת ליוזמה חברתית מהשראתו של מייסדה עו”ד עבאס עבאס, אשר גם הוא אדם עם מוגבלות, שפרץ את דרכו להצלחות רבות והוביל את אלמנארה להישגים רבים בזירה המקומית והבינלאומית. עבאס מחזיק במספר תארים אקדמיים: שני תארים במשפטים (LLB ו- LLM) מהאוניברסיטה העברית בירושלים, תואר שני במינהל עסקים וניהול מלכ”רים מאוניברסיטת חיפה, וכן רישיון עריכת דין ותעודת מורשה נגישות שרות.

עו"ד עבאס עבאס, מיסד ומנכ"ל העמותה

עבאס תושב העיר נצרת בה נולד וגדל, והיה התלמיד היחיד עם מוגבלות בבית הספר בו למד. אף כי עבאס הוא חוקית עיוור הוא איננו מרגיש “נכה”, ואף נמנע מלעשות שימוש במונח זה. לאורך כל דרכו, כתלמיד, סטודנט, יזם חברתי ומנכ”ל עמותת אלמנארה האמין בהצטיינות כדרך חיים להתגבר על המוגבלות.

עם השנים התפתחה עמותת אלמנארה, בהנהגתו של עבאס, להיות ארגון מוביל, בישראל בכלל, ובחברה הערבית בפרט. העמותה שמה לה למטרה לקדם שינוי חברתי בתפיסת האנשים עם מוגבלות באמצעות שורה של פעילויות, שמטרתם קידום של הכלה, נגישות ושילוב של אנשים עם מוגבלות בחברה.

אחד המיזמים החשובים, שיזם עבאס במסגרת עמותת אלמנארה הוא הספרייה המותאמת לאנשים עם מוגבלות בראייה ובקריאה, הכוללת אלפי כותרים מוקלטים בתחומים שונים, והיא נגישה לציבור המשתמשים באמצעות אתר אינטרנט ואפליקציה לטלפונים חכמים. מיזם זה הוא היחיד מסוגו בעולם הערבי. זאת, בנוסף למיזמים של הדרכה במערכת החינוך ובארגונים עסקיים על חשיבות הנגישות והיחס השווה לאנשים עם מוגבלויות, הנגשת השכלה, העצמה אישית ותעסוקתית, ולצדם מחלקה משפטית שעוסקת בסינגור וסיוע.

הוועד המנהל

  • עימאד תלחמי - מנכ"ל חברת באבקום
  • פרופ' שיזף רפאלי - נשיא מכללת שנקר
  • רובא ורור - מנהלת התוכן בטלוויזיה מכאן
  • פרופ' פהד חכים - מנהל בית חולים נצרת (אנגלי)
  • רו"ח עימאד דחלה - ראש המועצה המקומית טורעאן לשעבר
  • סנא שואהדה - מנהלת מחלקה לשעבר בסניף בנק
  • עו"ד האני חזאן - מנהל משרד עורכי דין
  • עיסאם ח'טיב - מנהל בי"ס לשעבר
  • עו"ס נסרין ג'בארין - יועצת חינוכית
  • רו"ח מג'ד מנאדרה - יזם חברתי
  • יחיאל בר חיים - יועץ עצמאי לפילנתרופיה
  • פרופ' אשרף אבריק - פרופסור לכימיה
  • אדר גלעדי - יועץ בתחום האיכות

הפרויקטים המרכזיים

לצורך מימוש מטרותיה, מפעילה העמותה מספר פרויקטים מרכזיים:

  1. ספריית אלמנארה המותאמת | (האתר בערבית) ספריית אלמנארה הוקמה כדי לענות על המחסור האדיר בספרים מונגשים בערבית, שעשויים לתרום לרווחתם של אנשים עם מוגבלות בראייה ובקריאה, ולקדם את שילובם בלימודים להשכלה גבוהה ובשוק העבודה. מאז הקמתה ב-2010, מאפשרת הספרייה הבינלאומית המותאמת לעשרות אלפי אנשים דוברי ערבית עם מוגבלות גישה למאגר אדיר של ספרים מוקלטים ממגוון רחב של תחומים, כולל ספרות יפה, ספרי ילדים, ספרי עיון ועוד. הפקת ספרי האודיו נעשית באולפני הקלטות מקצועיים הממוקמים בנצרת. כיום, ישנם מעל 5,000 ספרי אודיו בספרייה, שנגישים לעשרות אלפי משתמשים קבועים ומזדמנים כל חודש דרך אתר הספרייה ואפליקציית המובייל שפותחו למטרה זו. מאז 2014, ספריית אלמנארה הוכרה כספרייה ציבורית לאנשים ליקויי ראייה וקריאה, והיא ספרייה נתמכת ע”י משרד התרבות והספורט. במאי 2017, ספריית אלמנארה הדיגיטלית המותאמת זכתה בפרס השייך מוחמד בן ראשד אל מכתום – מושל דובאי, כיוזמה הטובה ביותר על תרומתה לקידום השפה הערבית ובניית קהילת הידע. בפברואר 2018, ספריית אלמנארה הדיגיטלית המותאמת זכתה בפרס Zero Project, כיוזמה המצטיינת להנגשת המידע לאנשים עם מוגבלויות, במסגרת הכנס הבינלאומי שנערך בבנייני האו”ם בווינה.
  2. פודקאסט אלמנארה | “פודקאסט אלמנארה” הוא פרויקט רדיופוני הפועל בנצרת. הוא הוקם באוקטובר 2018 ללא כוונת רווח, בכדי לשמש שופר לאנשים עם ובלי מוגבלויות בחברה הערבית, להשמיע את קולם ולהעצים אותם חברתית ומקצועית. הפודקאסטים המוקלטים והמצולמים באולפנים בנויים כתוכניות רדיו וטלוויזיה איכותיות העוסקות בנושאים תרבותיים, חברתיים, רפואיים וכלכליים, תוך הקפדה על איכות השדרניות והשדרנים. מרבית השידורים מוקלטים בשפה הערבית, אך גם בעברית ובאנגלית. “קול אלמנארה” מרחיב את אופקיהם של המאזינים והצופים בראיונות עומק עם מומחים ועם אנשים פורצי דרך מהחברה הערבית, שיחות עם סופרים מובילים בתחומם, מוזיקאים שהטביעו את חותמם בחברה הערבית, אירועים היסטוריים עולמיים, תוכניות ילדים ונוער עם זיקה לאנשים עם מוגבלויות, קירוב לבבות בין ערבים ליהודים, העצמת אנשים עם מוגבלויות ותוכניות נוספות.
  3. פעילויות ופרויקטים לפיתוח קישורים אישיים | קורסים להעצמה כגון מוזיקה, תיאטרון, כתיבה יוצרת, עיצוב תכשיטים ועוד. מאז הקמתה של אלמנארה השתלבו בפעילויות התרבותיות יותר מ־2ר50 ילדים, ויותר מ־300 מבוגרים.
    1. להקת אלמנארה המוזיקלית | הפרויקט מתמקד בפיתוח הכישורים של האנשים עם מוגבלות בחברה הערבית בתחומי המוזיקה. במסגרת הפרויקט אלמנארה עורכת הופעות מוזיקלית של אנשים עם מוגבלות שקיבלו הכשרה מותאמת על ידי המדריכים של אלמנארה. לרבות נגינה על כלים שונים כגון: עוד, כינור, קלידים, חלילית ודרבוקה. בנוסף, חלק מהם גם ישמשו כזמרים ואנשי מקהלה.
    2. תיאטרון אלמנארה | פרויקט זה מתמקד בפיתוח הכישורים של האנשים עם מוגבלות בחברה הערבית בתחום התיאטרון החברתי. במסגרת הפרויקט יערכו סדנאות תיאטרון חברתי לאנשים עם מוגבלות אשר יהוו חלק מהופעות תיאטרון שיוצגו ברבים. אלמנארה מאמינה שאחד הכלים להגברת מודעות כלפי אנשים עם מוגבלות וחשיפת הכישורים האדירים הטמונים בהם היא באמצעות פיתוח כישורי המשחק שלהם. אלמנארה מפתחת את התיאטרון החברתי הפועל למען החברה, מתוך החברה ובשם הפרטים המרכיבים את החברה. זהו מרחב המשלב כלים ליצירה תיאטרונית ודרמטית עם תכנים אישיים וקבוצתיים. מושגי הזמן והמקום שבהם מתקיים החיבור הזה משתנים בהתאם למשתתפיו.
  4. פעילויות בתחומי ספורט לחיים בריאים | ''CoVision'', אופני טנדם הם אופניים לשני רוכבים היושבים זה אחרי זה. הרוכב הקדמי הוא אדם ללא מגבלת ראייה ותפקידו לנווט את הרכיבה בבטחה. מאחוריו יושב לקוי הראייה ושניהם מדוושים במרץ. Covision, היא קבוצה ייחודית המחברת אנשים עם ובלי מוגבלויות מהחברה הערבית והיהודית בישראל. Covision היא חברה פעילה באגודת הספורט המאגדת את כל קבוצות הטנדם לעיוורים בישראל ולוקחת חלק במפעלי רכיבה משותפים כגון הבליינד דיי (Blind Day), אליפות ישראל ברכיבת טנדם והספורטיאדה באילת. במסגרת הקבוצות, אנשים עם מגבלות ראייה מגיל 12 עד 70, מקבלים את ההזדמנות והחוויה לרכוב מדי שבוע על אופניים בחיק הטבע. Covision היא אחד מהפרויקטים פורצי הדרך של עמותת אלמנארה והיא הקבוצה הראשונה בחברה הערבית לאנשים עם מוגבלות בראייה שאין ביכולתם להתנייד במרחב באופן חופשי. הרכיבה המשלבת פעילות ספורטיבית מאתגרת במסגרת תומכת בטיחותית, בצד התנסות חברתית, המעניקה לאנשים עם מגבלות ראייה הזדמנות לפרוץ את גבולות היכולת ולחוות העצמה, ביטחון עצמי ותחושת מסוגלות. האפשרות לחוות תנועה חופשית ומהירה במרחב תתרום לא רק לתדמיתם האישית, אלא גם לתדמיתם החברתית, כאנשים בעלי יכולת, שאיפות והישגים.
  5. קידום השכלה גבוהה |
    ,קורס להכרת המחשב המותאם לאנשים עם מוגבלות
    קורסי הכשרה לבחינה הפסיכומטרית המותאמים לאנשים עם מוגבלות. קורסים להכרת המחשב, לימודי שפות ועוד קורסים לקישורי חיים. קורס הכנה לבחינה הפסיכומטרית במטרה שהמשתתפים יקבלו את הציונים המתאימים שיאפשרו להם להשתלב באקדמיה במסלולים האקדמיים שהם בחרו .
  6. השונות כמנוף |
    ,הדרכת נושא הנגישות לנהגי אוטובוסים
    פרויקט חלוצי שמטרתו לסייע לאנשים עם מוגבלות בחברה הערבית להשתלב בשוק העבודה. בפרויקט מוכשרים בעלי פוטנציאל וכישורים להפוך למדריכים לסדנאות להטמעת הנגישות וקידום המודעות כלפי אנשים עם מוגבלות. הסדנאות מיועדות לקהלים שונים כגון: תלמידי בתי ספר, סטודנטים, נהגי תחבורה ציבורים, פקידי בנק, עובדי רשויות מקומיות וכו'.
  7. בניית קהילה | מיפוי וניהול מאגר ממוחשב של אנשים עם מוגבלות ובני משפחותיהם, על מנת לפתח למענם פרויקטים ושירותים העונים על צורכיהם.

פרסים והוקרה

עמותת אלמנארה, מאז היוסדה זכתה במספר פרסים והרבה תעודות הוקרה, תודות לפועלה והישגיה למען קידום אנשים עם מוגבלויות. להלן הפרסים המרכזיים שזכינו בהם:

  1. פרס השייך מוחמד בן ראשד | במאי 2017, ספריית אלמנארה הדיגיטלית המותאמת זכתה בפרס השייך מוחמד בן ראשד אל מכתום - מושל דובאי, כיוזמה הטובה ביותר על תרומתה לקידום השפה הערבית ובניית קהילת הידע.
  2. פרס Zero Project | בפברואר 2018, ספריית אלמנארה הדיגיטלית המותאמת זכתה בפרס Zero Project, כיוזמה המצטיינת להנגשת המידע לאנשים עם מוגבלויות, במסגרת הכנס הבינלאומי שנערך בבנייני האו"ם בווינה.
  3. ארגון אשוקה העולמי | בשנת 2009, נבחר מייסד ומנכ"ל אלמנארה, עו"ד עבאס עבאס, בזכות יוזמת אלמנארה, לעמית הערבי-ישראלי הראשון בארגון אשוקה העולמי ליזמים החברתיים המובילים, אשר מציעים פתרונות לבעיות חברתיות אקוטיות.
  4. תו מידות לאפקטיביות | בשנת 2012, אלמנארה קיבלה את תו מידות לאפקטיביות בזכות התנהלותה היעילה והאפקטיבית, והיא הייתה העמותה הערבית הראשונה בישראל שמקבלת את התו.
  5. ארגון מייעץ לאו"ם | בשנת 2016, אלמנארה נבחרה כארגון מייעץ לאו"ם בזכות הפעילות הענפה שלה בזירה הבינלאומית וכחברה במועצת ECOSOC - המועצה לקידום כלכלי וחברתי של האו"ם.
  6. אות נשיא המדינה למתנדב | בשנת 2014, רובא ורור חברת הוועד המנהל באלמנארה זכתה באות נשיא המדינה למתנדב בתקופתו של שמעון פרס, על פועלה למען אלמנארה וקידום אנשים עם מוגבלויות.
  7. 'פרס וראייטי 2020 | בשנת 2020, עו"ד עבאס עבאס, מנכ"ל אלמנארה, זכה בפרס וראייטי 2020 על תרומתו לשילוב אנשים עם מוגבלות בקהילה.

קישורים חיצוניים

  1. 2021 Facebook icon.svg עמותת אלמנארה, ברשת החברתית פייסבוק
  2. Green globe.svg אתר האינטרנט הרשמי של עמותת אלמנארה
  3. YouTube full-color icon (2017).svg עו"ד עבאס עבאס, מספר איך הפך את מוגבלותו למנוף, סרטון באתר יוטיוב
  4. YouTube full-color icon (2017).svg קבוצת אלמנארה לאופני הטנדם לנוער, סרטון באתר יוטיוב
  5. YouTube full-color icon (2017).svg עו"ד עבאס עבאס מתארח אצל אריה גולן בתוכנית הבוקר הזה, 06 בדצמבר 2016, סרטון באתר יוטיוב
  6. Initiative Born from the Womb of Disability: Abbass Abbass at TEDxBGU | Jun 2, 2013


Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0