עמנואל יוספי

מתוך המכלול, האנציקלופדיה היהודית
קפיצה לניווט קפיצה לחיפוש
עמנואל יוספי
עמנואל יוספי, ממייסדי העיר רמת-גן
לידה 1887
רוסטוב, דרום מערב האימפריה הרוסית
פטירה 1980 (בגיל 93 בערך)
רמת גן, ישראל

עמנואל יוספי (יוסלביץ') (18871980) היה מהנדס כימי, ממייסדי רמת גן. שימש כגזבר המועצה המקומית, שופט ונשיא בית הדין לענייני שכר דירה ברמת גן.

ביוגרפיה

יוספי נולד בשנת תרל"ח-1887 ברוסטוב שעל הנהר דון, בדרום-מערב רוסיה, לאביו אהרון יוסלביץ', יצרן בירה ויינות, ולאמו חוה לבית ברנוב. משפחתו שבאה לרוסטוב מרוסיה הלבנה ניהלה אורח חיים דתי, ובביתה היה ארון קודש וספר תורה. בכל השבתות והחגים היו מתאספים מתפללים בבית משפחת יוסלביץ'.

ברוסטוב הוא היה חבר פועלי ציון. בשנת 1905 הצטרף כחבר פעיל בהגנה העצמית היהודית בתקופת המהפכה והפרעות.

לאחר סיום לימודיו כמהנדס כימיה בגרמניה, ניהל בית‐חרושת ללבני שאמליט בפלך יקטרינוסלב ובשלהי 1919 הפליג ארצה עם אחיו. הוא עבד כחצי שנה בסלילת דרכים בסביבות סרפנד, וכשנתיים בפרדס גולדברג ברמת גן.

בשנת 1922 שכר לו דירה באחד מראשוני הצריפים ברמת גן (אז "עיר גנים", יישוב שמנה כ-20 צריפים, לפני שנבנו בו בתים כלשהם) והשתקע במקום.

ב-1925 נשא לאשה את שרה בת נחום שמשוני. בעומק החלקה בה השתקע, על הגבעה, הקים את בית המשפחה הראשון – בית הראשונים שנמצא היום ברחוב יוספי 9א, בניין בסגנון האקלקטי בהתאם לרוח התקופה, בן קומה אחת ועם גג רעפים.

ב-1928 יסד במקום את בית-החרושת הראשון לרעפים ולמרצפות ולמוצרי מלט וניהל אותו עד שפרש בשנת 1953.

מכתב מינויו של עמנואל יוסלביץ' לתפקיד גזבר המועצה המקומית רמת גן, יוני 1932.

בשנת 1928 נבחר לוועד היישוב "עיר גנים", ברשימת הציונים הכלליים שבראשה עמד אברהם קריניצי, לימים ראש העיר הראשון של רמת גן. הוא נשא בעול החזקת שרותי הציבור תוך מצב כספי קשה מאוד של משלמי המיסים וקופת הוועד, ובו בזמן גם בעול המאמץ המיוחד לנטוע עצים על הגבעות, כפי שמחייב שמו של המקום.

בשנת 1932 נבחר למועצה המקומית הראשונה ונתמנה בה לגזבר (במשרת-כבוד ללא משכורת), בסמכות "דיקטטורית", שאין להוציא כספים בלי חתימתו, וכן היה מנהל הוועדה הטכנית, מנהל המשק ומפעל המים.

משפחתו

לעמנואל ושרה יוספי נולדו שלושה ילדים: מרים, חוה ויאיר.

הנצחתו

ב-1981, שנה לאחר פטירתו של יוספי, החליטה ועדת השמות של עיריית רמת-גן לקרוא על שמו את הרחוב (אז "סמטה") שבו בנה את ביתו הראשון ביישוב.

ראו גם

לקריאה נוספת

קישורים חיצוניים

Logo hamichlol 3.png
הערך באדיבות ויקיפדיה העברית, קרדיט,
רשימת התורמים
רישיון cc-by-sa 3.0